|

İğne deliğinden Kapadokya fotoğrafları

Cihan
00:00 - 3/02/2010 Çarşamba
Güncelleme: 11:22 - 3/02/2010 Çarşamba
Yeni Şafak
İğne deliğinden Kapadokya fotoğrafları
İğne deliğinden Kapadokya fotoğrafları

Fotoğraf makinesi kullanmadan boş salça kutusuna iğnelerle delik delerek çekilen siyah-beyaz fotoğraflar büyük ilgi görüyor.

Nevşehir merkez Atatürk İlköğretim Okulu Resim Öğretmeni Rabia Ünlü boş salça kutusunu yaklaşık 2 bin 500 yıllık Camera Obscura ilkesine dayalı pinhole denilen "iğne deliği" tekniği ile delerek yaptığı fotoğraf makinesi ile muhteşem siyah beyaz fotoğraflar çekiyor. İnternet üzerinde 1 yıl önce yaptığı bir araştırma sonrasında içi tamamen siyah zemin ile döşenmiş boş salça kutusuna bir iğne yardımı ile ışık açarak fotoğraf çekebileceğini öğrenen 10 yıllık Resim Öğretmeni Rabia Ünlü, Kapadokya'nın farklı merkezlerinden siyah beyaz fotoğraf çekmeye başladı. Sadece siyah beyaz film, film tab ve film yıkama için gerekli ödemenin dışında hiçbir ücret ödemeden siyah-beyaz film çekme hayalini gerçekleştiren Ünlü, bugüne kadar bir dünya turizm merkezi konumundaki Kapadokya bölgesinin Göreme, Ürgüp, Zelve gibi merkezlerinde çektiği birbirinden güzel yaklaşık 300 siyah-beyaz fotoğraflardan seçeceği 40 civarındaki fotoğraflarla sergi düzenlemeyi planlıyor.


Çevresindekilerin "Salça kutusundan da fotoğraf makinesi mi olurmuş" şeklindeki tepkilere aldırış etmeden fotoğraf ayaklığını kurup üzerine yerleştirdiği kutuda açtığı bir iğle deliğinden Kapadokya'da insan ve doğa manzarası çeken Ünlü "Siyah-beyaz film, son yıllarda hızlı bir gelişim gösteren dijital fotoğraflara rağmen Pinhole yöntemi kullanılmak suretiyle asla kaybolmayacak bir yöntemdir. Ama elinize çok pahalı fotoğraf makinelerini alıp siyah-beyaz film tutkunuzu gidermeniz gerekli değil. Bir salça veya boş gofret kutularının da yardımıyla bu büyük tutkuyu gerçekleştirebilirsiniz. İçerisini tamamen siyah bir kağıt ile kaplayıp, içerisine de çekeceğiniz filmin siyah-beyaz negatifini yerleştirdikten sonra, üst kapağı kapatıyorsunuz. Sonrasında kutuya sadece bir iğne deliği kadar bir delik açıp, onun da üzerini siyah bir bant ile kapattıktan sonra çekim için en uygun mekanı belirliyorsunuz. İstediğiniz kareyi oluşturduğunuz anda iğne deliğini sadece birkaç saniye süre ile açık tutmanız yeterli oluyor. Sonrasında karanlık bir ortamda yaptığınız banyo ile hayalinizdeki fotoğrafa kavuşabiliyorsunuz." diyor.


Bugüne kadar bu yöntemi kullanmak suretiyle 300'e yakın fotoğraf çektiğini belirten Atatürk İlköğretim Okulu Resim Öğretmeni Rabia Ünlü, bu yöntemi okulların tüm fotoğraf kulüplerine önerdiğini ve bu anlamda büyük bir ilginin oluştuğunu görmekten de büyük bir sevinç duyduğunu ifade etti.


Halen Nevşehir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümünde yüksek lisans eğitimi yapan Ünlü, bu güne kadar bu yöntemi kullanarak çektiği siyah beyaz fotoğrafları önümüzdeki günlerde Nevşehir'de açmayı planladığı "İğne Deliğinden Kapadokya" isimli bir fotoğraf sergisi ile fotoğraf meraklılarının beğenisine sunacak.



14 yıl önce
default-profile-img