YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Greenpeace'ten protesto

Çevre Bakanlığı önünde eylem yapan Greenpeace üyeleri, İzmit atık yakma tesisini temsil eden baca resimli ve "Ateşle oynanmasın, atık yakmak ölümdür" yazılı bir pankart açtılar.

ANKARA- Greenpeace üyeleri, Çevre Bakanlığı'nca İzmit Atık ve Artıkları Arıtma, Yakma ve Değerlendirme A.Ş. (İZAYDAŞ) tesisine çalışma izni verilmesini protesto ettiler. Çevre Bakanlığı önüne sabah erken saatlerde gelen yüzü beyaza boyalı ve siyah giyimli 11 Greenpeace üyesi, duvarları aşarak D Blok önüne ulaştı. İzmit atık yakma tesisini temsil eden baca resimli ve "Ateşle oynanmasın. Atık yakmak ölümdür" yazılı pankart açan çevreciler, kendilerini, üzerinde "İtalyan Zehirli Atıkları", "Tehlikeli Atık", "Klinik Atık" yazan varillere kelepçelediler.

Bakanlıkta çalışan bazı personelin tepki göstermesi ve müdahaleye çalışması üzerine, "Biz burada demokratik hakkımızı kullanıyoruz. Şiddet göstermeye gerek yok" diyen Greenpeace Akdeniz Ofisi Toksik Maddeler Kampanyası Sorumlusu Tolga Temuge, Çevre Bakanı Fevzi Aytekin'le görüşmek istediklerini ve kendisinden İzmit atık yakma tesisi hakkında basın önünde bir açıklama yapmasını beklediklerini söyledi.

İZAYDAŞ tesisinin Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne ait olduğunu ve Avrupa Birliği'nin (AB) koyduğu standartlara uygun çalışmadığını iddia eden Temuge, bir çok defa tesisin küllerinden incelenmek üzere numune almak istediklerini, ancak bu talebin İZAYDAŞ ve Bakanlık tarafından kabûl edilmediğini kaydetti.

Bakanlık tarafından daha önce çalışmasına izin verilmeyen İzmit'teki atık yakma tesisine, depremin ardından geçici lisans verildiğini anlatan Temuge, şöyle konuştu:

"İZAYDAŞ, insan sağlığına zararlı olduğu için kapatılmıştı. Ancak deprem sonrası düzenleme yapılmadan geçici olarak tekrar kullanıma açıldı. Çevre Bakanı, kirli teknolojileri ile yaşamımızı tehdit eden sanayilerin çıkarlarını korumak yerine, İzmit atık yakma tesisini kapatmalı ve insan sağlığını ön planda tutmalıdır."

Açıklamaları sık sık Bakanlık personeli ve polisin müdahalesiyle kesilen Greenpeace üyeleri, yetkililerin Çevre Bakanı Aytekin'in görüşme taleplerini makamda gerçekleşmesi şartıyla kabul ettiğini bildirmeleri üzerine Bakanlık dışına çıktı. Greenpeace üyeleri, protesto eylemlerini Bakanlık önünde sürdürürken, polis tarafından araçlara bindirilerek, gözaltına alındı.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...