|

İslam Dünyası Gençlik Başkenti İstanbul

İslam Dünyası Gençlik Başkenti programı, lansman ve anahtar takdim töreniyle başladı.

Yeni Şafak
00:14 - 24/06/2015 Çarşamba
Güncelleme: 21:47 - 23/06/2015 Salı
DHA

İslam Dünyası Gençlik Başkenti' programı, Emirgan Korusu'ndaki Beyaz Köşk'te düzenlenen lansman ve anahtar takdim töreniyle başladı. Projeyle, İstanbul, İslam Dünyası Gençlik Başkenti olarak yıl boyunca çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak.


Proje, İslam İşbirliği Teşkilatı'na (İİT) bağlı uluslararası kuruluş olan İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu (İKGF-Dİ), İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Gençlik ve Spor Bakanlığı işbirliği ile hayata geçirildi.


56 ülke dışişleri bakanının ortak kararıyla, İstanbul, ilk 'İslam Dünyası Gençlik Başkenti' seçilmiş oldu. Programa, 56 İslam ülkesini temsil eden gençlerin bayrak töreniyle karşılanan diplomatlar, uluslararası örgüt ve gençlik kuruluşları temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.


Törende konuşan İstanbul Valisi Vasip Şahin, şunları söyledi


56 ülkenin dışişleri bakanlarının oybirliğiyle İstanbul'un gençlik başkenti olması bizi gururlandırdı. Başından beri bütün Müslümanların ideali, hedefi İstanbul'a ulaşabilmek, o müjdeye nail olabilmekti. Hamdolsun buna milletimiz nail oldu. Biz, tüm Müslümanlar adına bu emaneti taşıyoruz. İstanbul'un İslam Dünyası Gençlik Başkenti olmasının bu günlerde ayrı bir anlamı var. İslam dünyasının, hemen her tarafında savaş, sıkıntı, kargaşa, kaos ortamının yaşandığı bugünlerde, gençlerin bir araya gelmesini sembolize eden bir başkent, bir sığınma, bir buluşma, bir toplanma merkezi olarak İstanbul'un seçilmesi ayrıca manidar. Bizim için gurur verici. Bugün bizim her şeyden daha fazla bir araya gelmeye, birleşmeye, bir olmaya, dertlerimizi birbirimizle paylaşmaya ve sorunları birbirimizle çözmeye her zamankinden çok daha fazla ihtiyacımız var. Maalesef kendi aramızda ittifak edeceğimiz müştereklerimizi bir kenara koyup, küçük ihtilaflarda, o kıyılarda dolaşıyor olmamız, bu coğrafyada, bu topluluklar üzerinde hesabı olanlar için önemli fırsatlar oluşturuyor. Bizler yeniden anlayışlarımızı, mefkurelerimizi inşa etmek zorundayız. Paylaşamadığımız, çözemediğimiz ihtilaflar nedir Salim bir akılla, soğukkanlı bir şekilde ve samimiyetle bunu bir arada ele almak durumundayız. İstanbul'un gençlik başkenti oluşu, inşallah böylesi sembolik bir anlamı ifade eder.



TEMSİLÎ BAŞKENT ANAHTARI


Törende, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Selamet, İslam dünyasından gençlere temsili başkent anahtarını takdim etti. Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Metin Yılmaz, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve Başkan Vekili Ahmet Selamet'e de teşekkür plaketi verildi.


İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu Başkanı Büyükelçi Elşad İskandarov ise Bu programın asıl sahibi olan gençlere anahtar takdim edildi. İstanbul bir sene boyunca İslam Dünyası Gençlik Başkenti olacak. Bir sene içinde değişik dallarda, sportif turnuvalardan film yarışmalarına, yazı yarışmalarına, turistik gezilere değişik etkinlikler yapılacak. 1,5 milyar nüfusu olan İslam İşbirliği Teşkilatı üye ülkelerinin nüfusunun yüzde 30'u gençliktir. Bu gençlik için buluşma merkezi, tecrübelerini paylaşma merkezi, kaynaşma merkezi olarak İstanbul bir sene boyunca bu rolü üstlenecektir diye konuştu

#İslam Dünyası Gençlik Başkenti
#İstanbul
#Beyaz Köşk
9 yıl önce