T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R

Acılardan yağ çıkarmak

Toplama kamplarından kurtulan Yahudi bir anne-babanın çocuğu olan Norman G. Fınkelsteın, "Soykırım Endüstrisi" adlı kitabında, Nazi soykırımının nasıl endüstrileştirildiğini anlatıyor.

Norman G. Fınkelsteın, 1953 yılında New York - Brooklyn'nde Yahudi bir anne-babanın ilk çocuğu olarak dünyaya gelir. Annesi Maryla Husty Fınkelsteın Varşova Gettosu Maidanek toplama kampından, babası Zacharias Finkelstein ise Varşova Gettosu Auschwitz toplama kampından sağ kurtulmayı başarmıştır.

Doktorasını Siyonizm üzerine yapan Fınkelsteın, ilk kitabını "Onlara yapılanları asla unutamam ve affedemem" cümlesiyle ebe-veynlerine adar. Amerika'daki pek çok yayın organında yazıları yayınlanan ve dört kitaba imza atan Norman G. Fınkelsteın'ın yazdığı bir kitap, ortalığı epey karıştırır. Yahudi soykırımının Amerikan kültürel hayatındaki yerini sorgulayan 'Soykırım Endüstrisi/Yahudi Soykırımının İstismarı' adlı kitabı ABD'de ve Avrupa'da büyük tartışmalara yol açar.

İdeolojik silah; soykırım

Söylem Yayınları'nca Türkçe'ye kazandırılan kitabın önsözünde Yahudi karşıtı olmakla, Yahudilerden nefret etmekle, soykırım inkarcısı olmakla suçlandığını ancak bunların ortodoks soykırımcılığı sorgulayan herkesin başına gelen tipik olaylar olduğunu söyleyen yazar kitapta Yahudi soykırımı endüstrisinin hem bir anotomisini sunuyor hem de onu itham ediyor.

"Soykırım keyifli değil, içsel bir tutarlılığa sahip bir kurgudur; temel dogmaları önemli politik ve sınıfsal çıkarlara güç verir. Aslında soykırım vazgeçilmez bir ideolojik silah olduğunu kanıtlamıştıır: Bu silahın kullanımıyla korkunç bir insan hakları siciline sahip dünyanın en ürkütücü askeri güçlerinden biri 'kurban' devlet rolü oynayabilmekte, ABD'nin en başarılı etnik grubu da yine aynı şekilde kurban statüsü elde edebilmektedir. Bu sahte kurbanlık statüsü kayde değer servetlerin birikmesine yol açmak yanında eleştirilere karşı bir tür dokunulmazlık da sağlamıştır" diyen Fınkelstein, soykırım gündeminin belli çıkarların ideolojik kurgusu sonucunda oluştuğunu belirtiyor. Nazi soykırımının anıtlaştırılması için pekçok kamusal ve özel kaynağın seferber edildiğini söyleyen yazara göre bu girişimlerin hiçbiri Yahudiler'in çektikleri acıları anlamaya yönelik değildir. Amerikalılar'ın Pearl Harbor olayı yada Japonya'ya atom bombası atılmasından çok Nazi soykırımını bildiğini belirten Fınkelsteın, Nazi soykırımının 1960 sonlarına kadar pek fazla ilgi görmediğini, Amerikan Yahudileri'nin ve İsrail Devleti'nin 60'ların sonunda belirli bir düzeyde güç kazanmasından sonra bu konuya değinildiğini söylüyor. (Söylem Yay. / Tel: 0212-513 04 29)

 
28 Şubat devam ediyor mu?
'28 Şubat: Bir Müdahalenin Güncesi' adlı kitabında Ali Bayramoğlu, 28 Şubat'ın üslubu ve aktörleriyle geride kalmış olsa da yapısal özellikleriyle devam ettiğini söylüyor.
İslam'da özgürlük
Sâmi dilleri üzerine dersler veren ünlü oryantalist Franz Rosenthal, İslâm'da özgürlük kavramıyla ilgili belgesel niteliğindeki çalışması 'İslam'da Özgürlük Kavramı' adlı kitabında, Orta Çağ İslâm toplumunda birey ve toplum arasında yaşanan gerilim ve çatışmaları irdeliyor. Kavramın kökenine inen yazar eserde; Müslüman yazarların kavrama yaklaşımını görüşleriyle birlikte ele alıyor. Rosenthal'in özgürlük kuramı hakkındaki derin bilgileri ışığında masaya yatırılıyor. Ayışığı Kitapları / Tel: 0 212 512 43 28
Birlikten hayat doğar
Uluslararası anarşist hareketin önde gelen düşünce ve eylem adamları arasında tanınan Rus asıllı doğa bilimci Kropotkin, 'Karşılıklı Yardımlaşma'da Malthusçu 'hayatta kalma mücadelesi'ne ve Darwincilerin 'sürekli mücadele/ doğal seleksiyon' anlayışına cevap veriyor. Kropotkin, aynı türün bireyleri arasındaki mücadeleden çok, yardımlaşmanın sayısız kanıtını, onlarca hayvan türünden örnekler vererek gösteriyor. Kaos Yayınları / Tel: 0212-518 25 62
28 Nisan 2001
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED