|

Dünya ayakta

ABD Başkanı Trump, ilk icraat olarak Obama'nın sağlık reformunu iptal etti. Beyaz Saray internet sitesinden yapılan “Önce Amerika Enerji Planı” duyurusunda kaya gazı, kaya petrolü ve kömüre dönüş sinyali verildi. Beyaz Saray sitesinden Obama’nın İklim Eylem Planı ve eşcinsel evliliği yaygınlaştıran 'LGBTİ hakları' bölümü de kaldırıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/01/2017 Pazar
Güncelleme: 12:04 - 22/01/2017 Pazar
Yeni Şafak

ABD'nin 45. Başkanı olan ve önceki gün yemin ederek görevine başlayan Donald Trump, Oval Ofis'te imzaladığı ilk kararnamede, eski Başkan Barack Obama döneminde çıkarılan ve “Obamacare" olarak bilinen sağlık reformu yasasının iptalini öngören metni imzaladı. Trump kararnamesinde, “Obamacare'in vatandaşlar üzerindeki ekonomik yüklerinin azaltılması için" gerekli önlemlerin alınacağına vurgu yaptı.



İKLİM PLANI İPTAL


Trump'ın, selefi Obama'nın İklim Eylem Planı'nı kaldırmaya kararlı olduğu bildirildi. Trump'ın başkanlık yeminini etmesinin ardından Beyaz Saray'ın resmi sitesinden ekonomi, enerji ve dış politika gibi konularda bir dizi duyuru yapıldı. “Önce Amerika Enerji Planı" başlıklı duyuruda, İklim Eylem Planı ve ABD'nin Suları gibi yasalar zararlı ve gereksiz nitelendirildi. Bu sınırlamaların iptal edilmesi, Amerikan işçilerine ücretlerini gelecek 7 yıl boyunca 30 milyar dolar artırarak büyük yarar sağlayacak." ifadesine yer verildi.









KÖMÜRE DÖNÜŞ


Metinde “Trump yönetimi, milyonlarca Amerikalıya istihdam ve refah getirecek kaya petrolü ve kaya gazı devrimini kucaklayacak. Özellikle federal toplaklardaki tahminen 50 trilyon dolar değerindeki kullanılmayan kaya petrolü, gazı ve doğal gaz kaynaklarından faydalanmalıyız" ifadeleri kullanıldı. Trump'ın, Temiz Kömür Teknolojisi'ne sadık kalarak kömür endüstrisini canlandıracağı da belirtildi.







KÖRFEZLE POZİTİF İLİŞKİ


Metinde, ayrıca “Başkan Trump, ABD'yi enerji alanında OPEC kartelinden ve çıkarlarımıza düşmanca yaklaşan her ülkeden kurtararak bağımsız hale getirmeye kararlı. Aynı zamanda, terörizm karşıtı stratejimiz çerçevesinde, Körfez ülkesi müttefiklerimizle pozitif bir enerji ilişkisi geliştirmeye çalışacağız" ifadelerine yer verildi. Trump başkan olur olmaz Beyaz Saray'ın internet sitesinde Obama yönetiminin politikalarına yönelik bazı linklerin siteden kaldırılması dikkat çekti. Bunlardan ilki “Küresel ısınma" bölümü oldu.



LGBTİ BÖLÜMÜ KALDIRILDI


'LGBTİ hakları' ile ilgili sayfa da Trump'ın başkanlık koltuğuna oturması ile kaldırıldı. Obama yönetimi eşcinsel evliliklerin önünü açmıştı. Trump başkan adaylığı döneminde eşcinsel evliliğe karşı olduğunu söylemişti.







Kız kardeşler sokakta


ABD Başkanı Donald Trump'a karşı ülkede ve dünya genelinde 'kız kardeş yürüyüşü" adlı eylemler düzenleniyor. ABD'nin başkenti Washington'da, Kongre Binası'ndan Beyaz Saray'a yürüyüşe onbinlerce kişi katıldı. Göstericiler, "daha az korku daha fazla sevgi", "gelecek kadındır" yazılı dövizler taşıdı. New York'ta on binlerce kadın Donald Trump'ı protesto etmek için 5. caddedeki Trump Tower'a yürüdü. New York polisi, Trump'a ait iki işyerine çıkan yolları kum yüklü 20'şer tonluk çöp kamyonlarıyla kapattı.



DÜNYAYA YAYILDI


Dünyanın pek çok kentinde kadınlar protesto eylemleri düzenliyor. Almanya, İspanya, Çekya, İngiltere, Fransa, İsviçre, Hindistan, Avustralya , Yeni Zelanda hatta Antartika'da protestolar yapıldı. Sydney ve Melbourne'de düzenlenen yürüyüşlere yaklaşık 5 bin kişi katılırken, protestocu kadınlar ABD Büyükelçilikleri'ne yürüdü. "Kız kardeş eylemleri"nin, dünya üzerinde 673 noktada planlandığı belirtiliyor.







CIA başkansız kaldı


CIA şefi John Brennan görev süresi dolarken Trump'ın kurum başkanı olarak önerdiği Mike Pompeo, Kongre'deki Demokrat senatör Ron Wyden'dan veto yedi. CIA Başkanlığı'na geçici olarak teşkilatın yetkili müdürü Meroe Park atandı. CIA yönetim sıralamasında 3 numaralı koltukta oturan Park, daimi başkan ve başkan yardımcısı görevi devralana dek CIA'in başında bulunacak. Siyasi bir atama olarak görev yapmayan Park, CIA yetkilisi olarak bulunduğu konuma geldi.



Washington Üniversitesi'nde kan döküldü








ABD'nin Seattle şehrindeki Washington Üniversitesi'nde, protesto eylemi sırasında bir kişi ağır yaralandı. İtfaiye birimleri, yetişkin bir erkeğin ağır yaralı şekilde hastaneye kaldırıldığını duyurdu. Trump'ın yemin töreninin devam ettiği sıralarda, Trump karşıtı protestolarda olaylar çıktı. Başkent Washington DC'de göstericiler araçları ateşe verdi, işyerlerinin camlarını kırdı. Yüzleri maskeli birkaç yüz kişilik grup polisin uyarılarına aldırmadı. Göstericiler ve polisler arasında arbede yaşanırken, polis göstericilere karşı biber gazı kullandı. Washington DC'de 220 kişi gözaltına alındı, 6 polis ise hafif şekilde yaralandı.








#Barack Obama
#Donald Trump
#ABD
7 yıl önce