YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Zam kavgası başlıyor

TÜRK-İŞ üyesi sendikalar bu yıl içinde 306 bin işçi adına girecekleri toplu iş sözleşmelerinde enflasyon hedefini bahane ederek düşük zam vermeyi planlayan işverene karşı direnecek

Türk-İş üyesi sendikalar, bu yıl içinde ağırlığı özel sektör olmak üzere, 1170 işyerinde çalışan toplam 305 bin 930 işçi adına toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde bulunacak. Türk-iş üyesi sendikalardan bazıları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan aldıkları "toplu iş sözleşmesi yapabilme yetki belgesi" ile birlikte işverenlerle toplu iş sözleşmesi masasına oturdular. Bu yıl içinde, en çok işçi adına, 84 bin işçi ile Belediye-İş, 82 bin işçi ile Türk Metal ve 54 bin işçi ile Teksif sendikaları toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde bulunurken, Türk Metal ile Teksif Sendikaları, MESS ve Tekstil işverenleri ile grup sözleşmeleri yapacak. Bu sendikaların, işveren sendikaları ile Mayıs ayı başlarında grup sözleşme görüşmelerine başlaması bekleniyor. Belediye-İş Sendikası ise aralarında İstanbul, Ankara, İzmir Büyükşehir Belediyeleri'nin de bulunduğu toplam 677 belediyede çalışan 84 bin işçi adına toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde bulunacak.

Zamlar enflasyonun üzerinde olacak

Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, ağırlığı özel sektörde olmak üzere, konfederasyon üyesi 306 bin işçiden bir bölümü için toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başlanıldığını, diğer bölümü için ise önümüzdeki aylarda görüşmelere başlanacağını bildirdi. İşverenlerin bu yılki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, hedeflenen enflasyon oranında zam önermeyi düşündüğünü, ancak bunu kabul etmediklerini kaydeden Meral, bu yönde Başkanlar Kurulu'nun karar aldığını hatırlattı.

Meral, yürütülecek toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde sendikaların gerçekleşen enflasyonun üzerinde bir zam talep edeceklerini, diğer sosyal hakların iyileştirilmesi için de uğraş vereceklerini vurgulayarak, sendikaların bu konudaki haklı mücadelelerini Türk-İş olarak desteklediklerini söyledi.

Öte yandan bu yıl toplu iş sözleşmesi görüşmeleri bağıtlanacak 1170 işyeri arasında, Lever Temizlik, Pınar Süt, Kent Gıda, Tat Konserve, Antbirlik, İş Bankası, Şekerbank, Esbank, Anadolu Sigorta, Erdemir, İSKİ, İGDAŞ, Fiskobirlik, Trakya Birlik, Anadolu Sigorta, Tariş, Pankobirlik, Talya Oteli, Emek İnşaat gibi işyerleri yer alıyor.




Kağıda basmak için tıklayın.

Özelleştirme korkusu
Özelleştirmelere endeksli istikrar programı, aralarında medya patronlarının bulunduğu sermaye gruplarının pay kapma yarışı nedeniyle daha başında tehlikeye girdi.
Pahalı elektriğin kaynağı tek fiyat

Telekom tekeli oluşmasın
Türkiye'de 20 milyon civarında abonesi bulunan Türk Telekom'un özelleştirmesiyle ilgili tartışmalar sürüyor. Konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Elektrik Mühendisleri Odası Meslekte Birliğe Çağrı Grubu, özelleştirmeyle yeni Telekom tekeli oluşabileceğine dikkat çekti. Yeni ihalalerin yapılmamasıyla şu anki GSM operatörlerinin haksız kazanç sağladığını vurgulanan açıklamada GSM operatörü olan firmalarla yapılan sözleşmelerin şu anda kamu aleyhine işlediğini belirtildi. Öte yandan İstanbul Elektrik Mühendisleri Odası'nda dün yapılan seçimler oldukça çekişmeli geçti. Seçimlerde Meslekte Birliğe Çağrı Grubu ve Demokrat Mühendisler Grubu'nun yarıştı.
Bakanların 'yağ' kavgası
Zeytinyağ ithalatının serbest bırakılması MHP'li iki Bakan'ı birbirine düşürdü. Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Tunca Toskay zeytinyağı ithalatını serbest bırakınca, MHP'li Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu tepki gösterdi. Bakan Tanrıkulu, üretici birliklerinde zeytinyağ fazlalığının olduğunu belirterek, "İthalatın bize sorulmadan serbest bırakılması yanlış olmuştur"dedi. Ziraat Odaları Birliği Başkanı Faruk Yücel de, birliklerin elinde 250 bin ton zeytinyağı fazlalığının bulunduğunu belirterek, "Buna rağmen neden zeytinyağ ithalatı serbest bırakıldı, anlamadık"dedi. Tanrıkulu'nun bu kararından ötürü Toskay'ı Devlet Bahçeli'ye de şikayet ettiği iddia ediliyor.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...