|

Topkapı Sarayı'ndaki çukurdan ne çıkacak?

Topkapı Sarayı hazine bölümündeki derin çatlaklardan sonra Adalet Kulesi'nin önünde dün oluşan 3 metrelik çukur endişelere neden oldu. Tarihçi Talha Uğurluel, çukurun oluştuğu bölümden Roma sarnıçlarının çıkabileceğini söylüyor.

Yeni Şafak
09:12 - 1/10/2016 Cumartesi
Güncelleme: 06:16 - 1/10/2016 Cumartesi
Diğer
Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ise obruğu andıran çukur hakkında korkulacak bir durum olmadığını, araştırmanın devam ettiğini duyurdular.
Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ise obruğu andıran çukur hakkında korkulacak bir durum olmadığını, araştırmanın devam ettiğini duyurdular.

Topkapı Sarayı'nda, hazinenin sergilendiği Fatih Köşkü'nde İstanbul 4 Numaralı Koruma Kurulu'nun izniyle yapılan incelemelerde kol girecek büyüklükteki yarıklar oluştuğu ve köşkün çökme tehlikesiyle karşı karşıya geldiği ortaya çıkmıştı. Dün ise yine Topkapı Sarayı'nın bahçesinde, Adalet Sarayı'nın önündeki çimenlik alanda aniden 3 metrelik bir çukur meydana geldi. Merak konusu olan çukur akıllara su kuyusu olma ihtimalini getirdi. Habertürk'ün haberine göre; Çünkü daha önce yine Topkapı Sarayı'nda aynı şekilde meydana gelen bir çukurun inceleme sonucunda Osmanlı dönemi su kuyusu olduğu anlaşılmıştı. Fakat Tarihçi Talha Uğurluel bunun bir su kuyusu değil de bir Roma sarnıcı olabilme ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu söyleyerek şunları ekledi: “Adalet Kulesi'nin önü Birun'dur. Birun'un altında ise Roma sarnıçları vardır. Bu bölgede Sarayburnu'nda önce Biyzantion kasabası kurulmuştur. Roma İmparatoru Semtimius Severus bir hipodrom yapmıştır. Konstantin başkent yapınca burada saray müştemilatı inşa ediliyor. Ve burası müştemilatın altında kalıyor. Bizans sarnıçları da işte tam burada. Kesin olmamakla beraber bu dönem Konstantin Theodosius dönemi olabilir.”






Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Küçükaşçı ise, “Bu olay meydana geldiği ilk andan itibaren gerekli tedbirleri aldık. Henüz inceleme aşamasında ve neticelenmedi. İlgili kurumlar çalışmalarını sürdürüyor. Kesin bir şey söylemek için erken. Ama buradan illa Roma sarnıcı çıkacak diye bir şey yok. Eski bir roma akropolü burası sonuçta. O döneme ait her türlü yapının çıkma ihtimali var. Ama henüz neticelenmedi” dedi.



Akropol nedir?

Eski Yunan kent devletlerinde, genellikle bir tepe üzerinde bulunan, çevresi surla çevrili, içinde sarayın, önemli yapıların ve tapınakların yer aldığı iç kale.






#Topkapı Sarayı
#Akropol
#Roma sarnıçları
8 yıl önce