YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Vergiye % 56 zam

DİE`nin dün açıklanan enflasyon rakamlarına göre taşıt vergileri, damga vergisi, harçlar ve vergi cezalarına yüzde 56 zam gelecek. Taşıt vergilerindeki artış yüzde 84`e kadar çıkabilecek

Devlet İstatistik Enstitüsü`nün (DİE) dün açıklanan enflasyon rakamları ile yeniden değerleme oranının yüzde 56 olacağı ortaya çıktı. Bu durumda Bakanlar Kurulu yetki kullanmadığı takdirde taşıt vergileri, damga vergisi, harçlar ve vergi cezalarına yüzde 56 zam gelecek. Taşıt vergilerindeki artış yüzde 84`e kadar çıkabilecek. Çöp vergisi ile emlak vergisine tâbi değerlerdeki vergi de bu oranın yarısı kadar yüzde 28 artacak.

Ekim ayı sonu itibarıyla toptan eşya fiyatlarında 12 aylık ortalamalara göre yıllık artışı ifade eden yeniden değerleme oranı, Maliye Bakanlığı tarafından önümüzdeki günlerde yüzde 56 olarak ilan edilecek. Bakanlar Kurulu, söz konusu rakamları, yeniden değerlemenin yarısına kadar düşürme ve yarısı kadar da attırma yetkisine sahip bulunuyor.

Otoda en az 186 milyon vergi zammı

2000`de yüzde 52.1 artış gören motorlu taşıtlar vergisi tutarları, yeni yılda yüzde 56 zamlanacak. Gelirler Genel Müdürlüğü bürokratları, 2001`de ek motorlu taşıtlar vergisinin son bulması nedeniyle yüzde 56`lık oranın Bakanlar Kurulu yetkisiyle yüzde 84 yapılmasa bile yüzde 75`ler düzeyine çıkarılmasını öneriyor.

Ancak Bakanlar Kurulu hiç yetki kullanmasa dahi mevcut oranla otomobili olanlar, yeni yılda 20 milyon 457 bin lira ile 208 milyon 242 bin lira arasında fazla motorlu taşıt vergisi ödeyecek. Motorlu taşıtlar vergisinde en düşük tutar 56 milyon 987 bin liraya, azami tutar da 580 milyon 102 bin liraya çıkacak. Yeni otomobil almak isteyenler de taşıt alım vergisindeki yüzde 56`lık artış sonrasında en az 186 milyon ekstra ödeme yapacak.




Kağıda basmak için tıklayın.

Hırsızlara af yok
Yolsuzlukla Mücadele Derneği yolsuzluk yapanların aftan yararlanmaması için, Kamu-Sen Genel Başkanı Resul Akay'ın 12 Kasım'daki "Yolsuzluğa ve talana hayır etabına" destek verecek.
Yanlarına kâr kalmaz
Bakan Koray Aydın batık bankalar olayını kimsenin içine sindiremediğini, bu tip olayların sorumlularının kesinlikle cezalandırılacağını söyledi.
Yargı çalışanları da meydanlara indi
Tüm Yargı ve İnfaz Kurumları Çalışanları Sendikası (Tüm Yargı-Sen) üyesi memurlar, çalışma şartlarını ve hükümetin maaş zammı uygulamasını protesto ettiler.
Ankara Adliyesi önünde toplanan Tüm Yargı-Sen üyeleri, 2001 yılı bütçesinde memura ayrılan bütçeyi eleştiren sloganlar attılar. Müzik eşliğinde halay çeken grup, başka şehirlerden gelen üyelerin katılımıyla adliye önünden Kızılay'a doğru yürüyüşe geçti. "Yaşasın onurlu mücadelemiz", "Adalet yoksa barış da yok", "Batık banka değil batık memur burada" şeklinde sloganlar atan memurlar, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilen bankaların adlarının yazılı olduğu bir bavul ile adaleti simgeleyen bir teraziyi, bir kefesine kağıt banknot diğerine bozuk para koyarak taşıdılar. Sloganlar eşliğinde Güvenpark'a gelen gruba, basın açıklaması okundu. Tüm Yargı-Sen üyeleri, basın açıklamasının ardından olaysız şekilde dağıldılar.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...