|

Çözüm süreciyle köylerine döndüler

Terör olayları nedeniyle 1990'lı yıllarda Batman'ın Gercüş ilçesine bağlı Özler köyünden göç etmek zorunda kalan 60 aileden 25'i çözüm süreci sayesinde sağlanan huzur ortamıyla geri döndü.

Aa
00:00 - 16/09/2014 Salı
Güncelleme: 11:23 - 16/09/2014 Salı
Yeni Şafak
Çözüm süreciyle köylerine döndüler
Çözüm süreciyle köylerine döndüler

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çözüm süreciyle sağlanan huzur ve güven ortamı sayesinde köye dönüşler devam ediyor. 22 yıldır başka illerde zor koşullarda hayatını sürdüren vatandaşlar, yıllar sonra köyüne dönmenin mutluluğunu yaşıyor.

Özler Köyü Muhtarı Hasan Turan, 1992 yılında 60 haneli olan köydeki vatandaşların şiddet olayları nedeniyle köylerini terk etmek zorunda kaldığını anımsattı.

Başlatılan çözüm süreciyle bölgede güvenlik sıkıntısının aşıldığını ifade eden Turan, bu sayede göç eden ailelerin köye dönüş yaptığını söyledi.

Ailelerden geri dönüş yapan 25'inin huzur içerisinde tarımsal üretim yaptığını vurgulayan Turan, "Çözüm süreci sayesinde aileler köyüne geri dönüyor. Çözüm sürecinden büyük memnuniyet duyuyoruz. Sürecin devam etmesini istiyoruz" dedi.

11 çocuğunun 9'u okuyor

Turan, köydeki çocuk ve gençlerin eğitimlerini sürdürdüğünü, öğrencilerin taşımalı eğitim kapsamında çevre köyler ve Gercüş'teki okullara gittiğini kaydederek, "Eğitim, huzur demektir. 11 çocuğumun 5'i üniversitede, 4'ü ise lise ve orta öğretimde okuyor. Herkese çocuklarını okutmalarını öneriyorum" ifadelerini kullandı.

Su sıkıntısı geri dönüşü yavaşlatıyor

Köyde su sıkıntısı yaşandığını bunun geri dönüşü yavaşlattığını dile getiren Turan, yol ve su sorununun giderilmesi halinde dönüş yapan aile sayısının 50'ye ulaşacağını kaydetti.

"Şehit haberinin olmaması çok güzel"

Köyüne dönüş yapan Emin Turan ise çözüm sürecinin önemine vurgu yaparak, huzurlu ortamda yaşadıkları için mutlu olduklarını söyledi.

Üniversite öğrencisi Mahsum Kavak da çözüm sürecini başlattığı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ederek, "Şehit haberinin olmaması çok güzel. Süreci gerçekleştirenlerden Allah razı olsun' diye konuştu.

10 yıl önce