|

Düşler engel tanımadı

Son yıllarda firmalar sosyal sorumluluk projelerinde engelli bireylere öncelik veriyor. Vodafone Vakfı da 'Düşler Akademisi' projesine, bu yıl 1 milyon TL'lik yatırım yapacak. Toplam destek 4 milyon lirayı bulacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/10/2016 Pazartesi
Güncelleme: 20:59 - 23/10/2016 Pazar
Yeni Şafak
2014’te açılan Düşler Akademisi Kaş, 70 yıllık Çukurbağ İlkokulu’nun binasında faaliyet gösteriyor. Binlerce engelliye ücretsiz hizmet veren merkezde, gönüllü katılımcı ve eğitimcilerin yönetiminde eğitim, sanat ve spor programları uygulanıyor.
2014’te açılan Düşler Akademisi Kaş, 70 yıllık Çukurbağ İlkokulu’nun binasında faaliyet gösteriyor. Binlerce engelliye ücretsiz hizmet veren merkezde, gönüllü katılımcı ve eğitimcilerin yönetiminde eğitim, sanat ve spor programları uygulanıyor.

Ülkemizde engelli sayısı yaklaşık 8,5 milyon kişi. Bu sayı her geçen gün biraz daha artıyor. O nedenle bu alanda yürütülen faaliyetler çok büyük önem taşıyor. Son yıllarda özel sektör firmaları sosyal sorumluluk kapsamında sosyal dezavantajı olan bireylere öncelik veriyor. Engelli istihdamı için atılan her adım sadece onların değil aynı zamanda ailelerinin ve nihayetinde toplumun yaşam kalitesini yükseltiyor. Türkiye Vodafone Vakfı da, 8 yıl önce Alternatif Yaşam Derneği (AYDER) işbirliğiyle hayata geçirdiği Düşler Akademisi projesiyle destek vermeyi sürdürüyor. Bugüne kadar 5 bin gencin hayatına dokunan ve dünyaya ilham veren Düşler Akademisi'nin bir benzeri Kanada'da “Sesini Bul Sanat Akademisi” adıyla faaliyete başladı.



4 MİLYON TL'LİK YATIRIM


Bu projenin devamı olarak 2 yıl önce Antalya'da kurulan, Türkiye'nin en büyük engelsiz yaşam alanı Düşler Akademisi Kaş ise bugüne kadar bin 37 öğrenci, 582 gönüllü ve eğitmen ile 9 bin 77 ziyaretçiye evsahipliği yaparak önemli bir başarıya imza attı. Sosyal sorumluluklarını da önceliklendirdiklerini belirten Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel, şunları söyledi: “Bugüne kadar yaptığımız sosyal yatırımlar 29 milyon TL'ye ulaştı. Engelli ve sosyal dezavantajlı gençlerimizin ekonomik ve sosyal hayata eşit katılımını sağlamak için bu mali yılımızda 1 milyon TL'lik yatırım daha yapıyoruz. Böylece, bu alandaki toplam yatırım miktarımız 4 milyon TL olacak.”







GÖNÜLDEN HİKAYELER


Gökhan Göçer ilk başta kampa bir katılımcı olarak katılıp daha sonra gönüllü, sonrasında ise eğitmen asistanlığına uzandığını anlatıyor. Kaş'tan gelen köy çocukları ve engelli bireylere kısa şiir ve hikayeler okuyan Göçer, okuduğu şiirle hepimizi adeta mest etti.







HAYATIM DEĞİŞTİ


Akademiye gönüllü olarak katılan Emine Cengiz ise, önceden engelilerin yaşamı hakkında olumsuz ve yanlış bilgilere sahip olduğunu ancak akademi sayesinde onlara ve hayata bakış açısının değiştiğini söylüyor.



  1. ÖRNEK PROJE
  2. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10'u en az bir tür engellilik hali yaşıyor. Türkiye'de bu oranın yaklaşık yüzde 13 olduğuna dikkat çeken Düşler Akademisi Kurucusu Ercan Tutal da, “Engellilerin olmaları gereken yer ile gerçekte bırakıldıkları yer arasında büyük bir uçurum var. Çukurbağ Köyü, dünya sosyal girişimcilik ekosistemine yeni bir yaşam biçiminin ve engelsizliğin uygulanabilir bir örneğini sunuyor. Daha iyi bir gelecek için engelleri aşarak koşar adımlarla ilerliyoruz” diyor.
#Engelli
#AYDER
#Vodafone Vakfı
#Düşler Akademisi
7 yıl önce