YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama


Dinozorlar yine geldi


Haftanın animasyon harikası filmi Dinozor, büyük bütçeli bir Walt Disney yapımı. Ancak film şimdiye kadar yapılan dinozor filmlerinden oldukça farklı. Çünkü bu kez başrol bir dinozorun.


Hollywood'un öteden beri vazgeçemediği ve Spielberg'in Jurassic Park'ı ile seyirciden hiç olmadığı kadar büyük ilgi gören dinozor hikâyelerine bir yenisi eklendi. Ancak Walt Disney yapımı bu büyük bütçeli prodüksiyon şimdiye kadar yapılan dinozor filmlerinden oldukça farklı. Çünkü bu kez başrol bir dinozorun. Üstelik gelişen digital teknoloji sayesinde filmin kahramanı olan dinozorların farklı duygular ve yüz ifadeleri de ustalıkla perdeye yansıtılıyor. Filmin özel efektleri için yeni bir şirket kuracak kadar işi abartan yapımcılar Dinozor için 127.5 milyon dolarlık bir bütçeyi gözden çıkarmışlar.

Film vizyona girmeden ülkemizde aynı çağda yaşamayan dinozor ve hayvan türlerinin filmde biraraya getirilip aynı zaman dilimi içinde gösterilmeleri akademik çevrelerce eleştirilirse de sonuçta perdeye yansıyanın en son teknolojik imkanlar kullanılarak ortaya konan birbirinden gözalıcı özel efektlerin kullanıldığı bir animasyon olduğu kabul edilmeli. Artık sadece çocukları hedef almayan ve görselliği kadar anlattığı hikayenin dramatik yapısı da güçlü olan animasyon filmlerden biri Dinozor.

Kahramanım dinozorum

Bir cesaret ve yaşam mücadelesinin öyküsü diye de adlandırılabileceğimiz film, belki bu yüzden yetişkin sinemasever de ciddiye alınarak animasyonun bir yaratıcılık aracı olarak kullanıldığı bir yapım. Gerilim içeren sahneleri yüzünden de Dinozor, Amerika'da her yaştan seyircinin izleyebileceği G sınıflandırmasında değil küçük izleyicilerin aile kontrolünde seyredebileceği PG kategorisinde gösterime girdi. Filmin kahramanı olan dinozor, daha kuluçkadayken kaçırılarak ailesinden ayrılmış ve uzak bir adada Lemur türü maymunlar tarafından büyütülmüştür. Bundan 65 milyon yıl önce, "İkinci Zamanın Son Kısmı"nda geçen hikâyede çok büyük bir meteor yağmurunun başlamasıyla birlikte adadaki yaşam tam anlamıyla kaosa dönüşür. Bunun üzerine çareyi ana karaya göç etmekte bulan Aladar ve Lemur ailesinin birkaç üyesi orada göç halindeki bir dinozor grubuna katılarak güvenli bir sığınak arayışına girer. Suyun ve yiyeceğin zaten çok kıt olduğu bir ortamda kana susamış yırtıcı hayvan sürüleri de ayrı bir tehdit oluşturmaktadır. Bu yüzden uzun yolculuk sırasında tehlikelerin ardı arkası kesilmez. Grubun acımasız ve taş kalpli lideri Kron ve yardımcısı Bruton Aladar'ı yok etmeye karar verirler.




Kağıda basmak için tıklayın.

MEDYATİK HEMŞO
Geçen sezon en çok müşteri çeken Kahpe Bizans'ın gişe başarısından hayli memnun olan yapımcılar bu yıl, yine 'gişe'yi hedefleyen bir filmle sinema salonlarını doldurmayı hedefliyor. Medyatik dörtlü Mehmet Ali Erbil, Okan Bayülgen, Demet Şener ve Özlem Yıldız'ın başrolleri paylaştığı film, çekim aşamalarından itibaren magazincilere fazlasıyla malzeme vermişti. Hafta başında galası yapılan Hemşo, büyük şehre uzanan bir kan davasını konu alıyor. Cebrail, köyünde törelere ve geleneklere bağlı bir hayat sürmekte ve yıllar öncesine ait bir düşmanlığın kinini gütmektedir. Yirmi yıl boyunca hesaplaşmak için beklediği Yaşar'ın İstanbul'da görüldüğü haberini duyunca soluğu İstanbul'da alır. Dolandırıcılıktan para kazanan kurnaz Yaşar ile köyünü gecikmeli bir intikam uğruna terkeden Cebrail tesadüfen karşılaşırlar. Ama Cebrail, Yaşar'ın kanlısı olduğundan habersizdir. Cebrail kendisini başı beladan kurtulmayan Yaşar ve sevgilisini de içine alan trajikomik olaylar zincirinin içinde bulur.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...