T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R

Maziye bir bakıver
neler neler yaşadık

Altın Portakal Film Festivali'nde yarışan 11 filmden biri olan Ersan Pertan imzalı 'Şarkıcı' vizyonda. Film, turnedeki bir şarkıcının yaşadıklarını, 1960'lı yıllarda Küçük Amerika olma yolundaki Anadolu dekorunda anlatıyor.

Son yıllarda Türk sinemasında bariz bir şekilde gözlemlenen kıpırdanma, yeni filmlerin eklenmesiyle sürekliliğini koruyor. Kahpe Bizans, Yol, Komiser Şekspir, Ağır Roman, Hemşo ve Toprağın Teri gibi popüler filmlerine imza atan Özen Film, yeni bir Türk filmini daha bu hafta vizyona soktu: Senaryo yazarlığını ve yönetmenliğini Ersin Pertan'ın yaptığı, devam etmekte olan 38. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde yarışan 11 Türk filminden biri olan Şarkıcı...

Zengin ve tanıdık bir kadro

Filmde, Yavuz Turgul'un yönetmenliğini yaptığı 'Eşkıya' adlı filmle sinemaya adımını atan Yeşim Salkım, Minyeli Abdullah'la adı zihinlerimize kazınan Berhan Şimşek, Salkım Hanımın Taneleri, Kahpe Bizans gibi filmlerle gündeme gelen Nurseli İdiz, Kara Melek dizisiyle adından söz ettiren Kazım Okşar, Kuşatma Altında Aşk, Tersine Dünya ve Acı Gönül filmlerinde rol alan Erdinç Akbaş, Bir Demet Tiyatro'da "Saldıray" tiplemesiyle izleyicilerin beğenisini kazanan Settar Tanrıöğen, Bizimkiler dizisinin müdavimlerinden Aykut Oray, Üvey Baba dizisinin yapımcısı, yönetmen Tunca Yönder, Herşey Çok Güzel Olacak ile Filler ve Çimen'den tanıdığımız Mustafa Uzun yılmaz ile Hilal Cebeci, şarkı sözü yazarı Aysel Gürel gibi isimler rol alıyor. Daha önce "Acı Gönül" adlı bir filme daha imza atan Ersin Pertan'ın "Şarkıcı"sının ardından "Muhteris Ruhlar" bir filmi daha yakında vizyona girecek.

Küçük Amerika olurken...

Filmde karmaşık aşk ilişkileri örgüsü içinde, 1960'lara adım atan Türkiye'nin endüstrileşme sancıları ve yavaş yavaş küçük Amerika olma yoluna giderken değişen toplumsal panoraması anlatılıyor. Her mahallenin kendi milyonerlerini çıkardığı, paranın her kapının kilidini açan bir anahtar olmaya başladığı günler... Filmin konusu ise Sevda Erses (Yeşim Salkım) adındaki bir şarkıcının etrafında gelişiyor.

Bir Anadolu turnesinde

Konservatuar mezunu ve sanatı herşeyin üstünde tutan Sevda Erses, iş hayatında patronuyla mesafeli ilişkiler kurup popülarizme prim vermeyince, ekonomik açıdan dalgalı günler yaşamaya başlar.

Meslek hayatında karanlık günler yaşadığı bir dönemde, bir kumpanyayla birlikte Anadolu turnesine çıkmaya karar veren Sevda, gittiği bir kasabada sesi ve güzelliğiyle kasabalıların gönlünü fetheder. Kasabada, kariyeri açısından yükselişe geçen şarkıcı kadının aynı zamanda kısmeti de açılır. Kasabanın ağası olan Refik Ağa (Berhan Şimşek), gönülünü şarkıcı kadına kaptırmıştır. Büyük bir çiftliğin kahyasının oğluyken çiftliğin sahibinin kızına aşık olan ve aşkına karşılık bulamayan Refik Ağa, II. Dünya Savaşı'nın her evin kilerini boşalttığı günlerde karaborsacılıktan zengin olmuş ve cepleri dolu bir vaziyette kasabaya geri döndüğünde babasının kahyalık yaptığı çiftliği, zamanında kendisine kızını vermeyen Ağa'dan satın almıştır. Ancak şarkıcı kadın, gönlünü kasabanın ağasına değil mühendisine kaptırmıştır. Şarkıcı kadın dışında, kasabanın mühendisine gönlünü kaptıran başka bir kadın daha vardır. Kasabada bir moda evi bulunan ve kasabanın küçük burjuvalarından biri olan terzi rolündeki Nurseli İdiz'in gönlü de mühendistedir.

 
İstanbul artık kıpır kıpır!
Yeni sezonu açan İstanbul Belediyesi, etkinliklerini yıl boyunca beş ayrı kültür merkezinde gerçekleştirecek.
Annecim, savaş ne demek?
Yaşadıkları acıları, şahit oldukları vahşet görüntülerini hafızalarına kazıyan Çeçen çocukların çizdikleri resimler Gaziosmanpaşa Belediyesi Kültür Merkezi'nde sergilendi. Bu sergiyle kamuoyunun dikkatini Çeçenistan'daki vahşete çekmek istediklerini söyleyen Çeçenistan İnsan Hakları Komitesi Başkan Yrd. Abusolt Abubakarov, çocukların ancak resim çizerek rahatladıklarını ve bu resimlerin, savaşın minik zihinlerde yarattığı tahribatın boyutunu tüm dehşetiyle aktardığını söyledi.
3 Ekim 2001
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED