T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Torpile asker de karşı

Fon'a devredilen bankaları hatırlatan Cumhurbaşkanı Sezer, "Hangisi doğru" diye sordu. Kıvrıkoğlu da, "Bankalar kurtarılıyor" dedi.

ANAP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ın da müdahil olduğu ve ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in hazırladığı 'zor durumdaki bankaları' kurtarma kanun tasarısına askerlerden de tepki geldiği bildirildi. TBMM Plan Bütçe Komisyonu'ndan geçen bankaları kurtarma tasarısı dün toplanan Milli Güvenlik Kurulu toplantısında eleştirilere neden oldu.

Türkiye'ye geldiği ilk günlerde kimine göre 'sol'u toparlayacak en ideal lider olan, kimine göre de 'büyük kurtarıcı' ilan edilen Kemal Derviş, toplumdaki tüm kredisini bitirdi. Her kesimin tepkisine neden olan Derviş, son olarak da MGK toplantısında Cumhurbaşkanı Sezer ve MGK'nın asker üyeleri tarafından eleştirilince, Derviş için Ankara'da "suyunun ısındığı" şeklinde yorumlar yapılmaya başlandı.

Sezer'den Derviş'e salvo

Zor durumdaki bankalara kamudan para aktararak kurtarmayı planlayan ve bu yönde kanun tasarısı getiren Derviş'e hem Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, hem de MGK'nın asker kanadı yüklendi. TBMM Bütçe Plan Komisyonu'nda görüşülen 'Sanayiye Nefes Aldırma' yasa tasarısı görüşülürken, mesut Yılmaz'ın devreye girmesiyle son anda tasarıya yapılan bir ekleme ile tasarının Banka Kurtarma tasarısına dönüşmesi, Cumhurbaşkanı Sezer'i de kızdırdı. Sezer, "2001'de devlet zor durumdaki bankalara el koyarak fona devretti. O zaman bunu bankacılık sektörünü sağlıklı bir yapıya kavuşturmak için yaptığınızı söylediniz. Şimdi ise bundan vazgeçiyor ve güç durumda olan bankaların kasasına kamudan para aktararak kurtarmaya kalkıyorsunuz. Hangi yaptığınız doğru?" dedi.

Cumhurbaşkanı Sezer'in beklenmeyen çıkışı karşısında şok olan Derviş'e bu kez de Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu yüklendi. Kıvrıkoğlu, "Halkın parasıyla bazı bankalar kurtarılıyor gibi" diyerek kısaca Derviş'i eleştirdi. Sezer ve Kıvrıkoğlu'nun sözleri tasarı için devreye giren Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ı da Derviş'le birlikte hedef aldı.

Başta Cumhurbaşkanı Sezer olmak üzere askerlerin söz konusu yasa ile iktidara yakın olan zor durumdaki bazı özel bankaların kurtarılması girişimlerinden rahatsız oldukları öğrenildi.

İmtiyazlı bankalar

Bakan Kemal Derviş'in Cumhurbaşkanı Sezer ve askerler tarafından bankalarla ilgili son düzenleme nedeniyle eleştiri bombardımanına tutulmasına 'imtiyazlı bankalar' rahatsızlığının neden olduğu bildirildi. Yasa ile her an el konulması beklenen ANAP lideri Yılmaz'a yakın olduğu bilinen bankaların kurtarılması yönünde kulislere yansıyan bilgiler Cumhurbaşkanı Sezer'i ve MGK'nın asker üyelerini rahatsız etti.

Mesut Yılmaz üstüne alınmadı

Tasarıyı hazırlayanın Derviş olması nedeniyle Yılmaz, "kendisini hedef alan birşey yokmuş gibi" davranmaya çalıştı ve hiç konuşmadı. MGK toplantısında Derviş'in eleştirilmesinin bir başka sebebi de kurtarılacak bankaların seçimi ile ilgiliydi. Tasarı ile, bankacılık sektörü içinde pazar payı yüzde 1'in altında olmayan zor durumdaki bankaların kurtarılması sözkonusu iken, bu yöntem hem Sezer hem de Kıvrıkoğlu tarafından eleştirildi. Sezer, "Kamuoyunda bazı özel ilişkiler nedeniyle bazı bankaların kurtarılacağına dair söylentiler var. Bu tasarı bu iddiayı kuvvetlendiriyor" derken Kıvrıkoğlu'nun da banka kurtarma operasyonundan rahatsızlığını dile getirdiği öğrenildi. Sezer'in MGK'da ortaya koyduğu tavır Cumhurbaşkanı'nın yasayı veto edeceği yorumlarına neden oldu.

 
Doğalgazdan kaçış başladı
Doğalgaza bir yıl içinde yapılan yüksek zamlar, doğalgazdan kaçışı hızlandırdı. Odun-kömüre yeniden dönüş yaşanıyor.
Bu 'oğlak'lar sahte... Nüfus kayıtlarına göre Doğu ve Güneydoğuluların büyük bir kısmı oğlak burcundan. Çünkü çoğunluğunun kafa kağıdında doğum tarihleri 01. 01 olarak kayıtlı...
Karayoluyla hacc ne olacak?
Başbakanlık, Diyanet'e "Karayoluyla Hacc tehlikeli, iptal edin" mesajı gönderdi. Ancak şirketler, karayolu ile hacc için çok sayıda kayıt yaptı.
'Ölüm oruçlarına son verin' çağrısı
Güneydoğu'da 'Irak operasyonu' tedirginliği
ÖSYM, ÖSS'DEN TRİLYONLAR KAZANIYOR
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2002 Öğrenci Seçme Sınavı'na (ÖSS) başvuran adayların başvuru belgesi ve kılavuz ile sınav için ödediği ücretlerden, 31 trilyon liranın üstünde gelir sağladı. ÖSYM, 2002-ÖSS'ye başvuracak adaylardan başvuru belgesi ve kılavuz için 2.5 milyon lira, sınav ücreti olarak da 20 milyon lira talep etti. Sınava 1 milyon 540 bin 244 aday başvurdu. Yapılan hesaplamalara göre, ÖSYM, başvuru ve kılavuzlardan toplam 385 milyar 61 milyon lira, sınav için belirlediği ücretten de toplam 30 trilyon 804 milyar 880 milyon lira gelir elde etti. Başvuru belgesi ve kılavuz alan adayların, sınava başvurmak için sınav ücretini yatırdığı göz önüne alındığında, ÖSYM, başvuru belgeleri ve kılavuzlar ile sınav ücretlerinden 31 trilyon 189 milyar 941 milyon lira gelir sağlamış oldu.
30 Aralık 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED