|

İki zehirden biri bonzai

Uyuşturucuya göz açtırmayan emniyet, zehirli maddelerin içeriklerini ve etkilerini ortaya koyan bir rapor hazırladı. Bonzainin beyinde en çok hasara yol açan sentetik esrar olduğu belirtilen raporda, her iki zehirli maddeden birinin bonzai olduğu açıklandı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/10/2017 Salı
Güncelleme: 06:50 - 17/10/2017 Salı
Yeni Şafak
Son yılların en tehlikeli uyuşturucu maddesi bonzai ile ilk defa 2010 yılında ilk karşılaşan Türkiye, son zamanlarda adını yeni duyduğu birçok maddeyle mücadelesini sürdürüyor
Son yılların en tehlikeli uyuşturucu maddesi bonzai ile ilk defa 2010 yılında ilk karşılaşan Türkiye, son zamanlarda adını yeni duyduğu birçok maddeyle mücadelesini sürdürüyor

Türkiye, uyuşturucuyla mücadelede önemli adımlar atarken, yapılan operasyonlarla uyuşturucu tüccarlarına hareket alanı bırakılmıyor. Son yılların en tehlikeli uyuşturucu maddesi bonzai ile ilk defa 2010 yılında ilk karşılaşan Türkiye, son zamanlarda adını yeni duyduğu birçok maddeyle mücadelesini sürdürüyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Uyuşturucu ile Mücadele Daire Başkanlığı, “Sentetik Kannabinoidler” adlı bir rapor hazırlayarak, bonzainin nasıl üretildiği, hangi maddelerle etkisinin arttırıldığı ve üreticilerin, bonzai’ye farklı kod isimler vererek piyasaya sürüldüğünü ortaya çıkardı. 2008-2016 yılları arasında tespit edilen 383 yeni uyuşturucu maddenin 142 tanesinin bonzai olduğu tespit edildi.

KOD İSİM VERİLİYOR

Raporda, Sentetik 'kannabinoid’i bir diğer adı ile bonzainin yapılışı tanımlandı. Sentetik kannabinoidler, saf halde, katı veya yağ olarak elde edilmiş maddeler, bir çözücü (genellikle aseton) yardımı ile çözüldükten sonra, çeşitli bitki parçalarına emdirmek, püskürtmek veya damlatmak suretiyle bitkiymiş gibi görünüm veriliyor. Üretim aşamasının tamamlanmasının ardından sentezleyen kişi, müzik grupları, ilaç firmaları gibi kod ismi veriliyor. Bunlardan bazıları, Sentezleyen kişi/kurum isimi, JWH: John W. Huffman, AM: Alexandros Makriyannis, HU: Hebrew University, Müzik grupları isimleri, 2NE1, AKB48, STS135, XLR-11, BB-22, kimyasal isimleri ise, QUPIC (PB-22), AB-FUBINACA, AB-PINACA gibi ifadelerle kodlanıyor.

  • OPİYAT TEDAVİSİ İLK SIRADA
  • Ülkemizde tedavi gören kişilerin kullandığı uyuşturucu maddesine göre, ilk sırada ‘opiyat’ maddesi geldi. Opiyat, morfinin içinde bulunan yaklaşık 20 opiuim alkoloid yer almakta olduğu papaver somniferum adı verilen opium, haşhaş çiçeğinin suyundan elde edilen etkili bir uyuşturucu madde. İkinci sırada ise, yüzde 15,81 ile sentetik kannabinoid kullanıcıları oldu. Tedaviye başvuran diğer uyuşturucu kullanıcıları ise, esrar, uçucu madde, kokain, ekstazi, benzodiazepin, metamfetamin ve diğer madde kullanıcısı oldu.
#Uyuşturucu
#Bonzai
6 yıl önce