|

Onu TV'den koruyun

Uzmanlar, çocukların televizyonda yaşlarına uygun programlar izlememelerinin ileriki yaşlarda büyük sorunlara yol açabileceği uyarısında bulundular

.
00:00 - 1/04/2001 Pazar
Güncelleme: 15:09 - 13/01/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
 Onu TV'den koruyun
Onu TV'den koruyun

.

Aşırı televizyon ve içeriği uygun olmayan programları izlemek, ebeveyn kontrolünün eksikliği çocukları olumsuz yönde etkiliyor. Onun için çocuğunuzun iletişim dünyasında sağlıklı bir şekilde yetişmesini istiyorsanız uzmanların önerdiği şu hususlara dikkat etmek gerekiyor.

Çocuğunuz günde 2 saatten fazla televizyon seyretmemelidir. (Video ve oyunlar dahil)

Çocuğunuzu izlediği televizyon miktarınca kitap okuması için teşvik edin.

Yemek vakitlerinde, ödev ve oyun zamanlarında televizyonunuzu kapatın.

Çocuğunuzun yaşına ve gelişimine uygun programları seçin ve seçtiğiniz program bitince televizyonu kapatın.

Çocuğunuzla beraber televizyon seyretmek için ayırdığı zamanı nasıl kullanacağını planlayın.

Beraber televizyon seyredin ve izlediğiniz program hakkında çocuğunuzla konuşun.

Eğer çocuğunuzla beraber televizyon seyretmiyorsanız, en azından onu kontrol edin.

Çocuğunuza seyrettiği ve duyduğu şeyleri sorgulamasını öğretin.

Haberler ve diğer yetişkinler için olan programları çocuklarınız yokken izleyin.

Aile değerlerinize saygılı programları seyredin.

Kendiniz ne kadar televizyon seyrettiğinizi denetleyin ve özellikle çocuklar etraftayken hassas olun.

Şiddet sahnelerini seyrettirmeyin

Televizyondaki şiddet, çocukların kendilerini, dünyalarını ve diğer insanları nasıl görüp tanıdıklarını çok yakndan etkilemektedir. Çocuklar televizyonda şiddet içeren program izledikleri ölçüde daha anlayışsız, başka insanların acı ve dertlerine karşı daha duygusuz ve çevrelerindeki dünyadan daha fazla korkmalarına neden oluyor. Uzmanlar, siddete tanık olmanın çocukların sağlığı üzerinde ömür boyu devam edecek, kalıcı zararlı etkileri olduğu konusunda anne babaları uyarıyorlar. Bu açıdan anne baba olarak bazı önlemler gerekiyor.

Reklamlara inanıyorlar

6 yaşından küçük çocukların büyük bir kısmı reklamların amacının ürün satmak olduğunu bilmiyor. Günde 4 saatten fazla TV izleyen çocuklar izledikleri reklamların doğruluğuna daha fazla inanıyor. TV yayıncılığı ticari bir iştir ve ticaret ise para kazanmak amacıyla yapılır. Televizyonlar eğlence, eğitim ve haberler gibi programların masraflarını, sizlerin en gözde programlarınızın aralarına verdikleri reklamlar sayesinde çıkarıyorlar. Siz birçok kanalın (kablolu TV'ler hariç) ücretsiz olduğunu düşünebilirsiniz ama aslında siz ve çocuğunuz reklamlarını izlediğiniz ürünleri satın alarak farkında olmadan ödeme yapıyoruz. Bu açıdan gerekli tedbirleri almak gerekiyor.

Çocuğunuzla beraber reklamları izleyin ve reklamların sizleri nasıl etkileyebileceğini tartışın. Çocuklarınıza reklamların tartışılmaz doğrular olmadığını açıklayın. Ürün satan firmaların bazen çok abartılı ve gerçeği tam yansıtmayan reklamlar verdiğini söyleyin. Reklamlarını izlediğiniz ürünlerden bazılarını satın alın ve çocuğunuzla beraber TV'nin karşısına oturup o ürün hakkındaki reklamı birkaç defa izleyin. Çocuğunuza, reklamların oyuncakları nasıl daha cazip ve heyecanlı gösterdiğini izah edin. Reklamını izlediğiniz gıda mamüllerini satın almadan önce besin değerlerini inceleyin ve çocuğunuza da bunu açıklayın. Çocuğunuza alışveriş gücünü en etkili şekilde nasıl kullanabileceği konusunda yardımcı olun. Eğer reklam veren firmalar aile değerlerinize saygılı davranmıyorlarsa ve verdikleri sözleri tutmuyorlarsa o ürünü almayın.

23 yıl önce