|

2017 YGS sonuçları açıklandı! Tıkla TC kimlik no ile YGS sonuçları öğren

YGS sonuçları açıklandı. ÖSYM tarafından açıklanan 2017 YGS sonuçları, sonuc.osym.gov.tr internet adresinden öğrenilebilecek. YGS hakkındaki son gelişmeleri ve sonuç sayfasını haberimizden görebilirsiniz.

Yeni Şafak
18:41 - 28/03/2017 Salı
Güncelleme: 18:43 - 28/03/2017 Salı
AA
2017 YGS sonuçları açıklandı
2017 YGS sonuçları açıklandı

YGS sonuçları açıklandı. Yaklaşık 2 milyon 300 bin adayın katıldığı YGS sınavı sonuçları TC Kimlik no ve şifreler ile kolayca öğrenilebilecek. ÖSYM tarafından, 12 Mart 2017 tarihinde gerçekleştirilen Yükseköğretime Geçiş Sınavı (2017-YGS) sonuçları açıklandı. ÖSYM, değerlendirme işlemleri tamamlanan YGS sonuçlarını, "https://sonuc.osym.gov.tr" internet adresinden duyurdu. Adaylar, sınav sonuçlarını T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile öğrenebilecek.





Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Başkanlığınca (ÖSYM) 12 Mart 2017 tarihinde gerçekleştirilen Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçları açıklandı. ÖSYM tarafından 12 Mart 2017 tarihinde gerçekleştirilen YGS'nin sonuçları açıklandı. Adaylar sonuc.osym.gov.tr adresinden T.C. Kimlik numaraları ve aday şifreleriyle sınav sonuçlarına erişebilecek. ÖSYM'nin paylaştığı sayısal verilere göre, 2017 YGS'ye 2 milyon 265 bin 844 kişi başvurdu. Başvuran adaylardan ise 2 milyon 162 bin 895'i sınava girdi. 102 bin 949 aday ise sınava katılmadı. Öte yandan bin 457 adayın sınavı geçersiz sayılırken, 2 milyon 161 bin 438 adayın ise sınavı geçerli sayıldı.



Herhangi bir puan türünden 150'yi geçen aday sayısı 1 milyon 846 bin 845 olurken, herhangi bir puan türünden 180 barajını geçen aday sayısı ise 1 milyon 506 bin 479. 2017 YGS'de cinsiyete göre sınav başarısına bakıldığında, 150 ve üzeri puan alan kız adayların oranı yüzde 88,60, 180 ve üzerinde puan alan kız adayların oranı ise yüzde 73,72. Erkek adayların yüzde 82,58'i 150 ve üzeri puan alırken, yine erkek adayların yüzde 66,04'ü ise 180 ve üzeri puan aldı.



LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (LYS) -

YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar isterlerse LYS'lere başvurabileceklerdir. LYS'ler çok oturumlu sınavlardır. LYS'lere başvurular 4-17 Nisan 2017 tarihleri arasında yapılacaktır (Sınav Ücreti ödeme için son gün 18 Nisan 2017). LYS'ler 81 il merkezi ve LYS'lere girme hakkı kazanan aday sayısına bağlı olarak ÖSYM tarafından belirlenecek ilçeler ile Lefkoşa'da, birden fazla oturumda yapılabilecektir. LYS başvuruları ile ilgili ayrıntılı bilgi daha sonra ÖSYM'nin internet sayfasından duyurulacaktır. LYS'lere giren adayların sınava giriş, sınavın uygulanması ve sınav sonuçlarının geçerli sayılması ile ilgili olarak kılavuzun 3. Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) maddesinde yer alan tüm kurallara LYS'lerde de aynen uymaları zorunludur. Bu nedenle adayların sınava girmeden önce ÖSYM tarafından yapılacak duyuruları ve kılavuzun ilgili sayfalarını bir kez daha okumaları yararlı olacaktır.



DİKKAT: Sınavın başlama saatinden 15 dakika önce adayların sınav binalarına alınma işlemleri tamamlanacaktır. Adaylar, saat 10.00'da başlayan sınavlarda saat 09.45'ten sonra; saat 14.30'da başlayan sınavlarda saat 14.15'ten sonra sınav binalarına alınmayacaklardır. Sınava girecek adayın yüzü, kimlik tespitini sağlayacak biçimde açık olmalıdır. Kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için, adayların sınava girecekleri binanın kapısında sınav saatinden en az 1 saat önce hazır bulunmaları gerekmektedir. LYS puan türleri ile öğrenci alan yükseköğretim programlarına girmek isteyen adayların, YGS'ye ek olarak tercih edecekleri yükseköğretim programları için gerekli olan LYS'lere de girmeleri zorunludur. Yükseköğretim programlarının puan türleri Tablo 4'te verilmiştir. Bu programların puan türlerinin hesaplanmasında hangi testlerin kullanılacağı Tablo 1E'de gösterilmiştir. Adaylar, Tablo 4 ve Tablo 1E'yi inceleyerek hangi sınavlara girmeleri gerektiğini belirleyebilirler. LYS'lerde adaylar, Millî Eğitim Bakanlığı öğretim programlarından (müfredat) sorumludur.



LYS'lerde uygulanacak testler ve kapsamları Tablo 1C'de gösterilmiştir. LYS'lerde her test için ayrı bir soru kitapçığı kullanılacaktır. Adaylar kendilerine verilen her soru kitapçığının “soru kitapçık numarasını" cevap kâğıdının ilgili alanlarına ayrı ayrı kodlayacaktır. Bir test için tanınan süre bittiğinde ilgili teste ait soru kitapçıklarının toplanması ve diğer teste ait soru kitapçıklarının dağıtılması ile karekod etiketinin yapıştırılması dışında ara verilmeyecektir. Bu toplama ve dağıtım işlemleri sırasında adaylar ve salon görevlileri sınav salonundan dışarı çıkmayacaklardır. Her test için tanınan cevaplama süresi, ilgili testin soru kitapçığı dağıtılıp salon başkanının “Sınav başlamıştır." dediği andan itibaren hesaplanacaktır. Adayların sınav salonundan çıkmalarının yasak olduğu süreler her LYS için ayrı ayrı aşağıda verilmiştir. Bu süreler dışında sınavını tamamlayan adaylar soru kitapçığı ve cevap kâğıdını salon görevlilerine eksiksiz teslim ederek sınav salonundan ayrılabilecektir. Sınav evrakı dağıtıldıktan sonra sınav salonundan her ne sebeple olursa olsun ayrılan bir aday tekrar sınav salonuna alınmayacaktır. LYS'lerde sınav yapılacak alanlar aşağıda açıklanmıştır. LYS'ler de kısa cevaplı sorular da yer alacaktır. Kısa cevaplı sorular; cevabı bir sözcük, bir sayı veya bir cümle ile adaylar tarafından cevap kâğıdına yazılan ve/veya kodlanan sorulardır.



ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI (OBP) -
OBP NASIL HESAPLANACAKTIR?

Ortaöğretim bitirme notları en küçüğü 250, en büyüğü 500 olmak üzere ortaöğretim başarı puanına dönüştürülecektir. Ortaöğretimde alınan 100 üzerinden diploma notu, 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacaktır. Diploma notu bildirilmeyen adayların diploma notu ile 50'nin altında olan diploma notları, 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır. Ortaöğretim Başarı Puanının (OBP) hesaplanmasında Türkiye geneli dikkate alınacak, okul bazında işlem yapılmayacaktır.



Son sınıftaki adayların 2017-ÖSYS yerleştirme işlemlerinde kullanılacak Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) hesaplanmasında kullanılacak olan diploma notu bilgisi, Merkezimiz tarafından MEB e-okul sisteminden (Haziran Ayı içerisinde) ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine aktarılacaktır. Bu sisteme KKTC okulları dâhil değildir. Adaylar, ÖSYM tarafından duyurulacak tarihlerde, okul ve diploma notu bilgilerini aday işlemleri sisteminden kontrol edebilecekler ve değişiklik taleplerini ÖSYM üzerinden değil okulları aracılığıyla e-okul üzerinden yapacaklardır. Süre tamamlandıktan sonra gelen düzeltme istekleri kabul edilmeyecektir. Bu bilgilerin ÖSYM'ye eksik veya yanlış bildirilmesinden ÖSYM değil, zamanında notlarını kontrol etmeyen veya diploma notunun düzeltilmesi için okulunu uyarmayan adaylar sorumlu olacaktır. Değişiklik işlemleri sadece ÖSYM tarafından belirlenen süreler içinde yapılabileceğinden adayların, ÖSYM'nin internet sayfasında yapılacak duyuruları dikkatle takip etmeleri ve varsa düzeltme taleplerini zamanında kendi okullarına iletmeleri gerekmektedir.



KKTC okulları için 2017-ÖSYS'ye başvuran adayların diploma notları Haziran ayı içerisinde ÖSYM'nin internet sayfasında belirtilecek olan tarihler arasında, adayların öğrenim gördüğü okul müdürlüklerinden elektronik ortamda internet aracılığıyla toplanacaktır. Okul müdürlükleri tarafından ÖSYM'ye elektronik ortamda bildirilen diploma notları listelenerek adayların kolaylıkla görebilecekleri bir yere asılacaktır. Adaylar bu bilgilerini mutlaka kontrol etmelidir. Adayların bu bilgilerini ayrıca https://ais.osym.gov.tr internet adresinden de kontrol etmeleri gerekmektedir. Adayların düzeltme istekleri incelenerek gerekli düzeltmeler, süresi içinde sadece ilgili okul tarafından yapılacaktır. Süre tamamlandıktan sonra gelen düzeltme istekleri hiçbir şekilde kabul edilmeyecektir. Bu bilgilerin ÖSYM'ye eksik veya yanlış bildirilmesinden ÖSYM sorumlu olmayacaktır.



Eğitim bilgilerinin ve diploma notlarının aday tarafından onaylanması Adaylar, ÖSYS değerlendirme işlemlerinde kullanılacak ortaöğretimdeki eğitim bilgilerini 13-19 Haziran 2017 tarihleri arasında ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden onaylamak zorundadır. Bu onay yapılmadığında sistemdeki bilgi aynen kullanılacaktır. Birden fazla eğitim bilgisi olup sistemde onay yapmayan adayların sınavlarının değerlendirme işlemlerinde en son mezun olduğu okul bilgisi kullanılacaktır



#ÖSYM
#YGS
#YGS sonuçları açıklandı
#YGS sonuçları
#TC kimlik no
#Sonuçlar
7 yıl önce