|

2017 LYS tercih kılavuzu için tıkla-ÖSYM LYS tercih kılavuzu ve kontenjanlar

LYS tercih kılavuzu yayımlandı. ÖSYM tarafından yayımlanan tercih kılavuzundan, üniversitelerin kontenjanlarını ve puanlarını görebilirsiniz. LYS sonuçlarının açıklanmasından sonra tercih işlemleri başlayacak. İşte 2017 ÖSYS LYS Tercih Kılavuzu ve detaylı açıklamalar.

Yeni Şafak
20:26 - 22/06/2017 Perşembe
Güncelleme: 20:33 - 22/06/2017 Perşembe
Diğer
​LYS tercih kılavuzu için tıkla-ÖSYM LYS tercih kılavuzu
​LYS tercih kılavuzu için tıkla-ÖSYM LYS tercih kılavuzu

LYS tercih kılavuzu ÖSYM tarafından yayımlandı. 11 Temmuz'da açıklanacak olan LYS sonuçlarını bekleyen adaylar, Tercih kılavuzundan üniversitelerin kontenjan ve puanları hakkında detaylı bilgileri görüntüleyebilecek. 2017 LYS tercih kılavuzunu ve ÖSYM'den yapılan açıklamaları haberimizde sizlerle paylaşıyoruz.

2017-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunun Yayımlanması
2017-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu, 22 Haziran-4 Temmuz 2017 tarihleri arasında ÖSYM'nin
http://www.osym.gov.tr
internet adresinden yayımlanacaktır. Kılavuz, adaylara ve diğer ilgililere ön bilgi vermek amacıyla yayımlanmaktadır. Bu nedenle adayların, tercihlerini belirlemeden önce tercih süresi içinde ÖSYM'nin internet adresinden yeniden yayımlanacak 2017-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu dikkatle incelemeleri ve ÖSYM’den yapılan duyuruları takip etmeleri gerekmektedir.

Adaylara ve kamuoyuna duyurulur.


2017-2018 eğitim-öğretim yılı için yükseköğretim programlarına yapılacak merkezî yerleştirme işlemine girecek adaylar, 2017- ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzundan faydalanarak tercih bildiriminde bulunacaklardır.

2017-YGS'ye giren adaylardan en az bir puan türünde 150 veya daha fazla YGS puanı alan adaylar, yerleştirmede kullanılacak Y-YGS ve varsa Y-LYS puanlarını da göz önünde tutarak bu kılavuzdaki açıklamalara göre tercih bildirimini internetten bireysel olarak kendileri yapacaklardır.

1.1. MERKEZÎ YERLEŞTİRME İÇİN TERCİH İŞLEMİ NASIL YAPILACAKTIR?
Adaylar, 2017-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzuna başvuru süresi içinde ÖSYM’nin
internet adresinden erişilebilirler. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır. Adaylar bu kılavuza göre tercihlerini belirleyeceklerdir. Adaylar tercihlerini yazmaları için bu kılavuzdaki boş Tercih Listesinden yararlanabilirler.

Böyle bir hazırlık tercihlerin internete girilmesinde kolaylık sağlayacaktır. Üzerinde çalışma yapılan liste ÖSYM’ye kesinlikle posta ile gönderilmemeli veya elden teslim etmek için girişimde bulunulmamalıdır. Böyle bir liste ÖSYM’de hiçbir şekilde işleme konulmayacaktır. Sadece elektronik ortamda yapılan tercihler geçerli olacaktır.

Tercihler, T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile ÖSYM'nin
internet adresinden bireysel olarak yapılacaktır. Adaylar, tercihlerini internet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini tamamlayacaklardır. Bunun dışında tercih bildiriminde bulunulamaz (posta, fax, elektronik posta vb.).
1.2. ADAYLAR YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARINA NASIL YERLEŞTİRİLECEKTİR?

Adaylar, Tablo 3'teki ön lisans, Tablo 4'teki lisans programlarına;

a) YGS ve/veya LYS yerleştirme puanları,

b) Yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri,

c) Yükseköğretim programlarının kontenjanları ve koşulları göz önünde tutularak yerleştirileceklerdir. Yerleştirme işlemlerinde bu kılavuz ile 2017-ÖSYS Kılavuzunda yer alan kurallar geçerli olacaktır.

1.3. YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMINA YERLEŞTİRİLEN ADAYLARIN OBP'LERİNİN ÇARPILACAĞI
KATSAYILAR

2017-YGS/LYS sonucu ile bir yükseköğretim programına merkezî yerleştirmeyle yerleşen (Ek Yerleştirme dâhil) veya özel yetenek sınavıyla bir yükseköğretim programına kayıt olan adayların, 2018-YGS/LYS'lere girdikleri takdirde, OBP'lerinin çarpılacağı katsayı/katsayılar yarıya düşürülecektir.

1.4. MERKEZİ YERLEŞTİRME YAPILACAK YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARININ KONTENJAN VE KOŞULLARI NELERDİR?

Yükseköğretim programları ile bu programların kontenjan ve giriş koşulları Tablo 3 ve Tablo 4'te verilmiştir. Tablo 3'te iki yıllık ön lisans programları, Tablo 4'te ise dört veya daha fazla yıllık lisans programları gösterilmiştir. Bu tablolar ile ilgili koşul ve açıklamalar Tablo 4'ten sonra yer almaktadır.

#LYS
#ÖSYM
#2017 LYS tercih kılavuzu
#ÖSYS
#Üniversite tercihleri
7 yıl önce