|

'Kan Film Festivali' başladı

Adana’da bu yıl ikincisi düzenlenen 15 bin lira ödüllü Uluslararası Kan Film Festivali, 23 kısa filmin gösterimleriyle başladı. Kan Hastalıkları Federasyonu Başkanı Ali Kılıç, Türkiye’nin pek çok kentinin yanı sıra İngiltere, Güney Kıbrıs, Azerbaycan’dan da festivale katılım olduğunu belirtti.

Yeni Şafak
09:50 - 6/05/2017 Cumartesi
Güncelleme: 09:58 - 6/05/2017 Cumartesi
IHA
Adana’da bu yıl ikincisi düzenlenen 15 bin lira ödüllü Uluslararası Kan Film Festivali, 23 kısa filmin gösterimleriyle başladı.
Adana’da bu yıl ikincisi düzenlenen 15 bin lira ödüllü Uluslararası Kan Film Festivali, 23 kısa filmin gösterimleriyle başladı.

Kan Hastalıkları Federasyonu tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Adana Büyükşehir Belediyesi, Türk Kızılayı, Adana Kent Konseyi, Seyhan Belediyesi, Yüreğir Belediyesi, Aladağ Belediyesi ve Tufanbeyli Belediyesi’nin destekleriyle kentte bu yıl 2’ncisi düzenlenen Uluslararası Kan Film Festivali, tarihi kız lisesinde açılan fotoğraf ve çini sergisi başladı.
Dünyadan 23 film yarışacak

Kan Hastalıkları Federasyonu Başkanı Ali Kılıç, Türkiye’nin pek çok kentinin yanı sıra İngiltere, Güney Kıbrıs, Azerbaycan’dan da festivale katılım olduğunu belirterek, 23 filmin yarışacağını aktardı. Kan hastalıklarına karşı farkındalık oluşturmak için festivali düzenlediklerini aktaran Kılıç, festival hakkında şu bilgileri aktardı:

“Sanatseverlerin festivale çok ilgisi var. Geçtiğimiz yıl 10 bin lira para ödülü verdik bu yıl artırarak 15 bine çıkardık. İlk 3’e dağıtacağız parayı. Kan Hastalıkları Federasyonu bünyesinde Türkiye’nin farklı illerinden temsilciler ve katılımcılar Adana’da olacak. Aynı zamanda hastalarımız, aileleri ve sanatseverler burada. Adanalı vatandaşlarımız filmleri izleyecek. Kızılay’dan destekçilerimiz ve yönetmenlerimiz jüride. Festival kapsamında kan hastalıkları konusunda panelimiz olacak. İnsanların bu konuya duyarlılığını artırmayı hedefliyoruz. Festivalimizin ikinci günü farkındalık yürüyüşümüz ve kan bağışlama etkinliği olacak. Bu yürüyüşte insanların ilgisini buraya çekmek ve kan bağışının ne kadar önemli olduğunu anlatmaya çalışacağız.
Kan hastalıklarına dikkat çekecekler

Erkan Köküz isimli talasemi hastası genç ise hastalığın genetik olduğunu anımsatarak hastalığa ilişkin şu bilgileri anlattı:

“Kesinlikle bulaşıcı özelliği yok. Bu hastalığın tedavisi gerçekten çok zor. Bu konuda ilk önce ailelerimizi daha sonra toplumumuzu bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Talasemi hastaları 3 haftada bir kan almak zorundalar çünkü vücuttaki kan yapıcı iliklerin kan yapamaması durumunda dışarıdan takviye almak zorunda kalıyoruz. Bunu düzenli ve zamanında almalıyız. Bu nedenle kan bağışı çok önemli. Aile kuracak bireylere de önemli görev düşüyor, mutlaka taşıyıcı olup olmadıklarını öğrenmeleri lazım ki resmi nikahta artık bu test zorunlu. Taşıyıcı çiftlerin çocuklarında yüzde 50 taşıyıcı, yüzde 25 hasta yüzde 25 sağlıklı olma durumları var.”

Tayfun Aksoy isimli başka bir talasemi hastası Türk Kızılayı Adana Şube Başkanı Ramazan Saygılı da kan bağışı için vatandaşlara çağrıda bulundu.

2. Uluslararası Kan Film Festivali’nin büyük ödül töreni yarın yapılacak.
#Film
#Festival
#Adana
7 yıl önce