T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

B İ L İ Ş İ M

İnternet, pozitif
ve yenilikçi!

Nobel ödülü sahiplerinin yüzde 85'i internetin kendi iş ve yaşamlarında pozitif bir etki yaratacağını düşünüyor.

Nobel ödüllülerin yüzde 85'i, internetin kendi iş ve yaşamlarında pozitif bir etki yaratacağını düşünüyor. http://www.cisco.com/nobel/survey/ internet sitesinde yayınlanan bilgiye göre, Nobel ödüllerinin verilişinin 100. yılını kutlamak amacıyla, Cisco Systems tarafından Princeton Survey Research Associates (PSRA) şirketine yaptırılan araştırmaya 71 Nobel sahibi katıldı. Araştırmada, Nobel sahiplerine, 2020 yılının internetinin; eğitim, yenilikçilik ve küresel yaşam standartları üzerindeki rolünün ne olabileceği soruldu. Araştırmaya göre, Nobel sahiplerinin yüzde 92'si "yetersiz eğitim fırsatları ve cahilliği insanoğlunun temel sorunlarından birisi" olarak görüyor.

"Internet, eğitimi düzeyini arttırmada pozitif etki yaratacak" diyenler yüzde 87, "kütüphanelere, bilgiye ve öğretmenlere daha fazla erişim sağlayacak" diyenler yüzde 93 ve "sanal dersanelerle daha fazla öğrenciye daha fazla öğrenme fırsatı yaratacak" diyenler ise yüzde 74 oranında.

İnternet yenilikçi bir teknoloji

Ödül sahiplerinin yüzde 82'si internetin yenilikçiliği hızlandıracağını ve bilimsel verileri geliştireceğini düşünüyor. internetin, kendilerinin işlerini hızlandırdığını söyleyenlerin oranı yüzde 69, "Internet verimliliğin artışında büyük rol oynayacak" diyenlerin oranı ise yüzde 83. Araştırmanın küresel yaşam kalitesi kategorisinde ise, ödül sahiplerinin yüzde 72'si internetin yaşam kalitesini arttıracağını, yine yüzde 72'si internetin az gelişmiş ülkelerin vatandaşlarına daha fazla ekonomik fırsatlar sunacağını tahmin ediyor. "Internet, ülkeler arası iletişimini geliştirecek" diyenler yüzde 93, "insanlar ve farklı ülkeler arasındaki sınırları yıkacak" diyenler ise yüzde 76 oranında.

Mahremiyet ihlalleri endişe verici

Nobel sahiplerinin endişeleri ise; artan mahremiyet ihlalleri (yüzde 65), artan yabancı ayrımı (yüzde 51) ve daha fazla politik ve ekonomik eşitsizlik (yüzde 44) olarak belirlendi. "Eğitim, Yenilikçilik ve Internet: Nobel Sahipleri Geleceğe Bakıyor" adlı araştırmaya katılan ödül sahiplerinin yüzde 88'i bilgisayar, yüzde 89'u ise Internet ve e-posta kullanıyor.


WEB GEZGİNİ

Coni kendini nasıl anlatıyor

Amerika Birleşik Devletleri Ordusu gündemdeyken, bu ordunun web sitesini de es geçmek olmazdı. Dünyanın jandarması ABD'nin askeri faaliyetleriyle ilgili bilgi alabileceğiniz bu site, 11 Eylül saldırısından sonra, saldırıya ilişkin haberler ve saldırı sonrası gelişmelere de yer vermeye başladı. Sitede ABD'nin halen devam eden Afganistan operasyonuna ilişkin resmi açıklamalar, haberler, diğer askeri birimlere linkler bulunuyor.
http://www.army.mil

Gakkoşların internetteki mekanı

Doğu'nun yüklü kültürel mirasa sahip illerinden biri olan Elazığ'ı internete taşıyan Elaziz.net gerek içerik gerekse tasarım olarak başarılı sayılabilecek bir site. Son Dakika Haberleri, Şehir Rehberi, Elazığ'da Sağlık Turizmi ve Kaplıcalar, Yerel Mutfak, Yerel Müzik, İlçelerimiz, Efsanelerimiz, Tarihimiz gibi çok sayıda yararlı kategorinin yer aldığı sitenin mizah bölümü ise "Gakkoşistan" adını taşıyor. Siteye girerek Elazığ ve Harput'la ilgili anılarınızı da yazmanız ve yayınlanmasını sağlamanız da mümkün.
http://www.elaziz.net


Bilgisayar Borsası'nda Barium hizmeti başladı

Türkiye'nin ilk ve tek "Bilgisayar Borsası" olan Uranium Bilgisayar, "Barium" adını verdiği "Uranium Borsa Barı"nı, sitesinden hizmete sundu. Bilinen Borsa mantığını, bilişim sektörüne taşıyan Uranium Bilgisayar, Barium ile bu mantığı iyice pekiştirmiş oluyor. Kısa adı "Barium" olan "Uranium Borsa Barı"; Bilgisayar Borsası'nı, İnternet üzerinden rahat bir şekilde izlemek isteyen ziyaretçiler için tasarlandı.

Ürünlerin, "kayan yazı" biçiminde ekrandan geçtiği Barium'da, Uranium Bilgisayar Borsası'nın her an yenilenen "Alış" ve "Satış" kurları ile o ürüne ait depodaki stok durumu görülüyor. Bu sayede İnternet üzerinde, Barium'un bulunduğu siteye giren ziyaretçiler, istedikleri ürünün fiyatını ve ürünün o anda stoklarda bulunup bulunmadığını herhangi bir uğraşa gereksinim duymadan takip edebilme imkanına sahip oluyor. Uranium Bilgisayar Borsası'nın stok durumlarının ve alım-satım kurlarının rahat takip edilebilmesi için tasarlanan Barium, içerisindeki özel yazılım sayesinde her an güncelleniyor. Bu özel yazılım, Bilgisayar Borsası'ndan yapılan her alım-satım sonrası, İnternet sitesiyle bağlantı kuruyor ve bu sayede "Barium" her an güncellenmiş oluyor. Daha yalın bir ifade ile, alım-satıma bağlı olarak, bir dakika içerisinde bile defalarca kendisini güncelliyor. Bu da, müşterilere ve kullanıcılara mevcut ürünleri anında takip edebilme imkanı sağlıyor.

Barium, özel yazılımı sayesinde bütün sitelerde çalışabilecek şekilde tasarlandı. Herhangi bir siteye yerleştirildiği zaman Barium, yine "Uranium Bilgisayar Borsası"ndan "stokları" ve "alış-satış" kurlarını anında güncelleyebilmekte.
http://www.uraniumpc.com


Dünya devi Peregrine krize rağmen Türkiye pazarında

Amerikan BTpazarındaki daralmadan etkilenmeyen tek teknoloji şirketi Peregrine, MEB-IT ile yaptığı "Türkiye Temsilciliği ve Stratejik İş Ortaklığı" anlaşmasıyla pazardaki yerini aldı. Swissotel'de yapılan basın toplantısında Peregrine'in akıcı iş süreçleri vizyonuyla yaratacağı katma değeri anlatan EMEA Başkan Yardımcısı Michel Isnard, Peregrine'in doğru bir zamanlamayla, Türkiye'deki şirketlerin verimliliğe en fazla ihtiyaç duydukları dönemde pazara girdiğini söyledi. Isnard, "Bana ekonominin kötü gittiği bir dönemde neden şirketlerin ürünlerimizi neden satın almak isteyeceklerini sorabilirsiniz. İşte bizim çözümlerimizin önemi deb urada. Biz maliyetleri azaltıyoruz. Peregrine'in çözümleri Fortune 500 şirketlerinin % 90'ı tarafından kullanılıyor. Sadece Türkiye'de değil global ekonomide bir yavaşlama söz konusu ve bu durum sadece 11 Eylül'de olan hazin olaylarla ilgili değil, yavaşlama daha önce başladı" dedi. MEB-IT Genel Müdürlerinden Engin Bayraktaroğlu da, MEB-IT'nin Türkiye pazarındaki etkinliği ve Peregrine'in deneyimi ile güçlü bir birliktelik ortaya çıktığını söyledi.
http://www.peregrine.com


TEKNOLOJİ VİTRİNİ

PALM ÜNİTEL TECHNOMARKETLERDE
PalmM505 ve PalmM100 cep bilgisayarları, tüm Ünitel Technomarket'lerde satışa sunuldu. Palm ürünleri, bir bilgisayarda bulunması gereken temel yazılımlarla birlikte geliyor. PC ve MAC ile uyumlu çalışabilen cep bilgisayarları, takvim, adres defteri, yapılacak işler listesi, not defteri, hesap makinası gibi yazılımlara sahip. İngilizce, Fransızca, Almanca ve İtalyanca dil seçeneklerine sahip Palmlarla ilgili geniş bilgi Ünitel'den alınabilir.
http://www.unitel.com.tr

ERICSSON T68 İLE RENKLİ BİR DÜNYA
Ericsson dünyanın ilk renkli ekrana sahip cep telefonu olan T68'i Türkiye pazarına sundu. GPRS ve Bluetooth gibi gelişmiş teknolojilere sahip T68 kullanıcıları ekranlarını internetten indirdikleri renkli resimlerle süsleyebiliyorlar. 85gr ağırlığında ve 101x48x19mm boyutlarında olan Ericsson T68, dahili anteni ve 8 satırlı 256 renk çözünürlükte ekrana sahip.
http://www.ericsson.com.tr


 
Ünlü guru Box Türkiye'den geçti
Dünya ünlü yazılım gurusu Don Box, Microsoft'un desteğiyle Türkiye'ye geldi. İstanbul'da kurumsal yazılım mimarları ve kurumsal uygulama geliştiricilere yönelik bir seminer veren Box, seminerinde XML üzerinde geliştirilen yeni teknolojiler ve kullanımları hakkında detaylı bilgiler verdi. Dünya çapındaki yazılım geliştirme konferanslarının baş konuşmacısı Don Box'ın verdiği seminere yaklaşık 800 yazılım geliştirici katıldı. Büyük ilgiyle karşılanan Don Box, seminerinde XML üzerinde geliştirilen yeni teknolojiler ve kullanımları hakkında detaylı bilgiler verdi. Don Box, SOAP'ın baş mimarlarından, XML.com'un editörlerinden ve W3C çalışma grubunda görevli. Yazılım dahisi olarak tanınıyor
Don Box, COM, Java ve XML ile uygulama geliştirmenin önde gelen firmalarından DevelopMentor'un kurucularından. Essential COM ve Effective COM and Essential XML adında iki kitabı bulunan Don Box'ın yazıları MSDN'de yayımlanıyor. Don Box Californa State Long Beach Üniversitesi'nde lisans eğitimini Matematik bölümünde tamamladıktan sonra, University of California Irvine'de Bilgisayar Bilimleri bölümünden Master derecesi aldı. University of California'de nesne tabanlı sistemler konusunda araştırmacı olarak çalıştı.

İNİDİRİN
STAROFFICE 6.0 BETA ÇIKTI
Sun Microsystems StarOffice 6.0 ofis yazılımının betas ürümünün web sitesinden yüklenebileceğini duyurdu. Bu yeni sürüm, SunIın Solaris İşletim Ortamı, Linux ve Windows sistemlerde çalışabilen ve eksiksiz özelliklere sahip düşük maliyetli bir ofis verimlilik ürünü sunma hedefini gerçekleştiriyor. StarOffice, kullanışlılığı ve uyumluluğu sayesinde bilinçli müşterilerin popüler tercihi haline geliyor. StarOffice 6.0'ın beta versiyonu, ilk haftada 200.000'den fazla kullanıcı tarafından download edildi.
sun

NET KİTAP
EN YETKİN KALEMDEN LİNUX KİTABI
Microsoft'un korkulu rüyası Linux işletim sistemi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan ve önümüzdeki ay LinuxLife adlı bir dergi çıkarmak için hazırlıklar yapan Görkem Çetin tarafından kaleme alınan "Linux İşletim Sistemi" adlı kitap, Seçkin Yayınevi'nden çıktı. Linux'u, RedHat 7.1'i temel alarak anlatan kitabın en büyük özelliği ise iki CD ile birlikte geliyor olması. Kitap, "Linux Kurulumu ve Başlangıç", "Linux'ta Programlama", "X Window Sistemi", "KDE ve GNOME" ve "Çokluortam Uygulamaları" ana başlıkları altında Windows'un en sıkı rakibi Linux'u ele alıyor. Bu kita, IBM, Dell gibi dünyaca ünlü donanım şirketlerinin de desteklediği ve çalışmalar yaptığı Linux hakkında bilgi edinmek ve yazılımı bizzat bilgisayarınızda test etmek için Türkiye'de bulabileceğiniz en iyi alternatif.

seckin
DONANIM
DELL'DE LİNUX ARTIK STANDART!
Dell, kolay kurulum ve kullanım için gelişmiş imkanlar sunan, ileri destek ve güvenlik özellikleri içeren Red Hat Linux 7.2 sürümünü tüm PowerEdge sunucu ve Precision işistasyonlarında standart hale getirdi. Dell Precision işistasyonları, Red Hat Linux 7.2 üzerinde ideal bir üretim ve geliştirme platformu özellikleriyle donatılırken, PowerEdge sunucuları da iş uygulamaları için maliyet düşürücü ağ altyapısı sunan ve geliştirme imkanı sağlayan bir yapıya kavuştu. Dünyanın bir numaralı bilgisayar üreticisi Dell, sektör lideri Precision iş istasyonları ile PowerEdge sunucularının artık Dell kullanıcılarına Red Hat Linux 7.2 kurulu olarak ulaştırılacağını duyurdu.

dell

2 Aralık 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED