|

Mali'de askeri üsse saldırı

Mali'de ordu ile ayrılıkçılar arasındaki çatışmlar devam ederken, ülkenin orta kesimindeki askeri üsse saldırı gerçekleştiği açıklandı. Yapılan saldırıda 17 asker hayatını kaybetti.

Yeni Şafak
12:45 - 22/07/2016 Cuma
Güncelleme: 09:51 - 22/07/2016 Cuma
AA

Mali'de askeri üsse düzenlenen saldırıda yaşamını yitiren 17 asker için tören gerçekleştirildi.



Olayın yaşandığı, ülkenin orta kesiminde Moritanya sınırına yakın Nampala bölgesine bağlı Segou kentindeki törene, Devlet Başkanı Bubacar Keita, Başbakan Modibo Keita, BM İstikrar Misyonu (MINUSMA) Başkanı Muhammed Salih Annadif, Fransız gücü Barkhane Operasyonu Başkanı General Jean Pierre Palasset ve bazı yabancı misyon şefleri ile çok sayıda yetkili katıldı.



Hayatını kaybedenlerin yakınlarına devlet övünç madalyasının da verildiğini törenin ardından askerlerin naaşları, Segou'daki şehir mezarlığında defnedildi.



Olağan üstü hal ilan edilmişti

Peul etnik grubuna bağlı silahlı kişiler salı günü, Nampala bölgesindeki askeri üsse saldırmış, saldırıda 17 kişi yaşamını yitirmiş, 35 kişi de yaralanmıştı.



Olayın ardından Devlet Başkanı Keita, ülkede 10 gün süreyle olağanüstü hal ilan edildiğini ve ölenler anısına ülke genelinde 3 gün milli yas tutulacağını kaydetmişti.



Eylemi iki farklı grup üstlenmişti

Peul Kimliğinin Muhafazası ve Mali'de Yargının Yenilenmesi İttifakı (ANSIPRJ) Başkanı Bakaye Cisse, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, saldırıyı üstlendiklerini belirtmişti. Cisse, Mali ordusunun kendilerine yönelik saldırı hazırlığında olduğu için karşı atağa geçtiklerini söylemişti.



Gözlemciler, ANSIPRJ'nin böylesi bir saldırıyı düzenleme kapasitesine sahip olmadığını savunurken, İslami Mağrip El Kaidesi (AQMI) bağlantılı Ensaruddin örgütü de saldırıyı kendilerinin yaptığını iddia etmişti.



ANSIPRJ, 2012'de patlak veren güvenlik krizinde, ordu ve Bambara etnik grubunun saldırılarına hedef olan Peul etnik grubunun haklarını korumak amacıyla geçen ay oluşturulmuştu.



Mali'deki şiddet olayları, hükümet ve ülkenin kuzeyinde özerklik isteyen silahlı gruplar arasında Cezayir'de, geçen yıl imzalanan barış anlaşmasına rağmen devam ediyor.



#Bamako
#IBK
#Mali
#Nampala
8 yıl önce