|

Şimdi polen durumu!

Rüzgarın etkisiyle kilometrelerce uzaklara taşınabilen çiçek tozları çeşitli hastalıklara neden oluyor. Uzmanlar medyada hava durumu gibi polen durumunun da verilmesini tavsiye ediyor.

.
00:00 - 19/03/2001 Pazartesi
Güncelleme: 15:13 - 10/01/2014 Cuma
Yeni Şafak
Şimdi polen durumu!
Şimdi polen durumu!

Bahar ayları, alerjisi olanlar için dikkat edilmesi gereken bir mevsim. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, bahar aylarının saman nezlesi, astım, kurdeşen gibi alerjik hastalıklarla beraber geldiğini belirtti.

Prof. Dr. Küçükusta, bugünlerde pekçok kişinin burnunun aktığını, hapşırdığını, gözlerinin kaşınıp kızardığını, öksürdüğünü, nefesinin tıkandığını ve cildinin kabarıp kaşındığını anlatarak, "Dört bir yanımızı saran bahar alerjilerinin nedeni çiçek tozlarıdır" dedi.

Polenler ya da halk arasında ismiyle çiçek tozlarının ilkbaharda atmosfere yayılmaya başladığını ve bu durumun nisan ve haziran aylarında en yüksek seviyeye çıktığı anlatan Prof. Dr. Küçükusta, şunları kaydetti:

"Polenlerin çeşitli alerjik hastalıklara neden olma potansiyelleri farklıdır. Renkli bitkilerin çok daha alerjik olduğu sanılır ama bu doğru değildir. Kavak, huş ağacı, meşe, akçaağaç, karaağaç, kayın, dışbudak, kavak, zeytin, fındık gibi ağaç polenleri ile ayrık otu, tilki kuyruğu, domuz ayrığı, yumak otu, delice otu gibi çayır ve hububat polenleri alerji yaratma potansiyelleri en çok yüksek olanlardır."

Rüzgar uzaklara taşıyor

Atmosferdeki polen miktarlarının hava koşullarına bağlı olarak değiştiğini, sıcak, kuru ve rüzgarlı günlerde havada daha çok polen bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Küçükusta, "Polenler rüzgarın etkisiyle kilometrelerce uzaklara taşınabilir. Yüksek binalarla çevrili sokaklarda binaların yüzeyi statik elektrik nedeniyle polen çeker. Buna karşılık, deniz kenarında çok az polen bulunur" diye konuştu.

Polene karşı alınacak önlemler

Yayın organlarında o günkü polen durumu hakkında bilgi verilerek alerjisi olanlar uyarılmalıdır.

Evlerin ve arabaların kapı ve pencereleri kapatılmalıdır.

Sıcak, kuru ve rüzgarlı havalarda ve erken saatlerde dışarıya çıkılmamalıdır.

Polenlerin yoğun olduğu dönemlerde ağzı ve burnu kapatan maskeler kullanılmalıdır.

Polen zamanı açık havada spordan kaçınılmalıdır.

Evde ve arabalarda filtreli klimalar kullanılmalıdır.

Tatil için deniz kenarları tercih edilmelidir.

Dışarıda gözlük ve şapka kullanılmalı, saçlar yatmadan önce mutlaka yıkanmalıdır.

Üzerlerine polenler yapışabileceği için günlük kıyafetler yatak odasında çıkarılmamalıdır.

Polen mevsimi saman nezlesi, astım ve kurdeşene karşı koruyucu ilaçlar kullanılmalıdır.

23 yıl önce