T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

'Derviş birkaç gün daha süre istedi'

DTP lideri Bayar, YTP ile işbirliğini kesinleştireceklerini belirtirken, "Derviş'in YTP'ye katılması bir iki gün içinde belli olacak" dedi.

Demokrat Türkiye Partisi (DTP) Genel Başkanı Mehmet Ali Bayar, Yeni Türkiye Partisi (YTP) ile yaptıkları işbirliği görüşmelerinin yetkili kurullarında değerlendirileceğini söyledi. Bayar, "Bir işbirliği çıkarsa bu, Türkiye'de ilk kez bir liberal demokrat parti ile sosyal demokrat parti arasındaki işbirliği olacak" dedi.

İstanbul'da YTP'nin üç lider ismi İsmail Cem, Kemal Derviş ve Hüsamettin Özkan ile görüşmelerde bulunan Bayar, dün Derviş ve Cem ile birlikte Ankara'ya döndü. Cem ve Derviş Atatürk Havalimanı'nda gazetecilere açıklama yapmazken, Bayar, gazetecilerin sorularını cevapladı. Bayar, YTP ile yürüttüğü işbirliği görüşmelerini Ankara'ya taşıyarak, partisinin yetkili kurullarında tartışmaya açacağını ve nihai kararın verileceğini bildirdi.

Derviş YTP'ye yakın

Bayar, Kemal Derviş ile yaptıkları görüşmede, son gelişmeleri değerlendirdiklerini belirterek, "Bir sivil toplum kuruluşu yöneticisi arkadaşımızın evinde gerçekleşen toplantıda, sayın kamuoyuna söylediklerini bana da tekrarladı. YTP'ye katılma konusundaki fikri önümüzdeki bir iki gün içerisinde belli olacak. Zaten YTP'ye yakın duruyor. Sayın Derviş'in geniş bir ittifakla ilgili düşünceleri var. Bize bunu da aktardı. Türkiye'nin meselelerine ortak akılla benzer yaklaşımlar geliştirme gibi bir ihtiyaç var. İdeolojik-dogmatik olmadan halkın beklentilerini karşılayacak çözümler üretmek lazım" diye konuştu.

Cem Karayalçın görüşmesi

Öte yandan, YTP Genel Başkanı Cem'in, iki gün içinde SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın ile görüşerek ittifak teklif edeceği belirtildi. DTP ittifakı nedeniyle sol kesimden ağır eleştirilen alan Cem, SHP'yi de ittifaka dahil ederek eleştirilerin önünü kesmeye çalışacak. SHP'ye daha önce dolaylı yollardan teklifler ileten Cem, bu kez Karayalçın'a doğrudan önerilerini sunacak. "Karayalçın ve sınırlı sayıda milletvekili önerisine" SHP'den tepki gelmesi üzerine, Cem'in yeni teklifler getirmesi bekleniyor. DTP Lideri Bayar'ın da, "SHP de olursa daha güçlü oluruz, SHP mutlaka ittifakta yer almalı" dediği bildirildi.

Bu temaslardan sonra Cem, Derviş ve Özkan'ın tekrar biraraya gelerek, durum değerlendirmesi yapacağı ve Derviş'in de kararını vereceği kaydedildi.

YTP'den, bayan adaylara indirim

YTP'de erkek aday adayları 1 milyar, bayanlar 500 milyon lira ödeyecek. YTP Merkez Yürütme Kurulu, milletvekili aday adaylığı için başvuran erkek adaylardan 1 milyar, bayan adaylardan ise 500 milyon lira alınmasını kararlaştırdı. Öte yandan, YTP Genel Başkanı İsmail Cem, il, ilçe, belde teşkilatlarının, kadın ve gençlik kollarının yanı sıra "Yeni Türkiye Gönüllüleri"ni örgütlemeye başladıklarını bildirdi. Cem yaptığı yazılı açıklamada, gönüllülerden oluşan bu grupların, YTP'nin mesajlarını kendi çevrelerine yayacaklarını belirtti. Cem, Yeni Türkiye Gönüllüleri'nin, partiye şahsen, mektupla ya da elektronik postayla başvuran binlerce kişi arasından oluşacağını kaydetti.

  • SIRRI BIYIK İSTANBUL

    'CHP sadece Derviş'e açık'

    Solda birlik arayışlarına CHP'yi de katmaya çalışan Kemal Derviş'in önerilerine CHP tamamen kapalı. CHP lideri Deniz Baykal'ın Derviş'in partiye katılması dışında hiçbir öneriyi kabul etmeyeceği belirtiliyor. İki güne kadar kararını vermesi beklene Derviş'in bunu açıklamadan önce son kez Baykal'la görüşmesi bekleniyor. Baykal'a yaptığı çalışmalar hakkında bilgi vereceği belirtilen Derviş'in CHP liderine "ittifak yapalım" önerisini tekrarlayacağı ileri sürülüyor. Baykal'ın ise Derviş'in CHP'ye katılması dışındaki bütün önerileri reddeceği öğrenildi. Yakın çevresine "CHP Türkiye'nin en köklü partisi, varlığı Kemal Derviş'e bağlı değil. Derviş gelmezse, CHP gücünden hiç bir şey kaybetmez" diyen Baykal'ın Derviş'e karşı eskisi gibi sıcak olmadığı ifade ediliyor.

  • HAMDİ ATEŞ

  •  
    ANAP'ta kritik günler
    "Siyaset solda CHP, sağda DP çatısı altında birleşmeli" diyen Mumcu'nun, 15 milletvekili ile birlikte hareket ettiği belirtildi.
    'Seçimi engelleyemezler'
    AK Parti'li Kapusuz, "Seçimi engellemeye çalışanlar demokrasi ve milli iradeyi engellemeye çalışanlardır" dedi.
    SP-HADEP ittifakı mümkün
    SP ve HADEP'liler "görüşlerimiz örtüşüyor" diyor ama ittifak çabalarını yalanlıyorlar. İki parti de ittifaka açık.
    Erbakan: Bizi takip edin çok güzel şeyler olacak
    'Çiller yüzünden arabamdan oldum'
    Sağlık Bakanı Osman Durmuş, DYP lideri Tansu Çiller'in "Mavi Kart" vaadine ilişkin olarak, "Daha önce 2 anahtar vaadetmişti, o sırada arabam gitti. Önce onları versin" dedi. Kahramanmaraş Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nin temelini atan Durmuş, DYP lideri Çiller'in Mavi Kart vaadine ilişkin bir soruya, "Daha önce 2 anahtar vaadetmişti, o sırada arabam gitti. Önce onları versin, sonra şimdikileri alırız" cevabını verdi. Durmuş, MHP İl Başkanlığı'nda yaptığı konuşmada da, İş Güvencesi Yasası'nı da MHP'nin çıkardığını iddia etti. Durmuş, "ANAP, yasanın arkasında durmaı. Yasayı geri alması istenen Bakan Yaşar Okuyan 'bunu yaparsam biterim' dedi. Okuyan'ın yerine başka bakan atayıp kanunu geri çektiler. Basın çalışanlarının da yararlanacağı bu yasayı MHP çıkardı" diye konuştu. Durmuş, "terörist başının dosyasını neden TBMM'ye getirmediniz" diye soran Çiller'e de, "Hanımefendi 3,5 yıldır terörist elabaşının idamının neden TBMM'ye getirilmediğini soruyordu. Getirdik Meclis'e neden kaçtın hanımefendi?" dedi.
    13 Ağustos 2002
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED