YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Bilişim'den
Dizi...

  Arşivden Arama

 


50 bin kişinin Amerika rüyası

ABD'de yaşamak anlamına gelen 'Yeşil Kart' binlerce kişinin hayalini süslüyor. Bu yılki kart piyangosu müracaatları 1 Kasım'da sona eriyor

Amerika'ya gitmek, bu ülkede eğitim yapmak, çalışmak, yaşamak birçok insanın rüyası.

Dünyanın dört bir yanından insanlar Yeni Kıta'ya gidebilmek için uğraşıyor. Amerika Birleşik Devletleri her yıl yaklaşık 50 bin kişiyi ülkeye davet ediyor. Her yıl binlerce kişinin 'yasadışı göç'üne maruz kalan ve aslında bundan hiç de şikayetçi olmayan ABD, olayı biraz daha yasallaştırmak için Yeşil Kart uygulaması yapıyor. Dışişleri Bakanı Madeline Albright'ın da söylediği gibi, "ABD'yi yabancılar ayakta tutuyor". Beyin ve beden göçü sayesinde birçok alanda ayakta kalmayı ve dünyanın süper gücü olmayı hedefleyen ABD, her yıl binlerce kişiye çalışma vizesi ve oturum hakkı veriyor.

1990'da 'Göçmenden Farklı Vize' ya da 'Yeşil Kart' adıyla bilinen programı, göçmen yasasının 203. bölümüne iliştiren ABD, George Bush'un Başkanlık döneminde ise bunu ayrı bir kanun haline getirildi. Program tamamen Dışişleri Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Yeşil Kart uygulaması sayesinde dünyanın dört bir yanından her yıl en fazla 55 bin kişi ABD'de ikamet için vize alıyor. Piyango usulü rastgele seçimle belirlenen kişiler hayatları boyunca ABD'de yaşama hakkı kazanırken, ailelerini da yanlarına alma imkanına kavuşuyor. Programın resmi olarak açıklanan hedefi, ABD'de çok fazla göçmen bulundurmayan ülkelerden bireylere Yeşil Kart vermek.

Kimler ne zaman başvurabilir?

Bir ay süren başvuru süresi, her yıl Ekim ayının ilk Pazartesi günü başlıyor. Ulusal Vize Merkezi'ne bir aylık süre zarfında ortalama 7-8 milyon başvuru yapılıyor. Bu yılki Yeşil Kart Piyangosu'nun başvuruları 2 Ekim-1 Kasım 2000 tarihleri arasında. Programa katılmaya hak kazanmak için, bireylerin öncelikle ABD'nin tespit ettiği ülke vatandaşı olması gerekiyor. Washington, Yeşil Kart'a başvurabilmek için en az lise veya dengi okul mezunu olmak ya da son beş yıl içinde en az iki yıl eğitim veya çalışma tecrübesi gerektiren bir işte iki yıldır çalışıyor olma şartı aranıyor. Bu özelliklere sahip olmayanlar Vize Piyango Programı'na başvuramıyor.

Hangi ülkeler program dışı?

Kanada, Çin, Tayvan, Kolombiya, Dominik Cumhuriyeti, El Salvador, Haiti, Hindistan, Jamaika, Meksika, Filipinler, Polonya, Güney Kore, İngiltere ve Vietnam başvuramıyor.

Program nasıl yürütülüyor?

Ulusal Vize Merkezi'ne posta ya da internet aracılığıyla gelen başvurular 6 coğrafi bölgeye ayrılarak, teker teker numaralanıyor. Başvuru süresinin sonunda, bir bilgisayara girilen veriler arasından coğrafi bölgeler bazında rastgele seçim yaptırılıyor. Seçim işlemi tamamlandıktan sonra kazananlar ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından haberdar ediliyor ve gereken vize başvuru şartları hakkında bilgilendiriliyor. Diyelim ki vize almaya hak kazanan ilk 55 bin kişiden bazıları vize talimatlarını yerine getirmedi. Bu durumda geri kalanlar ön-kayıt edilen yedekler arasından tamamlanacak. Bu nedenle piyangoyu kazanan yedeklerin de şansı bir anlamda devam edecek.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...