|

Assos'taki Bizans Han'ı gün yüzünde

Çanakkale Ayvacık’taki Assos Antik Kenti’nde yapılan kazılarda, antik kaynaklarda bahsedilen ancak bugüne kadar izine rastlanamayan “Han kompleksi” gün yüzüne çıkarıldı. “Bizans Çağı” döneminin kalıntılarını taşıyan komplekste mutfak, fırın, şapel gibi alanlar olduğu görüldü.

Yeni Şafak
04:00 - 24/10/2016 Pazartesi
Güncelleme: 20:45 - 23/10/2016 Pazar
Yeni Şafak

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale köyünde bulunan Assos Antik Kenti'ndeki kazılarda “Han kompleksi'' gün yüzüne çıkarıldı. Assos'taki kazıların bu yıl ağırlıklı olarak kentin iç kesimlerinde yer alan “Bizans Çağı” denilen dönemin kalıntılarını kapsadığını belirten, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve Assos Kazıları Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, kazılarda antik kaynaklarda bilinen ama şimdiye kadar ortaya çıkarılmamış bir han olduğunu belirtti. Batı Kapısı'nın gerisinde bulunan, insanların konakladığı ve hastaların tedavi edildiği “Han” yapısı olarak isimlendirilebilecek bir komplekse ait kalıntıları gün yüzüne çıkardıklarını anlattı.



İLERİ GELENLERE AİT


Kazılarda, Aşağı Agora olarak adlandırılan bölümde, Bizans döneminde meydana gelen bir depremde yıkılmış konutları da ortaya çıkardıklarını ifade eden Arslan, ''Büyük bir ihtimalle bu kentin ileri gelen Bizanslı ailelerinden birinin ikamet ettiği büyük bir yapı kompleksini ortaya çıkardık. Bunun en büyük özelliği, olasılıkla bir deprem nedeniyle yıkılmış olması” dedi. Kompleksin kendine ait fırını, mutfağı, sarnıçları olduğunu belirten Arslan, buraya gelenlerin bütün ihtiyacının karşılandığını, aynı zamanda da gelen insanların ibadetlerini yapması için mescit denilen şapelin de burada mevcut olduğunu belirtti.



ONARIMLARI SÜRÜYOR


Antik kentte düzenleme faaliyetlerinin sürdüğünü söyleyen Arslan, “Özellikle geç antik dönemi yapıların onarılması gerekiyor, O yüzden bunların da hemen onarımlarını gerçekleştiriyoruz'' diye konuştu. Arslan, ziyaretçilerin daha rahat gezebilmesi için ana caddeleri de açığa çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.


#Çanakkale
#Ayvacık
#Bizans
7 yıl önce