|

Tıpta uzay çağı

İğnesiz kan testlerinden ameliyat yapan robotlara kadar bir- çok gelişme, 21. yüzyılda tıp dünyasına çağın ötesini yaşatıyor.

.
00:00 - 20/03/2001 Salı
Güncelleme: 16:15 - 10/01/2014 Cuma
Yeni Şafak
Tıpta uzay çağı
Tıpta uzay çağı

Tıpta mucizevi gelişmeler bir taraftan doktorların işini kolaylaştırırken bir yandan hastaları acı çekmekten kurtarıyor. İğnesiz kan testlerinden ameliyat yapan robotlara, yutulabilir kameralardan suni dişlere kadar birçok gelişme 21. yüzyılda hastalara birçok kolaylık sağlıyor.

İğnesiz kan testleri:

Hastalarin dilaltına yerleştirilen ve termometreye benzeyen alet, doktorlara bir dakikalık bir süre içinde istedikleri tüm bilgilere ulaşma fırsat veriyor. Bilgisayara görüntü de gönderebilen aletle, ayrıca dil altındaki dokulardan kan görüntüsü alınarak analiz yapabiliyor.

Suni insan dişi:

Yakın gelecekte dental implantların yerini alacak ve hatta eksik dişleri tamamlayacak, yeni diş kültürleri geliştirilecek. Başka bir kişinin hücrelerinden bile olsa vücudun reddetme ihtimalinin bulunmadığı bu yeni diş kültürlerinin önümüzdeki 10 yıl içinde kullanılmaya başlanacağı belirtiliyor.

Gözler için mikroçip:

Retinanın arkasına yerleştirilen mikroçipler, görme bozukluğu olan kişilerin tekrar görme hissi kazanmasına yardımcı oluyor. Işığı retina içinde elektrik sinyallerine dönüştüren göz çipi, gözün zarar görmüş retina hücrelerinin yerine geçiyor.

Eklem yenileme:

Ağır romatizmal artriti olan hastaların acılarını hafifletmek ve kemiksel bozukluklarını düzeltmek amacıyla sun'i mafsal ve parmak eklemleri üretildi. Silikon implantlara nazaran daha uzun ömürlü olan ve hastaya daha geniş hareket imkanı tanıyan yeni eklemler ameliyat ile hastaya yerleştirildikten sonra, 6 hafta süren fizik tedavi programı yapılıyor.

İğnesiz insülün:

Şeker hastalarının düşü olarak tanımlanan bu yeni yöntem ile insülün iğneleri artık tarihe karışıyor. Yeni yöntemle hastanın yanak dokusuna verilen insülin kılcal kan damarları aracılığıyla kan dolaşım sistemine karışıyor. En az insülin iğneleri kadar etkili olduğu belirtilen yeni uygulama ile ilgili araştırmalar devam ediyor.

23 yıl önce