YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


İNTİFADA ÇOCUKLARI

1987'de başlayan intifada İsrail'i barışa zorladı, Filistin'e gelecek kapılarını açtı. Barış süreciyle aldatıldıklarını farkeden Filistin halkı sürece yeniden müdahale etti ve ikinci intifada başladı.

SADECE taş ve sapanların kullanıldığı, sabırla işlenmiş bir özgürlük savaşı veriyor Filistin. Ve bu savaş, Filistinli çocuklar ile İsrail ordusu, tankları, helikopterleri ve füzeleri arasında yaşanıyor.

5 milyon nüfuslu Filistin'in yüzde yetmişi gençlerden oluşuyor. Filistin 1947'de işgal edildiği tarihten itibaren, Filistinli çocuklar aileleri ile birlikte göç, sürgün, gözaltı, hapis ve katliamlar yaşadı. Tahammülü zor koşullar altında varolmaya ve direnmeye çalıştılar. Kendi topraklarında ikinci sınıf insan muamelesine maruz kaldılar ve mülteci kamplarında çetin bir hayat mücadelesi verdiler. Mülteci kampları ve ve sürgünde yeni bir nesil büyüdü. Filistinli aileler, işgalci İsrail ordusu tarafından bu tür sosyo-ekonomik zorluklara, terörizme ve insan hakları ihlallerine karış koyarken, çocuklar özgürlüğün, onurun ve ulus olmanın özlemiyle bugünlere geldiler. Yarım asırdır özgürlük için direnen bir halkın çocukları olarak kendi mücadele yöntemlerini geliştirdiler ve adına intafada/direniş dediler.

İsrail'i dize getiren direniş

İlk intifada 1987'de başladı ve 1993'de sona erdi. İşgalci İsrail güçlerine taşlar ve sapanlarla karşılık veren genç erkek ve kızlar, Filistin'de tarih yazdılar. İlk intifada döneminde israil askerleri silah kullanmaktan çok dövme, kol kırma, kemik kırma, silah dipçikleri ile karın ve başları ezme gibi taktikler uyguladı. Bu dönemde şehid olanların yüzde 50'si 16 yaşın altında çocuklardan oluşuyordu. İsrail'i dize getiren bu direniş biçimi, Filistin'e gelecek kapılarını açma başarısını gösterdi. İlk intifadadan sonra başlayan barış süreci Filistin'in verdiği tavizler üzerine bina edildi. Müthiş bir aldatılmışlık duygusu yaşayan Filistin halkı sürece yeniden müdahale etti ve ikinci intifada dönemi başladı. İkinci ayına giren yeni intifadanın kahramanları yine çocuklar. İsrail ordusu, ilk intifada hıncını alamamışçasına televizyon ekranlarından evlerimize ulaşan katliam örnekleri sergiliyorlar. Okuldan çıkan çocuklar, 11 aylık bebekler kurşunlandı.

İlk intifadada olduğu gibi, bilanço yine çok yüksek oldu. Şimdiye kadar iki yüzden fazla Filistinli hayatını kaybetti. Ölenlerin yüzde 45'i 15 yaşın altında ve 7 binin üzerindeki yaralılardan yüzde 60'ı 18 yaşın altında çocuklardan oluşuyor. Bu dönemin en belirgin özelliği, israil orudusunun Filistinli gençlere, helikopter ve tanklarla saldırması oldu. Birçok çocuk Kobra helikopterleri ve tankların saldırısında şehid oldu. Filistinli çocuklar sık sık kapanan okullarında artık nasıl sapan kullanacaklarını, nasıl taş atacaklarını öğreniyorlar.

Yüzyıllık zeytin ağaçları söküldü

Çatışmaların hâlâ sürdüğü, Beytüllahim, Gazze, Batı Şeria, Kudüs, Eriha, Refah, Rammallah, el-Halil, Tulkarm ve Nablus'da günde en az 5 çocuk öldürülüyor ve 10'nun üzerinde çocuk da yaralanıyor. Filistinli çocukların ise direnmekten başka seçenekleri yok.

Evleri harabeye çevrildi, kaldırımlar ve yollar tahrip edildi, portakal ve zeytin bahçeleri yokedildi ve ağaçlar söküldü. Sökülen zeytin ağaçlarının birçoğu yüz yaşındaydı. Yani Osmanlı'nın çöküşüne, Ortadoğu'nun işgaline, İsrail'in kuruluşuna, Filistinliler'e uygulanan soykırıma, 1947 yılından bu yana devam eden direnişe şahitlik eden ağaçlardı.




Kağıda basmak için tıklayın.

Haddam mutlu döndü
Suriye Devlet Başkanı Esad'ın yardımcısı Haddam'ın iki günlük Ankara ziyareti önemli anlaşmalarla son buldu. İki ülke ilişkilerinde yepyeni ufuklar açıldı. Haddam ülkesine umutla döndü.
Türkler Hillary'yi destekleyecek

Tam 93 dil biliyor
Tarih boyunca dünya kültür ve medeniyetini önemli ölçüde etkileyen ve genellikle olağandışı gelişmelere odaklık eden Rusya'da, olağanüstü bir kişi daha ortaya çıktı. Veteriner, Rahip Villi Melnikov (38) tam 93 dil biliyor. Babası İsveç, annesi İzlanda kökenli olan Melnikov, 4 yaşında başladığı yabancı dil eğitimini, olağanüstü bir şekilde geliştirerek başlangıçta bir olan dil sayısını 93'e çıkartmış. Önemli ya da önemsiz bir sürü dili öğrenen Melnikov'un telaffuzunun son derece düzgün olması dikkat çekici. Duyduğu kelimeleri ya da isimleri aynen, rahat bir şekilde tekrar edebiliyor. İngilizce, Almanca, İtalyanca, İspanyolca, Çince, Japonca başta olmak üzere günümüzde kullanılan çağdaş dilleri rahatça konuşup yazabilen Melnikov, 12 tane de günümüzde kullanılmayan dil biliyor. Dari, Eski Mançur, Eski Moğol, Frakya, Oğan gibi dilleri bile konuşabilen Melnikov, öğrendiği dilleri unutmamak için bu dillerde şiirler yazıyor.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...