|

Bebekler de müzik seçer

Bebekler, genellikle Hüseyni ve Uşşak makamlarındaki ninnileri seviyorlar. Annelere, bebeklerinin hoşuna giden makamdaki ninnileri söylemeleri öneriliyor

.
00:00 - 30/03/2001 Cuma
Güncelleme: 11:52 - 13/01/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Bebekler de müzik seçer
Bebekler de müzik seçer

Bebeklerini uyutmak ve sakinleştirmekte güçlük çeken annelere, bebeklerinin hoşuna giden makamdaki ninnileri söylemeleri önerildi. Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü Başkanı Mehmet Serçeler, daha düşük tempolu olan ninnilerin ezgisel yapısı ve bebeğin, sesine alışık olduğu annesinin ağzından çıkmasının her bebeği rahatlatacağını ve güven duygusu vereceğini kaydetti. Ninnilerin vurum sayısının çok düşük, melodik seyirlerinin dar, tartımsal sayılarının seyrek olduğunu ifade eden Serçeler, ninninin oktavı aşmayan, küçük ses aralıklarıyla söylenmesi, sözünün uzun olması, hep aynı melodinin tekrarlanması gibi etkenlerin bebeğin kalp atış hızı ile paralel olduğunu belirtti.

Serçeler, bebekte iç ve dış etkenleri aynı ortamda buluşturan ninniyi, sesi iyi veya kötü olan her annenin okumasını önererek, şunları söyledi: "Ninni her bebeği sakinleştirir, uyumasını kolaylaştırır. Annenin sesinin güzelliği ile bir ilgisi yoktur. İstisnasız tüm bebekler, kendilerine güven veren annesi tarafından söylenen ninninin sihrinden etkilenecektir. Önemli olan bebeğin tarzına uygun ninniyi bulabilmektir. Bebekler genellikle Hüseyni ve Uşşak makamındaki ninnilerden hoşlanırlar. Ancak, Hicaz, Rast gibi makamları seven bebekler de vardır. Bebek makamı sevmez yani ninni işlevini yerine getirmezse hemen başka bir makama geçilmeli. Ninni dağarcığı az olan anneler, düşük tempolu, uzun sesli Türk Sanat Müziği eserlerini de ninniye uyarlayarak, bebeklerine söyleyebilir. Böylelikle farklı makamları bulma şansı artar."

23 yıl önce