|

Engellinin işi fareye kaldı

İngiliz bilimadamları kulak hücresi geliştirmeyi başardı. Bu yenilikle, duyma kayıplarının önlenmesi ve tedavisi mümkün olabilecek.

.
00:00 - 27/03/2001 Salı
Güncelleme: 17:36 - 11/01/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Engellinin işi fareye kaldı
Engellinin işi fareye kaldı

İngiltere'deki Bristol Üniversitesi bilim adamları, embriyo hücrelerinden laboratuvar koşullarında kulak hücresi ürettiklerini açıklayarak, bu sayede uzun süreli duyma kayıplarını yüzde 70 oranında önlemeyi ve tedavi etmeyi başarabileceklerini bildirdiler.

Londra'da düzenledikleri basın toplantısıyla bulgularını açıklayan bilim adamları, elde ettikleri sonuçları bilim dünyasının tartışmasına açtılar. Şu ana kadar sadece farelerde denenen tekniğin, önümüzdeki beş yıl içinde insanlarda da denenmeye başlanacağını açıklayan bilim ekibinin başkanı Prof. Matthew Holley, 10 günlük fare embriyosundan aldıkları hücreleri laboratuvar koşullarında kulak hücresi olarak olgunlaştırmayı başardıklarını anlattı.

Duyma organının yapı taşını oluşturan bu kulak hücrelerini sağır kişilerin kulaklarına enjekte ederek zarar gören duyma sinirlerinin harekete geçmesini sağlayabileceklerini anlatan bilim adamları, böylece kulağın fonksiyonlarının yeniden sağlanabileceğini iddia ediyorlar.

Araştırma ekibinin başkanı Prof. Holley, kulak hücresi geliştirmek için sürekli insan embriyosuna ihtiyaç duymayacaklarına da dikkati çekerek, bir insan embriyosundan alınan hücrelerin kulak hücresi olarak geliştirilmesinin ardından, işlemin aynı hücrelerin çoğaltılmasıyla sonsuza dek tekrarlanabileceğini ve talebin karşılanabileceğini de vurguladı. Şimdilik, geliştirilen kulak hücrelerinin ancak kulağa yerleştirilecek elektronik bir cihaz yardımıyla harekete geçirilebileceğini belirten Prof. Holley, zaman içinde araştırmaların geliştirilmesini ve kulağa nakledilen hücrelerin söz konusu elektronik cihazın yardımı olmaksızın tek başlarına fonksiyonlarını yerine getirebilecek duruma getirilmesini hedeflediklerini açıkladı.

Prof. Holley, şöyle dedi: "Söz konusu elektronik cihazlar duyma sinirlerini harekete geçirmekte kullanılıyor, ancak son derece sınırlı bir fonksiyona sahipler, bunlarla uzun süreli sağırlık vakalarında başarılı olma imkanı yok. Zira bu tür vakalarda duyma sinirleri böyle bir yardımla düzelemeyecek kadar ağır şekilde zarar görmüş oluyor. Oysa sinir hücrelerinin değiştirilmesi böyle değil. Bu yöntemle nakledilen hücrelerle beyin arasındaki elektrik kontağının sağlanması mümkün olabilecek.''

Böylece çok az duyabilen ya da duyma özelliğini tümüyle yitirmiş milyonlarca insana yeniden umut sağlanabileceğini de belirten Prof. Holley, sistemin İngiltere'deki 9 milyon duyma özürlü kişinin büyük bir bölümüne yardımcı olabileceği tahmininde de bulundu.

23 yıl önce