|

2017 DGS tercih rehberi-DGS tercihleri Ais öğrenci giriş sayfası

2017 DGS tercihleri devam ediyor. ÖSYM tarafından yayınlanan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) tercih rehberini ve ais öğrenci sistemi giriş sayfasını haberimizde sizlerle paylaşıyoruz.

Yeni Şafak
17:39 - 20/09/2017 Çarşamba
Güncelleme: 17:48 - 20/09/2017 Çarşamba
Diğer
​2017 DGS tercih rehberi-DGS tercihleri Ais öğrenci giriş sayfası
​2017 DGS tercih rehberi-DGS tercihleri Ais öğrenci giriş sayfası

2017 DGS tercihlerinin nasıl yapılacağını ve kılavuzda yer alan detaylı bilgileri haberimizden görebilirsiniz. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından belirlenen tarihlere göre, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) tercihleri 26 Ekim tarihinde kadar sürecek. DGS tercihleri ile ilgili ayrıntılı açıklamaları haberimizde verdiğimiz rehberden öğrenebilirsiniz.

2017-DGS TERCİH İŞLEMLERİ

1. GENEL BİLGİLER, TEMEL İLKE VE KURALLAR

Meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan başarılı öğrencilerin lisans programlarına yerleştirme işlemleri, ÖSYM tarafından yürütülecektir. Bu metin, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile ilgili olarak yerleştirme esaslarını kapsamaktadır. Yerleştirme işleminde bu bilgiler ile birlikte, 2017-DGS Başvuru Kılavuzunda yer alan ilke ve kurallar uygulanacaktır. Adayların tercihlerini yapmadan önce ilgili kılavuzu dikkatlice incelemeleri gerekmektedir.

2. TERCİHLERİN ALINMASI

Tercih işlemleri 19-26 Eylül 2017 tarihleri arasında olacaktır. Adaylar, tercihlerini bireysel olarak İnternet aracılığıyla elektronik ortamda yapacaklardır. Adayların yükseköğretim lisans programları tercihlerini yaparken, tercih süresince ÖSYM'nin internet adresinden yayımlanan Tablolardan yararlanmaları gerekmektedir.

Hangi ön lisans programlarından mezun olacak/olan adayların hangi lisans programlarını tercih edebilecekleri Tablo-2’de verilmiştir. Tablo-2 üç bölümden oluşmaktadır. Tercihlerin doğru olarak yapılabilmesi için önce Tablo-2’nin tüm bölümlerinin dikkatlice incelenmesi gerekmektedir. Anadolu Üniversitesi açık öğretim lisans programlarına yerleştirme yapılabilmesi için bu programların da tercih listesinde yer alması zorunludur. Adayların, tercihlerini sadece bu tablolarda verilen ilgili alanları göz önünde tutarak Tablo-1’deki lisans programlarından yapmaları gerekmektedir. Tablo-2’nin bölümlerinde mezun olunacak/olunan ön lisans alanı bulunarak hangi alanlardaki lisans programlarının tercih edilebileceği belirlenecektir. Bunun dışındaki alanlardan yapılacak tercihler geçersizdir. Tablo-1, dikey geçiş yapılabilecek lisans programlarının kodlarını, adlarını, kontenjanlarını, puan türünü, öğretim süresini ve varsa koşullarını göstermektedir.

Adaylar, Tablo-1’de yer alan tercih etmek istedikleri lisans programlarının koşul ve açıklamalarını tercihlerini sonlandırmadan önce dikkatlice incelemelidir. Koşulları kendisine uymadığı halde tercih ettiği ve yerleştiği programla ilgili oluşabilecek sorunların sorumluluğu adaya aittir. Yerleştirme işleminde, yeterli puana sahip olunması koşuluyla tercih sırası önem kazanmaktadır. Bu yüzden tercihler yapılırken eğitim görmek istenen programların en çok istenilenden başlanmak üzere sıralanması uygun bir yoldur.

Adaylar dikey geçiş yapmak istedikleri yükseköğretim lisans programlarını istek sırasına göre ilgili alana yazacaklardır. Bir aday yalnız mezun olduğu alan ile ilgili programlar arasından, koşulları karşılamak şartıyla, Tablo-1’den en çok 30 tercih yapabilecektir. Tercihlerin tümünün kullanılması zorunlu değildir. Tercih işlemi tamamlandıktan sonra yazıcıdan tercih listesi alınmalı ve saklanmalıdır. Tercih bildirim işlemi gerçekleştirildikten sonra "Tercih Süresi" içerisinde
internet adresinden tercihlerde değişiklik yapılabilecektir. Tercihlerde değişiklik /iptal talep eden dilekçeler, Merkezimizce işleme alınmayacaktır.

3. YERLEŞTİRME

Yerleştirme, adayların DGS puanları ve tercihleri ile yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak bilgisayarla yapılacaktır.

4. YERLEŞTİRME SONUÇLARININ BİLDİRİLMESİ VE KAYIT İŞLEMLERİ

Yerleştirme sonuçları ÖSYM’nin internet sayfasında yayımlanacak, adaylara belge gönderilmeyecektir. Yükseköğretim programlarına yerleşen adayları gösteren fotoğraflı yerleştirme sonuçları, ÖSYM tarafından elektronik ortamda YÖK’e iletilecektir.

#DGS
#ÖSYM
#DGS tercihleri
6 yıl önce
default-profile-img