T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R

Dünyanın kültür zirvesi

İstanbul'da yapılacak toplantının ana temasını "Somut Olmayan Kültürel Miras, Kültürel Çeşitliliğin Aynası" oluşturuyor.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Kültür Bakanları 3. Yuvarlak Masa Toplantısı, Kültür Bakanlığı'nın ev sahipliğinde 16-17 Eylül 2002 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirilecek. "Dünyanın kültür zirvesi" olarak nitelenen toplantının ana temasını, "Somut Olmayan Kültürel Miras: Kültürel Çeşitliliğin Aynası" oluşturuyor. Toplantıya, UNESCO Genel Direktörü Koichiro Matsuura ve 50'yi aşkın ülkenin kültür bakanları ile çok sayıda ülkeden temsilci katılacak. Toplantının açış konuşmasını Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer yapacak.

İKÖ-AB Forumu'ndan daha büyük

Türkiye'nin kültürel, tarihi ve doğal mirasının tanıtımının yanında UNESCO nezdindeki prestijinin artması yönünde büyük önem taşıyan İstanbul'daki toplantı, özellikle katılımcı ülke ve heyet sayıları açısından, 12-13 Şubat 2002 tarihlerinde yine İstanbul'da yapılan "İKÖ-AB Ortak Forumu"ndan daha büyük bir organizasyon olarak nitelendiriliyor. Kültür Bakanlığı'nın, Dışişleri Bakanlığı ile Zed Turizm Seyahat Acentesi'nin katkılarıyla organizasyonunu gerçekleştirdiği toplantı, Türkiye'nin uluslararası toplantı organizasyonu konusunda edindiği büyük prestiji sürdürmek açısından da önem taşıyor. Ev sahipliğini Kültür Bakanlığı'nın yapacağı toplantıya, 187 ülkenin kültür bakanının yanı sıra UNESCO tarafından belirlenen basın mensupları, hükümet dışı kuruluşlar ve dini cemaat temsilcilerine de davet mektubu gönderildi. Toplantıya ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un da katılacağı öğrenildi.

Kültürel mirasın korunması

Toplantının resmi programı, 16 Eylül Pazartesi günü Çırağan Sarayı'nda, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, UNESCO Genel Direktörü Matsuura, BM Eski Genel Sekreteri, Dünya Kültür ve Kalkınma Komisyonu Başkanı Javier Perez de Cuellar ile Kültür Bakanı Çağlayan'ın açılış konuşmalarıyla başlayacak. Daha sonra birinci oturumda, "Somut Olmayan Kültürel Miras" 17 Eylül Salı günü yapılacak "Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması" konulu oturumun ardından, son oturumda sonuç bildirisi görüşülerek kabul edilecek ve Matsuura ile Çağlayan tarafından kapanış konuşmaları yapılacak.

 
Uygarlığın yeni yolu Avrasya mı?
İstanbul Devlet Tiyatrosu yeni sezona hazırlanıyor
İstanbul Devlet Tiyatrosu, ekim ayında başlayacak yeni sezon için provolara başladı. Sezon, geçtiğimiz yılın bol ödüllü oyunu 'Bernerci Kendini Niçin Öldürdü?' adlı oyunla Aziz Nesin Sahnesi'nde başlıyor. Hemen ardından Oda Tiyatrosu ve Taksim sahnesi için provalarına başlanan oyunlar peşpeşe perde alacak. Özen Yula'nnı Afife Jale ödüllü 'Kırmızı Yorgunları' isimli oyunu 15 Ekim'den itibaren Oda Tiyatrosu'nda perde alacak. Taksim Sahnesi ise perdesini 22 Ekim'de Kaygusuz Abdal'la açacak. Aziz Nesin Sahnesi'nde provalarına başlanan Nazım Hikmet'in 'Ferhat ile Şirin' adlı oyunu Amsterdam'da prömiyer yapacak. Devlet Tiyatroları ile Hollanda'dan PCDL Tiyatro Kurumu ortak yapımı olarak çalışılan gençlik oyunu, Avrupa'da yaşayan Türk seyirciler için hazırlanıyor.
14 Eylül 2002
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED