|

Güney Sudan'da halk çatışmalardan kaçıyor

Güney Sudan'da devam eden çatışmalar halkı da olumsuz etkiledi. Uganda hükümetinin sınır kısıtlamalarını gevşetmesiyle birlikte 25 bin kişi ülkeyi terk ederek Uganda'ya sığındı.

Yeni Şafak
16:16 - 22/07/2016 Cuma
Güncelleme: 13:22 - 22/07/2016 Cuma
AA

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), son altı günde Güney Sudanlı 25 bin kişinin Uganda'ya geçtiğini bildirdi.



UNCHR Kampala ofisi sözcüsü Charles Yaxley, yaptığı açıklamada, "Sırf dün akşam, 8 bin mültecinin Uganda'ya geçiş yaptığını kayıt altına aldık ve şimdiye kadar Uganda'ya geçen mülteci sayısı 25 bine ulaştı. Bu rakamın haftaya daha da artmasını bekliyoruz." dedi.



Uganda'ya kaçan Güney Sudanlıların yüzde 90'ının kadın ve 18 yaşından küçük çocuklardan oluştuğunu belirten Yaxley, Uganda hükümetinin sınır kısıtlamalarını gevşetmesiyle, Güney Sudan'daki çatışmalardan kaçanların sayısının arttığını dile getirdi.



Yaxley, "Şiddetli yağmurlar, ülkeden kaçanların sayısını kayda almamızı ve yardım faaliyetlerimizi zorlaştırıyor." açıklamasında bulundu.



UNCHR'den verilen bilgiye göre, Güney Sudan'dan kaçanların büyük bölümünü, Doğu Equatoria eyaletinde yaşayanlar oluştururken, Cuba'dan kaçan mülteci sayısı daha az.



Güney Sudan'ın başkenti Cuba'da, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'e bağlı güvenlik güçleri ile eski yardımcısı Riek Machar yanlıları arasındaki çatışmaların 8 Temmuz'da yeniden başlamasıyla aralarında 30'dan fazla sivilin de bulunduğu 270 civarında kişi yaşamını yitirmişti. Taraflar, 11 Temmuz'da ateşkes ilan etmişti.



Güney Sudan, Cumhurbaşkanı Mayardit'in, 16 Aralık 2013'te yardımcısı Machar'ı "darbe teşebbüsü" suçuyla görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmişti.



2005'te varılan Kapsamlı Barış Anlaşması gereği, 9 Ocak 2011'de düzenlenen referandumda Sudan'dan ayrılma kararı alarak 9 Temmuz 2011'de bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, BM ve Afrika Birliği üyesi olmuştu.






#Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR)
#Doğu Equatoria
#Güney Sudanlı
#Uganda
8 yıl önce