|

Erkekler daha 'cep'ci

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde yapılan bir ankete göre, erkek öğrencilerin yüzde 88'inde, kız öğrencileri ise yüzde 65'inde cep telefonu bulunuyor

.
00:00 - 4/04/2001 mercredi
Güncelleme: 18:08 - 13/01/2014 lundi
Yeni Şafak
 Erkekler daha 'cep'ci
Erkekler daha 'cep'ci

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde yapılan bir ankete göre, erkek öğrencilerin yüzde 88'inde, kız öğrencilerin ise yüzde 65'inde cep telefonu bulunuyor İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rahmi Yamak, üniversite öğrencilerinin cep telefonuna sahip olup olmamasında, öğrencinin ortalama aylık geliri, cinsiyeti, aile fert sayısı, ailesinin ikamet ettiği şehrin üniversiteye olan uzaklığı, özel otomobili ve kredi kartının olup olmaması gibi faktörlerin ön plana çıktığını belirtti. Yamak, şunları söyledi: "461 öğrenci üzerinde yaptığımız ankete göre üniversite öğrencilerinin cep telefonuna sahip olma olasılığı, cinsiyet itibariyle farklılık gösteriyor. Anket sonucunda erkek öğrencilerin yüzde 88'inde, kız öğrencilerin ise yüzde 65'inde cep telefonu bulunduğunu belirledik." Öğrenci ailesinin gelirinin, öğrencilerin cep telefonu alma olasılığını etkileyen en önemli faktörler arasında yer aldığına dikkati çeken Yamak, şöyle devam etti: "100 milyon lira aylık geliri olan bir ailede yer alan bir öğrencinin cep telefonuna sahip olma olasılığı, yüzde 55. Bu oran, 300 milyon lira geliri olan öğrenciler için yüzde 65 olmaktadır. Ailedeki fert sayısı arttıkça da cep telefonuna sahip olma olasılığı azalıyor. 4 kişilik bir aileden gelen öğrencinin cep telefonuna sahip olma olasılığı yüzde 83 iken, bu oran, 6 kişilik bir aileye sahip öğrenciler için yüzde 76'ya düşmektedir.

İşsiz ama telefonsuz yapamıyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rahmi Yamak, ankete katılan öğrencilerin cep telefonu faturalarının 20 ila 25 milyon lira arasında değiştiğini de belirterek, "Bu öğrencilerin yüzde 64'ü bir işte ücret karşılığı çalışırken, yüzde 36'sı ise çalışmıyor. Tüm bu rakamlardan anlaşıldığı üzere, cep telefonuna sahip olma ve olmama olasılığı arasında büyük bir fark ortaya çıkmamıştır. Buradan da ülkemizdeki üniversite öğrencilerinin, cep telefonunu genellikle gösteriş amaçlı taşıdıkları ortaya çıkmıştır" diye konuştu.

il y a 23 ans