|

4A, 4B, 4C ve 4D nedir? Erdoğan’dan 4B kadrosu açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Grup Toplantısı'nda taşeron işçilerin 4B statüsüne geçeceklerini açıkladı. Bu açıklamaların ardından vatandaşlar bu sınıflandırmaların ne anlama geldiklerini ve farklarını araştırmaya başladı. Peki 4A, 4B, 4C ve 4D nedir?

Yeni Şafak
09:20 - 6/12/2017 Çarşamba
Güncelleme: 09:24 - 6/12/2017 Çarşamba
Diğer
Taşeron işçilere sunulan 4B statüsü nedir?
Taşeron işçilere sunulan 4B statüsü nedir?

Taşeron kadrolarla ilgili son dakika gelişmeleri yaşandı. Dün açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, taşeron işçilerin 4B statüsüne geçerek kadroya alınacaklarını dile getirdi. Peki 4B nedir? Bunun yanı sıra 4A, 4C ve 4D’den farkları nelerdir?

4A nedir?

Mevcut kuruluş biçimine bakılmaksızın, Devlet ve diğer kamu tüzel kişiliklerince genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirilenler, bu Kanunun uygulanmasında memur sayılır.

Yukarıdaki tanımlananlar dışındaki kurumlarda genel politika tespiti, araştırma, planlama, programlama, yönetim ve denetim gibi işlerde görevli ve yetkili olanlar da memur sayılır.

4B nedir?

4B grubu kadrolar ise; kariyer meslek olarak anılan meslekler dışında kalan diğer kadrolar olarak tanımlanmıştır. (Örneğin, mühendis, hemşire, sağlık memuru, teknisyen, veznedar, koruma ve güvenlik görevlisi, ambar memuru, VHKİ vb.) Bu kadrolara ilk defa atanacak personelin KPSS'ye girerek ÖSYM tarafından ilan edilecek KPSS Tercih Kılavuzunda yer alan kamu kurum ve kuruluşlarına ait boş kadrolardan durumlarına uygun olanları tercih etmeleri halinde, puanları ve tercihleri çerçevesinde bilgisayar ortamında yerleştirme işlemleri yapılmaktadır.

HİÇ HİZMETİ OLMAYAN 4/B'Lİ YILLIK İZİN ALABİLİR Mİ?

Madde metnine göre 4/B'li olarak ilk defa atanan ve daha önce hiç kamu hizmeti bulunmayan bir kişi ancak bir yıl çalıştıktan sonra yıllık izin haketmektedir. Atanan kişi, ilk yıl, yıllık izin kullanamayacaktır.

4C nedir?

4C eski sistemde Emekli Sandığı’na bağlı, devlet memurlarıdır. Bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Dairesinin ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdi.

4D nedir?

(A), (B) ve (C) fıkralarında belirtilenler dışında kalan ve ilgili mevzuatı gereğince tahsis edilen sürekli işçi kadrolarında belirsiz süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılan sürekli işçiler ile mevsimlik veya kampanya işlerinde ya da orman yangınıyla mücadele hizmetlerinde ilgili mevzuatına göre geçici iş pozisyonlarında altı aydan az olmak üzere belirli süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılan geçici işçilerdir.


#4B nedir?
#Taşeron
#Taşerona kadro
6 yıl önce