YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Tankta garanti krizi

Almanya ile CDU-Bağış Krizi nedeniyle gerginleşen ilişkiler, Türkiye'nin, tank alımı için ihracat garantisi istemesiyle yeni bir boyut kazandı.

ANKARA- Savunma Bakanlığı'nın açmış olduğu tank ihalesine katılan Almanya'nın, test amaçlı gönderdiği Leopard 2 tankı, ayrıntılı bir test aşamasından geçti. Bu durum Almanya'ya ithalatın yıl sonunda geçekleşeceği umudunu verirken, Türk yetkililerin son anda ihracat garantisi istemesi krize yol açtı. Savunma Bakanlığı'nın açtığı ve ABD, Fransa, İtalya, Ukrayna ile Almanya'nın talip olduğu ihale için gönderilen tankları deneme süreci başladı. İhale neticesinde alınması beklenen 1000 tank için son anda Türk yetkililerin ihracat garantisi istemesi, Alman yetkililer tarafından tepkiyle karşılandı. Almanya'nın gönderdiği Leopard 2 tankının ayrıntılı bir inceleme ve test aşamasından geçmesi Alman yetkilileri, ihaleyi alacakları konusunda sevindirirken, Türk yetkililerin alım kararı öncesi ihracat garantisi istemesi Almanya'da şok etkisi yarattı. 14 milyar Mark değerindeki ihaleye Almanya'dan katılan Leopard 2'nin üretici firması Krauss-Maffai-Wegmann şirketi, ihracat garantisinden söz etmezken Alman Hükümeti, şimdiye kadar böyle bir taleple karşılaşmadıklarına dikkat çektiler. Siyasi çevreler, "Türkiye kendini garanti altına almak istiyor" derken Türk yetkilileri, talep ettikleri bu garanti sayesinde hem silah ihracatının güvenli yollardan yapılmasını sağlamış, hem de Türkiye'ye silah alımı nedeniyle politik yollardan herhangi bir yaptırımın uygulanmasını engellemiş olacaklarını savundular. Almanya'da şok etkisi yaratan olay nedeniyle Alman kamuoyu ikiye bölündü. SPD'nin koalisyon ortağı olan Yeşiller Partisi, Almanya'nın ihaleden çekilmesini isterken, Başbakanlık ile Ticaret ve Savunma Bakanlıkları Türkiye'nin talep ettiği garantiyi verme taraftarı. Diplomatik çevreler ise Türkiye'nin bu tutumuyla Almanya'yı ihaleden diskalifiye etme amacı taşıdığını söylüyorlar. Alman Başbakanı Gerhard Schröder'in önümüzdeki günlerde gerçekleştirmeyi düşündüğü Türkiye ziyaretinde konunun görüşülmesi bekleniyor.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...