T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

T E L E V İ Z Y O N

Ramazanlık hikâyeler

Yeni Hayatlar, müslüman olan insanların etkileyici öykülerini sunarak, pek çok yapımın aksine Ramazan uhreviyatını yakalayabilen programlar arasına girdi...

Bu yıl izleyiciye iyi bir Ramazan seyirliği sunamayan televizyonlar, ekranlarını Türk filmleriyle doldururken STV, Yeni Hayatlar adlı ilginç bir programı getirdi ekrana. Ramazan ayıyla birlikte her akşam izleyiciyle buluşan Yeni Hayatlar, ibret noktasında önemli mesajlar içermesi, izleyiciyi şaşkınlıktan hayranlığa değişik duygulara sevketmesiyle Ramazan programları arasında farklılığını ortaya koyuyor.

Programda İslamiyete karşı önyargı ve tamamen yanlış bilgilerle büyümüş insanların neden İslamiyeti tercih ettikleri, müslüman doğmadıkları halde ve çevrelerinden gelecek tepkiye aldırmadan neden müslüman oldukları, islamiyeti seçtikten sonra hayatlarında ne gibi değişiklikler yaşadıkları kendi ağızlarından anlatılıyor. Amerika'da uzun yıllardır Müslüman imajı özellikle medya tarafından, terörist olarak kötü bir şekilde lanse edildiği için, çekimler sırasında da bu ön yargıyı fazlasıyla hissettiklerini söylüyor Yeni Hayatlar'ın yapımcı ve yönetmeni Ayhan Eryiğit. "Şaşırtıcı olanınsa bu kadar yanlış imaja rağmen birçok insanın İslamiyeti seçmesi ve bu insanların çoğunun genç olması" diyor ve ekliyor: "Bir arayış sonucunda islamiyeti tercih eden bu insanların sayıları giderek artıyor. Araştırmayı ve bilgilenmeyi empoze eden Amerikan eğitim sistemi de, bu insanların kendine verilenle yetinmeyip sürekli araştırma yapmaya itiyor. Genelde eğitimli olan bu insanlar arayışları ve araştırmaları sonucunda kendilerine en mantıklı olanı seçip en iyi şekilde yaşamayı tercih ediyorlar. Aradıklarını bulduklarında da sımsıkı sarılıyorlar."

PROGRAMA İLGİNİN TEK NEDENİ, SAMİMİYET!

Programın yapımcısı Ayhan Eryiğit, Amerika'da master yapan öğrenciler tarafından 5 dakikalık röportajlar halinde hazırlananan bölümlerin, ilk olarak geçen Ramazan ayında yayınlandığını, ilgi görünce de, uzun ve yeni çekimlerin yapılmasına karar verdiklerini söylüyor. Haziran ayında çekimlerine başladıkları Yeni Hayatlar'ın çekimlerinin yaklaşık üç ay sürdüğünü ve 11 Eylül saldırısından önce tamamlandığını belirten Eryiğit, genelde Amerika'nın batı eyaletlerinde yapılan çekimlerde 33 Amerikalıyla röportaj yapıldığını kaydediyor.

Programın sadece Amerikalı müslümanları kapsamasınsa özel bir nedeni olmadığını, önceki yıl öğrenciler tarafından çekilen kısa röportajların onları yönlendirdiğini söylüyor Eryiğit. Uzak Doğu ve Avrupa'da da islamiyeti seçen birçok insan olduğunu, imkan buldukları takdirde onları da ekrana yansıtmak istediklerini kaydederken, programın ilgi görmesini, röportaj veren insanların çok samimi olmalarına ve bu samimiyetlerinin de ekrana yansımasına bağlıyor.


SEYRİ ŞAHANESeyri Şahane
Ekranda 'kaynana' sıkıntısı
Havva Setenay İlhan: "Televizyonların, TV dizilerinin başarısı açısından altın yıllarını yaşadığı bugünlerde, 'Kaynanalar' gibi kitleleri cezbedecek parıltıdan yoksun olan bir dizinin ısrarla yayınlanmaya devam edilmesini anlamak güç. Bir izleyici olarak hiçbir dizinin, 'Kaynanalar' dizisi kadar insanın göz kapaklarının uyku canavarına teslimiyetine neden olacak çapta rehavet büyüsüne sahip olmadığını düşünüyorum. Kaynanalar'daki karakterlerin izleyiciyle arasında tuhaf bir kopukluk var. Sulu esprilere yer vermemesine ve Türk ailesine hitap edecek standart tipleri barındırmasına rağmen, dizinin oyuncularıyla aranızda ilgisizlik duvarının örülmesine neden olan iletişimsizlik, bu dizinin çoktan miadını doldurduğunu düşünmenize neden oluyor. Bu sıralarda hem TRT 1'de hem Kanal D'de yayınlanan Kaynanalar'a, TV'ler neden bu kadar ilgi gösteriyor, anlamak güç doğrusu..."

 
Cnn Türk / 22.05
'BİLİNMEYEN KIBRIS'IN YÜZÜ
Mehmet Ali Birand ve Rıdvan Akar'ın hazırladığı 32. Gün'de bu gün "Öteki Kıbrıs" var. Bugüne kadar TV'lerde konuşmayan, görüşleri sorulmayan sokaktaki Kıbrıslıları ekrana getirecen programda, Kıbrıslılar, problemlerini ve Türkiye ile ilgili görüşlerini anlatıyor. Rıdvan Akar tarafından hazırlanan Kıbrıs dosyasında, Kıbrıslılar 28 yılın bilançosunu çıkarıyor.
Stv / 23.30
AB, KIBRIS VE HIRKA-İ ŞERİF
Doç. Dr. Hasan Ünal ve Prof. Dr. Erol Manisalı, Murat Keskin'in sunduğu Artı Eksi'ye konuk oluyor. AB ve Kıbrıs meselesinin konuşulacağı programda, K.K.T.C. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş son gelişmeleri değerlendiriyor. Programda ayrıca kutsal emanetler de ekrana geliyor.
Kanal 7 / 22.30
SÖZDE TEDAVİ DEŞİFRE EDİLİYOR
Mehmet Ali Önel ve uzman bir ekibin hazırladığı Deşifre'de bugün, şifa bulmak için gittikleri türbede akıl almaz işkencelerle karşılaşan 19 yaşındaki Recep ve 40 yaşındaki Mehmet'in inanılmaz öyküsü var. Deşifre ayrıca geçen hafta ekrana getirdiği bakımsızlık kurbanı Furkan bebekle ilgili haberinden sonra yaşanan inanılmaz gelişmeleri de ekrana taşıyor.
Ntv / 21.30
Gündem 'Deli Yürek'in gündemi
Yarın vizyona girecek olan "Deli Yürek Bumerang Cehennemi" adlı filmin yönetmeni Osman Sınav ve başrol oyuncusu Kenan İmirzalıoğlu, filmi Gündem Dışı'nda Gani Müjde'ye anlatıyor. Televizyonda yıldızlaşan "Deli Yürek" karakterini beyaz perdeye aktaran Osman Sınav ve İmirzalıoğlu filmin çekim aşamasında yaşadıklarını anlatıyor.
6 Aralık 2001
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED