YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Siyasi yasağı kalkıyor

'Düşünce suçlu'larını kapsamayan af tasarısı yerine daha önce yasalaşan ceza erteleme kanunun birinci maddesinde yapılan değişikliğin bazı siyasi yasakları ortadan kaldırdığı belirtildi.

Büyük tartışmalar sonucu yasalaşan ve 'düşünce suçlu'larını kapsamadığı gerekçesiyle eleştirilere neden olan 'af tasarısı' yerine daha önce yasalaşan 'ceza erteleme kanunun' birinci maddesinde yapılan değişikliğin bazı siyasi yasakları ortadan kaldırdığı belirtildi.

3 Eylül 1999'da yasalaşan 4454 sayılı yasa ise hukukçulara göre, birinci maddenin sanıklar lehine değiştirilmesinden sonra Recep Tayyip Erdoğan, Eşber Yağmurdereli, Hasan Celal Güzel ve Şükrü Karatepe gibi isimlerin siyasi yasaklarını erteleyen bir içerik kazandı. Ancak bunun gerçekleşmesi için 4616 sayılı af yasasında yer alan bir hükme de ihtiyaç duyuluyor.

Erteleme, sonuçları kaldırır

Buna göre Anayasa Mahkemesi'nin isteği üzerine 3 Eylül 1999'da yasalaşan 4454 sayılı yasanın birinci maddesi ile 22 Aralık 2000'de yürürlüğe giren 4616 sayılı yasanın ikinci maddesinde yapılan değişiklikler siyasi cezaların ertelenmesinin de önünü açtı.

4616 sayılı yasada yapılan bu değişiklikle 4454 sayılı yasa; 'miting, kongre, konferans ve seminer gibi faaliyetlerde işlenen suçların affını da içerir' hale geldi. Hukukçular, sanıkların lehine olan bu düzenlemenin Türk Ceza Kanunu'nun ikinci maddesi gereğince tasarının ilk yasalaştığı tarih olan 3 Eylül 1999'dan itibaren geçerli olması gerektiğini söylüyorlar.

4454 sayılı kanunun birinci maddesinin ikinci bendinde, "Halen cezasını çekmekte olanlar hakkında 1. fıkra hükmü uygulanır" denildiğini hatırlatan hukukçular, "Sözgelimi affı gündemde olan isimlerden Tayyip Erdoğan'ın infazı 3 Nisan 1999 tarihi itibariyle bitmemişti. O tarihte şartlı tahliye ile infazı devam eden Erdoğan 4454 sayılı yasanın birinci maddesindeki değişiklikten faydalanabilecek duruma gelmektedir. Diğer taraftan hukukun genel mantığı gereği infazı tamamlanmamış mahkumiyetler için bile erteleme yasasının uygulanması gerekmektedir" değerlendirmesinde bulundular.

Hukukçular Ceza Hukuku'na göre ertelemenin, verilmiş cezaların bütün sonuçlarından vazgeçilmesi anlamına geldiğini anımsatıyorlar.

Yasakları da kapsıyor

Hukukçuların yaklaşımına göre erteleme içerikli olan 4454 sayılı yasa ayrıca 12 yıla kadar olan şahsi hürriyeti bağlayıcı (hapis cezası) cezaları kapsaması yönüyle fer'i cezaları da içine alan bir nitelik taşıyor. Çünkü asıl ceza niteliğini taşıyan hapis cezasının ertelenmesi -ya da diğer bir deyişle- cezadan vazgeçme durumu, kamu görevi üstlenememe ve seçilememe gibi fer'i kısıtlılık hallerinin de ortadan kaldırılmasını gerektiriyor.

Böylelikle 23 Nisan 1999'dan önce Türk Ceza Kanunu'nun çok tartışılan 312/2 maddesi uyarınca hüküm giymiş olan Recep Tayyip Erdoğan, Hasan Celal Güzel, Şükrü Karatepe ve Eşber Yağmurdereli gibi 'düşünce suçluları' için geçerli olan siyasi yasaklar erteleme kanununa bağlı olarak bütün sonuçlarıyla birlikte ortadan kalkmış oluyor.

30 bin kişi tahliye edildi

Öte yandan, bugüne kadar, 30 bin kişinin cezaevlerinden tahliye edildiği belirtildi. Adalet Bakanlığı yetkilileri, bu sayının 40 bini bulabileceğini belirttiler.




Kağıda basmak için tıklayın.

Savaş Demirel'i övdü
Demirel'i, "Beni tek anlayan kişi, benim düşündüklerimi ifade ediyordu" diye tanımlayan Savaş, Cumhurbaşkanı Sezer'i "Atatürkçülerle kavgası var. Köşk'e gitmedim çünkü beni kabul etmeyebilirdi" dedi.
Ülke Dallas'a döndü
FP lideri Kutan, Türkiye'nin dörtbir tarafında soygun ve vurgunlar yapıldığını söyleyerek, "Türkiye'yi Dallas dizisine çevirdiler" dedi. Kutan, Ersümer ve yasak aşk yaşayan Gürel'i istifaya davet etti
Çiller: Böyle pişkinlik olmaz
DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, yolsuzluğun dehşet verici boyutlara ulaştığını savunarak, "Ancak yolsuzluk kadar ürpertici olan bu yolsuzlukların karşısında bizzat yolsuzluğu yapanların pişkinliğidir" dedi.
Çiller, yaptığı yazılı açıklamada, bugünkü hükümet üyelerinin 4 yıldır iktidarda olduğunu hatırlatarak, "Bugüne kadar neredeydiniz de, bugünden sonra 'gayrimeşru iş yapanlara ve soygunculara taviz verilmemekte, sonuna kadar üzerine gidilmektedir' diyorsunuz?" dedi.
Çiller, şunları kaydetti: "Yolsuzluğu kendileri yapmakta, yaptıkları yolsuzlukları ört bas etmeye çalışmakta, beri yandan da dönüp yolsuzluklarla mücadele ettiklerini ifade edebilmektedirler. Bu denli pişkin bir siyasi iktidarı Türkiye bugüne kadar görmedi."
Bu arada, DYP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Ekinci de, "Beyaz Enerji Operasyonu"yla pek çok yolsuzluk ve rüşvet iddialarının gündeme geldiğini belirterek, Enerji Bakanı Ersümer'in azledilmesi gerektiğini savundu. Ekinci, yolsuzlukla mücadele için de, itiraf ve ihbarları arttıracak 'pişmanlık yasası' çıkarılmasını önerdi.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...