YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama


Musıkî, üstadını kaybetti

Türk müziğinin büyük üstadı bestekar, udi Cinuçen Tanrıkorur Hakk'ın rahmetine kavuştu. Bir süredir kanser tedavisi gören üstad geride, 500'ün üzerinde eser bıraktı.

Türk müziğinin büyük üstadı bestekar, udi Cinuçen Tanrıkorur, Türk müziğini yetim bırakarak Hakk'ın rahmetine kavuştu. Tanrıkorur son bir aydır Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde kanser ve böbrek yetmezliği tedavisi görüyordu.

Önceki gün akşam saatlerinde vefat eden Tanrıkorur, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde Cuma namazını mütakiben kılınacak cenaze namazından sonra Ümraniye Kocatepe Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

1938 yılında doğan Cinuçen Tanrıkorur müziğe üç yaşında başladı. Kendi kendine nota okumasını, beste yapmasını ve ud çalmasını öğrendi. Tanrıkorur, 50 yılı aşan müzik hayatında 500'ün üzerinde saz ve söz eseri verdi. Besteleri arasında kendi buluşu olan Şeddisabâ, Zavil-aşirân ve Gülbûse mürekkep makamlarından klasik fasıllara, mevlevi âyini, na't, durak, şuğul ve ilahilerden klasik ve yeni formlara kadar çok sayıda eserleri bulunuyor. Cinuçen Tanrıkorur yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda ödüle sahipti. Böbrek nakli için gittiği ve iki yıl kaldığı ABD'de 117 eser bestelemişti.

Ahmet Özhan

Cinuçen Tanrıkorur çok nadide bir insandı. Fevkalade titiz, nazik ve kendi kendini yetiştirmiş biriydi. İcracı olaraka da, besteci olarak da üst seviyede bir sanatçıydı. Kendine has başarılı bir üslup geliştirmişti. Türk Müziği büyük ve önemli bir üstadı kaybetti. Çoğunluk bu kayıptan bihaber olsa da onu tanıyan azınlığa başsağlığı diliyorum.

Yalçın Çetinkaya

Cinuçen Bey'in vefatıyla Osmanlı'dan bugüne ulaşan nadir seslerden biri susmuş oldu. Osmanlı müzik kültürünü yaşatmaya çalışan birkaç musıkîşinastan biriydi. O ömrü boyunca, musıkîmizi hayatın dışına itmeye çalışanlara karşı sayısız öğrenci yetiştirerek, eser vererek direnmeye çalıştı. Vefatı, musıkîmiz açısından büyük bir kayıptır.

Beşir Ayvazoğlu

Cinuçen Bey olağanüstü bir insandı... Ud virtüözüydü... Hepsinden önemlisi, inanılmaz ölçüde metin ve mütevekkil bir insandı. Yıllarca büyük hastalıklarla boğuştu ve buna rağmen ortaya büyük eserler koydu. Kahramandı... Titiz ve mükemmeliyetçiydi. Edebi zevk sahibi olduğu için güçlü güftelerle güçlü besteler yaptı.

İskender Pala

Klasik Türk Musıkîsi önemli bir değerini kaybetti. Musıkîmiz için yüreğini kanatarak yaptığı çalışmalar var. Klasik musıkîmizde onun geldiği aşama genç meslektaşlarınca devam ettirildiği takdirde medeniyet birikimine olan borcumuz bir nebze ödenecektir. Yaptıkları her zaman kulağımızda hazin bir nağme olarak çınlayıp duracaktır.

Ömrünü Türk Müziği'ne adadı

Kültür Bakanlığı ve TRT sanatçısı olan Cinuçen Tanrıkorur İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Latince ve Arapça biliyordu. Konya Selçuk Üniversitesi Türk Müziği Konservatuvarı'nın kuruluş çalışmalarında yer alan Tanrıkorur, Aksiyon dergisinde 'Biraz da Müzik' isimli köşesinde müzik yazıları yazıyordu.

Fadime ÖZKAN


Kağıda basmak için tıklayın.

'Gül Roman'a ikinci çağrı
Bu yıl ikincisi düzenlenen Gül Roman Yarışması için geri sayım başladı. Yarışmaya son katılım tarihi 30 Eylül.
Yıldız Savaşları yeni yıldızlarla geliyor
Hollywood'un gişe rekorlu bilim-kurgu filmi Star Wars'un Avustralya'da devam eden çekimlerinde kadroya bu ülkeden yedi oyuncu dahil edildi. Bilim-kurgu şaheseri 'Star Wars-Yıldız Savaşları' filminin son bölümü, bugüne kadar hiç tanınmayan oyuncuları meşhur edecek. Filmin başkarakteri Anakin Skywalker için ismi bugüne değin hiç duyulmayan Kanadalı genç aktör Hayden Christensen'i seçen ünlü yönetmen George Lucas, filmin çekimlerinin yapıldığı Avustralya'dan yedi oyuncuyu da kadroya dahil etti. Hiç beklemedikleri bir anda dünyanın en çok izlenen filminde rol almaları istenen Avustralyalı ve Yeni Zelandalı oyuncular teklife hemen 'evet' diyerek 'yıldız' olma fırsatına kavuştu.
Rayiha dergisi kapandı
Eğitimci-yazar Ramazan Seydaoğlu tarafından yayınlanmakta olan Rayiha dergisi 27. sayısı ile okurlarına veda etti. Gebze merkezli yayınlanan ve çoğu zaman eleştirmenlerce "mesafe olarak İstanbul'a yakın ama taşralı" olmakla itham edilen Rayiha, gençlere yer açmış ve kendine has bir yazar kitlesi oluşturmuştu. Rayiha, 27 sayıdır elde edilen tecrübelerin ışında yeni bir adla çıkmak için zemin yokluyor. Bu amaçla derginin son sayısında, okurlara yönelik bir anket hazırlanmış. Ankette, okurlara, yayınlanması planlanan yeni dergiye ilişkin çeşitli sorular yöneltilerek, ideal olanı bulma çabası sergilenmiş.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...