YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama


Sinema da hareketlendi

Kültür-sanat etkinlikleriyle yakından ilgilenenler, bugünlerde oldukça yoğun. Müzik ve film festivalleri, yeni oyunlarla perdelerini açan tiyatrolar, sempozyumlar, konferanslar, konserler, sergiler derken binlerce kitabı birarada sunan TÜYAP Kitap Fuarı, kültür-sanat ortamını oldukça hareketlendirdi. Yaz sezonunda izleyiciye pek fazla alternatif sunamayan sinema, ortamın hızının etkisinde, haftaya beş yeni filmle başlıyor.

Son haftaların en iyi filmi sayılabilecek "Sırlar Oteli", entrika ve ihanetle dolu bir macerayı konu alan "Savaş Sanatı", kaçırılan prensesinin peşinden Vahşi Batı'ya gelen bir Çinli'nin eğlenceli öyküsünü anlatan "Şangaylı Kovboy", konusu son yıllarda Hollywood'un yeniden dikkatini cezbeden II. Dünya Savaşı yıllarında geçen "U-571" ve çok popüler bir çizgi romandan sinemaya aktarılan "X-Men" sinemadan vazgeçemeyenler için bu haftanın seçeneklerini oluşturuyor.

Beş yeni film

Başrolünü Jackie Chan'in oynadığı "Şangaylı Kovboy", hem western sevenleri ve hem de Chan hayranlarını memnun edecek türden eğlenceli bir aksiyon. Konusu, 19. yüzyılda geçen film, "Yasak Kent"ten kaçırılan Çinli Prenses Pei Pei'nin aranma sürecini komik ve heyecanlı bir dille anlatıyor. En tehlikeli sahnelerde bile dublör kullanmayan ve hayranlarını büyüleyen Chan, bu filmde de rolünün hakkını veriyor

"Piyano" ve "Smoke" gibi filmlerdeki rolüyle zihnimize kazınan usta oyuncu Harvey Keitel, "Contact" ve "A Time to Kill" filmlerinin unutulmaz oyuncusu Matthew McConaughey ve ünlü rock yıldızı Jon Bon Jovi'yi buluşturan U-571, son yıllarda tekrar popüler olan II. Dünya Savaşı filmlerinden. Bir denizaltındaki dokuz cesur gemici, savaşın kaderini değiştirebilecek bir görevle denize açılırlar...

Önce Amerika'da, sonra da Amerikan kültürü etkisindeki her yerde 'çok sevilen' çizgi roman kahramanları artık beyaz perdenin de kahramanları. Son örnek, bu hafta izleyici karşısına çıkan X-Men. Filmde, genetik yapıları normal insanlarınkinden daha farklı olan Mutantlar'dan (üstün insanlar) oluşan X-Men grubu üyeleri, liderleri Profesör X'in yönetiminde, insanları hükümleri altına almaya çalışan Magneto ve ekibine karşı savaşıyorlar.

Savaş Sanatı, Birleşmiş Milletler ve Çin arasında esen barış rüzgarlarını engellemeye çalışan gizli bir örgüt ve örgüte karşı mücadele eden zorlu ajan Shaw ve Shaw'a karşı düzenlenen komplo teorisini konu alıyor. Shaw'u aksiyon oyuncusu Wesley Snipes canlandırıyor.

Alman sinemasının önemli ismi Wim Wenders, 2000 Berlin Film Festivali En İyi Yönetmen Jüri Ödülü'nü kazandığı, son haftaların en iyi filmiyle; "The Million Dollar Hotel-Sırlar Oteli" filmiyle karşımızda. Masum bir genç, bir sokak kızı, büyük bir medya kralının oğlu ve bir detektif Los Angeles banliyösündeki bir otelde tesadüfen buluşurlar. Bir cinayet işlenmiştir, herkes zanlı durumundadır.

Fadime ÖZKAN


Kağıda basmak için tıklayın.

Çağdaş mistik Akyavaş'ın sergisi
Çağdaş Türk resminin önemli isimlerinden Erol Akyavaş'ın yaklaşık 350 eserini kapsayan retrospektif sergi, Dolmabahçe Kültür Merkezi'nde açıldı.
TÜYAP'TA BUGÜN
Ana teması "küreselleşme" olarak belirlenen 19. TÜYAP Kitap Fuarı'nın ikinci günü yapılacak etkinlikler şiirseverleri memnun edecek nitelikte. İmza günlerinin düzenlendiği fuarın bugünkü programı şöyle:
A SALONU: (13:00-15:00) Panel: "Gelenekten Yararlanma ve Türk Şiiri" Yöneten: Hilmi Yavuz, Konuşmacılar: V.B.Bayrıl, Can Bahadır Yüce, İbrahim Baştuğ, Rıdvan Memi. (15:00-16:30) Panel: "Avrupa Birliği ve Küreselleşme" Yöneten: Erol Bilbilik, Konuşmacılar: Doğu Perinçek, Emin Gürses. (16:30-18:30) Panel: "Avrupa Birliği, Globalizm ve Yerelselleşme", Yöneten: Deniz Kavukçuoğlu, Konuşmacılar: Yüksel Pazarkaya, Ozan Ceyhun, Cem Özdemir. (18:30-20:00) Panel: "Şükran Kurdakul'un Sanatı ve Edebiyatımızdaki Yeri", Yöneten: Konur Ertop Konuşmacılar: Şükran Kurdakul, Server Tanilli, Öner Yağcı.
B SALONU: (13:30-15:00) Söyleşi: "Yolda Olmak ve Masal Olmak Üzerine", Konuşmacı: Alkioni Patadaki. (15:00-17:00) Söyleşi: "Anılar", Konuşmacı: Hıfzı Topuz. (17:00-18:30) Panel: "Atatürk'ün Kalıtını İstiyoruz", Yöneten: Yusuf Çotuksöken, Konuşmacılar: Ersin Salman, Ergin Cinmen, Kemal Sezer. (18:30-20:00) Şiir Dinletisi: "Kunduz Düşleri", Konuşmacılar: Ahmet Telli, Mehmet Çetin, Önder Kızılkaya, Celal Çimen, Naimi Aday, Tuğrul Keskin, Namık Kuyumcu, Hamdi Gedik, Yücelay Sal, Mansur Balcı, Asuman Susam, Seyhan Gemici, Leyla Onomay, Ünal Ersözlü, Oğuz Özdem, Fergun Özelli, Fadıl Öztürk


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...