|

Yüreğinin yarısı Kore'de

Kore gazisi Süleyman Dilbirligi Kore Savaşı'nda yetim kalan ve birlik olarak evlatlık edindikleri Koreli Ayla'yı tam 60 yıl sonra buldu. Koreli kız ile Türk babaya ikinci sürprizi Kore Konsolosluğu yaptı. Ayla bugün Türkiye'ye geliyor.

Murat Palavar
00:00 - 27/09/2010 Pazartesi
Güncelleme: 23:59 - 26/09/2010 Pazar
Yeni Şafak
Yüreğinin yarısı Kore'de
Yüreğinin yarısı Kore'de

Kore gazisi Süleyman Dilbirligi tam 60 yıl sonra Kore Savaşı'nda askeri birliklerine evlatlık ettikleri Koreli yetim kızı Ayla'yı bulmayı başardı. Savaş sırasından yetim kalan ve ismini Ay gibi güzel olsun diyerek Ayla koydukları manevi kızlarını bulmak için Kore'ye davet edilen Dilbirliği 60 yıl sonra elindeki Ayla ile çekilmiş fotoğrafı sayesinde bulmayı başardı. Buluşmanın ardından Kore'den gözyaşları ile kalan Ayla, 'babam' dediği Süleyman Dilbirligi'ne duygusal bir mektup yazdı. “İyi bir babanın kızı olmaktan mutluyum. Kendimle gurur duyuyorum babam Türk diye. Hergün resminize bakıyorum ve resminizle konuşuyorum. Size kavuşmak istiyorum sevgili babacığım” Gözyaşları ile birbirlerine sarılan gazi ve kızına ikinci süprizi Güney Kore'nin İstanbul Başkonsolosu Jong Kyoung Hong yaptı. Kore Savaşı'nın 60. yılı programı için Koreli Ayla Türkiye'ye İstanbul'a davet edildi. Ayla yarın sabah Atatürk Havalimanı'nda olacak. Ayla için daha şimdiden hazırlıklara başlayan Dilbirligi “Onu Kızkulesi'ne götüreceğim, Çamlıca'ya çıkartacağım İstanbul'u gezdireceğim. O benim kızım” diye konuştu.

DİLBİRLİGİ AİLESİNDE TATLI TELAŞ

Kore'de İncong şehrinde ulaşılan Ayla, bir kreşte temizlik görevlisi olarak görev yapıyordu. İstanbul'dan yola çıkan o fotoğraf gösterildi. Gözyaşlarına boğulan Koreli kadın manevi babasına Haziran ayında ulaştı. Birbirlerini görünce sarılarak ağlayan Türk baba ve Koreli manevi kız gözyaşları ile buluştukları Kore'de yine gözyaşları işe ayrıldı. İkinci Buluşma İstanbul'da olacak Dilbirligi ailesinde tatlı bir telaş var.

Daha şimdiden karşılama için heyecanlanıyor. Çiçekler ile kızını karşılayacak Süleyman Dilbirligi'nin mutluluğu yüzünden okunuyor.


KÜÇÜKSU KASRI'NDA BULUŞMA

Istanbul Kore Başkonsolosluğu'nun 30 Eylül 2010 tarihinde Küçüksu Kasrı'nda düzenleyecek Kore Savaşı 60. yıldönümü programına 400 kişilik bir katılım olacak. Programda İstanbul Kore Başkonsolosu Jong Kyoung Hong açılış konuşması yapacak. Programa Kore Savaşı Katılımcı Derneği'nin davetiyle, Süleyman Dilbirligi ve Koreli Ayla da katılacak.


SOĞUKTA TiTRiYORDU

Gazi Süleyman Dilbirligi ile 2 Türk askeri Kore Savaşı'ndan Kunuri Muharebesi'nin ardından ısının eksi 35-40 dereceye düştüğü bir zamanda küçük bir Koreli kızla karşılaştı ve bu kızı birliğe götürdü. Hemen sıcak bir duş aldırılan kıza yatacak bir yer ayarlandı ve ay gibi güzel olsun diye Ayla adı verildi. Kore Gazisi Süleyman Dilbirligi gerçek ismi Kim un Cu olan Ayla'yı buluşunu ise şöyle anlatıyor:

“Sıfırın altında 30-35 derece düşünün kulaklarım donarken çıtır çıtır ediyordu, zor kurtardım. Kunuri Muharebesinden sonraki dönemlerde çekilme sırasında soğukta titreyen ve anne babasının öldüğünü öğrendiğimiz 5 yaşındaki bir kız ile karşılaştık. Aldık bölüğümüze getirdik. Yolda gelirken kız çocuğu ağlıyordu. Anasını babasını öldürmüşler. Temizledik ilk olarak ona bir yatak yapıldı. Bir sene kaldı bizimle. Türkçe'yi de öğrendi, hatta Koreliler gelince yarım yamalak tercümanlık da yaptı. Ay bizde mutaberdir. Ay gibi güzel olsun diye Ayla ismini verdik bu Koreli kıza ve onu kızımız kabul ettik.”


Aç çocukları sadece Türk Ordusu düşündü

Koreli kadın yazar Jeon, bir yazısında şunları vurguluyor: Mükemmel savaşçı Türk askerleri, savaş sırasında aç, çıplak, kayıp, yalnız kalmış küçücük çocukları toplayıp yedirmiş, giydirmiş ve bakmışlardır. Bunu yalnız Türkler yapmıştır. Bu asil askerlerin aslında ne kadar merhametli ve yufka yürekli olduklarının ifadesidir.



14 yıl önce