YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Avşar, Demirel'i solladı

Hülya Avşar, vergi sıralamasında Isparta rekortmeni Şevket Demirel'i, Eti Bisküvileri'nin sahibi Eskişehir rekortmeni Firuz Kanatlı'yı ve 34 ilin vergi rekortmenini geride bıraktı.

Devlet, gelir vergisinde umduğunu bulamadı. Vergi rekortmenleri listesi, çarpıcı sonuçları da beraberinde getirdi. İstanbul'un rekortmen sanatçılar listesinde 363 milyar 815 milyon liralık vergi ile ilk sırada yeralan sanatçı Hülya Avşar, ödeyeceği bu vergi ile Türkiye'nin üçüncü büyük kenti İzmir'in yanısıra Antalya, Denizli, Balıkesir, Muğla gibi gelişmiş illerin vergi rekortmenlerini de geride bıraktı.

34 ilin rekortmenlerini geçti

Geçmiş yıllarda Türkiye rekortmenleri sıralamasında da sözsahibi olan İzmir'in bu yıl adı açıklanmayan rekortmeninin ödeyeceği vergi 334 milyar 870 milyon lirada kalırken, Hülya Avşar, vergi sıralamasında 282 milyar 821 milyon lira vergi ödeyecek olan Isparta rekortmeni Şevket Demirel'i de, 227 milyar 643 milyon lira vergisi bulunan Eti Bisküvileri'nin sahibi Eskişehir rekortmeni Firuz Kanatlı'yı da çok gerilerde bıraktı.

İlk 10'a İstanbul damgası

Avşar, şu ana kadar rekortmenleri belli olan 38 ilin 34'ünün vergi birincilerini de solladı. Bu illerden sadece İstanbul, Ankara, Bursa ve Gaziantep'teki vergi rekortmenleri Avşar'ın önünde yer aldı. Rekortmenlerin listesinin ilk 10'u da belli oldu. İstanbul'un rekortmenlerinin damga vurduğu vergideki ilk 10'a sadece Ankara'dan Rahmi Koç girebildi.

Vergi gelirleri yüzde 39 azaldı

1999 yılında tüketici fiyatları bazında yıllık enflasyon yüzde 68.8 olurken, işadamları, serbest meslek erbabı ve rantiyecilerin Mart beyanlarına göre, bu yıla ait gelirleri için ödeyecekleri vergi yüzde 39.2 oranında azalma gösterdi. Beyannameli gelir vergisi mükellefleri 1999 yılı Mart ayında 1998 yılı kazançları için devlete 454 trilyon liralık vergi bildiriminde bulundu. Oysa bu rakam 1999 yılı kazançları için beyanname verilen 2000 yılı Mart ayında 326 trilyon lira olarak gerçekleşti. Gelir vergisinin üçte birlik bölümünün ödenmesi gereken Mart ayındaki tahsilat tutarı ise 30 trilyon lira olarak belirlendi.

Enflasyon oranından az

Ancak bankaların tahsil ettiği vergiyi 2 gün sonra aktarması nedeniyle tahsilatın bir bölümü Nisan ayı hesaplarına intikal etti. Böylece, 1999 yılı içinde tüketici fiyatları yüzde 68.8 oranında artış gösterirken, beyannameli gelir vergisi mükelleflerinin ödeyecekleri vergi, artış bir yana çok önemli ölçüde gerileme gösterdi.




Kağıda basmak için tıklayın.

GSM ihalesinde indirim yok
Yüksek fiyat nedeniyle ikinci GSM 1800 ihalesinden çekilen dev şirketler yeni açılacak ihale için hazırlık yapıyor. Ulaştırma Bakanlığı konsorsiyumların ısrarlı taleplerine rağmen fiyatı aşağı çekmeyecek.
Dolar 600 bin lira
77 yıl önce, 1923`de 80 kuruşa alınabilen ABD Doları dün 600 bin liraya ulaştı. Türk Lirası, dolar karşısında 77 yılda, 750 bin kat değer kaybetti.
Taliban dövize karşı savaş açtı
AFGANİSTAN'daki Taliban yönetimi, geçen 3 haftada yüzde 30 oranında değer kaybeden Afganistan para biriminin serbest düşüşünü önlemek amacıyla döviz piyasasını dün kapattı. Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) verilerine göre, Mart ayı sonunda 55 bin 75 Afgani eden 1 ABD Doları bugünlerde 75 bin Afgani`ye fırladı. Başkent Kabil`deki bir un tacirinin deyişiyle, "Afganistan para birimi Afgani, tuvalet kağıdı gibi oldu. Afganistan`ın para biriminin değerindeki düşüş öylesine hızlandı ki, Kabil`deki döviz alım-satımcılarının çoğu döviz bozdurmayı reddeder hale geldi. Ellerinde Afgani banknotlarıyla dolu çuvallar taşıyan insanlar, ellerindeki yerli parayı ABD Doları'na çevirecek dövizci arıyorlardı `` dedi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...