|

Göktürk-3’e bulutlar bile engel değil

Göktürk-1 uydusunun uzaya fırlatılmasının ardından yapımı planlanan Göktürk-3 uydusu, SAR sensörü sayesinde bulutlu havalarda bile net görüntüler ulaştıracak

Yeni Şafak
04:00 - 7/12/2016 Çarşamba
Güncelleme: 08:14 - 7/12/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Göktürk-1 uydusu başarıyla uzaya fırlatıldı, milli imkanlarla gerçekleştirilecek Göktürk-3 için çalışmalar bütün hızıyla sürüyor. Göktürk-3'ün görüntülerine bulutlar bile engel olamayacak. Türkiye, 2019 yılına kadar yapılması planlanan Göktürk-3'le birlikte büyük oranda yerli yapım uyduya sahip olacak. Ankara'daki Uydu Test ve Entegrasyon Merkezi'nde çalışmaları süren uyduyla, Türkiye'nin kendi uydusunu, başka ülke desteği olmadan tasarlayıp, üretip, uzaya göndereceği bir düzeye ulaşması hedefleniyor. Terörle mücadelenin yanı sıra, yüksek hassasiyetli arazi yükseklik modellerinin oluşturulması, topoğrafik harita hazırlanması gibi çalışmalarda da bu uydu büyük imkan sağlayacak.



DETAY GÖRÜNTÜLER GÖNDERECEK


Uzay tabanlı görüntüleme yeteneğinin SAR sensörü vasıtasıyla, gece ve gündüz her hava şartına geliştirilmesi amaçlanan yeni uyduyla, alınacak görüntülere bulutlar da engel olamayacak. Türkiye'nin daha önce uzaya gönderdiği gözlem uydularından Rasat-2'yle 7.5 metreye 7.5 metre büyüklüğünde çözünürlülükle görüntü elde edilmesi sağlanmıştı. Göktürk-2 ile 2.5 metreye 2.5 metrelik çözünürlükle görüntü gönderilmesi sağlandı. Göktürk-1 ile yarım metrenin üzerindeki çözünürlülükte görüntüler elde edilecek. Göktürk-3'ten itibaren ise daha detay görüntülere ulaşabilecek. Ayrıca, Göktürk-4'le sadece ABD ve Rus uydularının sahip olduğu 20 santimlik görüntüler dahi alınabilecek. Göktürk-3 Uydusu için proje sözleşmesi 8 Mayıs 2013'te imzalanmıştı.


#Göktürk-1uydusu
#SAR sensörü
7 yıl önce