T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

'Mali milat kalkacak'

İktidara geldiklerinde mali miladı kaldıracaklarını belirten AK Parti lideri Erdoğan, seçim havasıyla birlikte piyasalara güven gelmeye başladığına dikkat çekerek, bu havayı bozmak isteyenlerin sandığa gömüleceklerini söyledi.

AK Parti lideri Tayyip Erdoğan, iktidara geldiklerinde mali miladı kaldıracaklarını açıkladı. 3 Kasım'da seçimin mutlaka yapılacağını kaydeden Erdoğan "Aksi takdirde seçimi engelleyenler, bu konuda gayret sarfedenler o sandıkta siyasi mevta haline geleceklerdir" dedi.

MÜSİAD'ın, Grand Cevahir Otel'de düzenlediği Perşembe Toplantıları'nda konuşan Erdoğan, servetin kaynağına ilişkin yapılan "Mali Milat" düzenlemesini kaldırmaktan yana olduklarını belirterek, "Bunlar, gelişmekte olan ülkelerde kayıtdışı ekonomiyi azaltıcı adımlar değildir. Biz geldiğimizde Mali Milat'ı kaldıracağız" diye konuştu.

Yabancı sermayeye destek

İktidara geldiklerinde yabancı sermaye çekebilmek için, müracaatların yapılabileceği özel bir kurum oluşturarak, bürokrasi sorunu aşacaklarını anlatan Erdoğan, bir soru üzerine, "Sermayenin rengi olmaz, ülkeme para girsin, nasıl girerse girsin. Sen yöneticiysen onun kontrolünü sen yapacaksın" diye konuştu.

Faiz düşerse kaynak gelir

Erdoğan, devletin tüm enerjisini borçların ödenmesine odakladığını anlatarak, bu durumun reel kesim üzerinde hem daha çok vergi yükü oluşmasına, hem de reel kesime aktarılması gereken kaynakların engellenmesine neden olduğunu dile getirdi. Reel faizlerde bir puanlık düşüşün devletin 2003 yılında iki ayda toplayacağı vergiye eşit olduğunu ifade eden Erdoğan, "Hatta, reel faizlerin 7-8 puan aşağıya çekilmesi Türkiye'nin borçlarını çevrilebilir kılacak tasarrufun yani kaynağın sağlanmasına yol açacaktır" dedi.

Borç alarak kalkınma olmaz

Erdoğan, devlette sürekliliğin esas olduğunu ve bu nedenle iktidar olmaları halinde IMF ile ilişkilerin de devam edeceğini belirterek, "Burada aslolan ülkeyi doğru dürüst yöneterek, IMF gibi kuruluşların kapısını sık sık çalmaya mecbur etmemektir. Bir ülkenin borç alarak kalkınması mümkün değildir. Biz, işadamlarımızı yanımıza alarak ülke ülke dolaşacak ve ülkeler arası ticareti geliştireceğiz. Ayrıca, ülkeyi 15 bin kilometrelik otoban ağı ile saracağız. Tüm bunlar, vatandaşlara büyük heyecan ve teşebbüs aşkı aşılayacak ve kalkınmayı milletle el ele sağlayacağız.

Piyasada güven işaretleri

Türkiye'nin seçim kararıyla birlikte kendi dinamiklerini harekete geçirdiğini belirten Erdoğan, seçimden sonra güven ortamının yeniden oluşturulacağını ve ekonominin yeni bir üretim heyecanıyla canlanacağını kaydetti.

Bu gelişmelerin ilk işaretlerinin şimdiden siyasete yansıdığını kaydeden Erdoğan, şunları kaydetti: "Devlete güveni yeniden tesis yoluna koyacak olan heyecanı dindirmek isteyenler, hala koltuk ihtirasıyla millet iradesinin önünü kesmek için dolaplar çevirmeye çalışmaktadır. Ama bu beyhude çabalar sonuçsuz kalacaktır. Kendilerine sunulan fırsatları kaçıranların millet iradesine teslim olmaktan başka gidecekleri yer kalmamıştır. Bu kişiler, millet iradesi önünde saygı duruşuna geçmelidirler." Yerel yönetim reformunu da gerçekleştireceklerini ifade eden Erdoğan, Ankara'nın yükünün azaltılacağını söyledi.

Siyasi mevta olacaklar

ANAP lideri Yılmaz'ın, "seçimin ertelenmesi" önerisinin hatırlatılması üzerine de Erdoğan, "Adama sorarlar; bugüne kadar aklın neredeydi? 3 Kasım kararı alınırken bunları düşünmedin mi? 449 kişi buna 'evet' dedi. Bunların önünü kesmemiz lazım. Aksi takdirde seçimi engelleyenler, bu konuda gayret sarfedenler o sandıkta yokluğa mahkum olacaklar, adeta bir siyasi mevta haline geleceklerdir."

Erdoğan meydanlara TIR'la iniyor

AK Parti lideri Erdoğan, seçim gezilerine özel olarak hazırlanmış TIR'larla çıkacak. Bu amaçla Belçika'dan getirtilen iki TIR, önceki gün Türkiye'ye getirilerek AK Parti amblem ve renkleri ile giydirildi. Erdoğan, seçim gezilerinde bu TIR'ların üzerinden konuşma yapacak. TIR'ların 45 günlük kira parasının ise 112 bin Euro olduğu öğrenildi. 20 Eylül'den itibaren seçim meydanına inecek olan Erdoğan, seçim gezilerinde önceliği Diyarbakır, Hakkari, Mardin, Şırnak, Tunceli, Kastamonu, Muğla, Karaman, Zonguldak, Edirne, Kırıklareli, Aksaray ve Kahramanmaraş'a verecek. Bu arada, AK Parti, milletvekili listelerinde yer alan adayları, Bilkent Otel'de toplayarak, seçim propagandası ile ilgili eğitim verecek

'Önümde engel kalmadı'

AK Parti lideri Erdoğan, THY'ye ait tarifeli uçakla Ankara'ya giderken de Atatürk Havalimanı'nda Yargıtay Başsavcısı Kanadoğlu'nun ihbarını değerlendirdi. Erdoğan, "Sayın Savcı'nın ne talepte bulunduğunu bilmiyorum. Benim önümde herhangi bir engel kalmamıştır. Ve şu anda yapılanları, atılan adımları, demokratik bir ülkede anlamakta zorluk çekiyorum. Hukukun bu ülkede sadece Tayyip Erdoğan'a değil, benden sonra da birçok insana lazım olacağına inanıyorum.

AB sürecinde bu anlayışların hala devam etmesinin açıklamasını yapmakta zorlanıyorum" dedi. Cumhurbaşkanı Sezer'in, "Şartlar oluşursa Meclis'i feshederim" açıklamasını da değerlendiren Erdoğan, "Cumhurbaşkanı'nın tabii böyle bir hakkı var. Bu hakkı nerede, ne zaman, hangi şartlarda kullanır, o kendi takdirindedir. Eğer hükümet bozulursa, kurulacak olan bir hükümette bizler hiçbir zaman yer almayız, fakat dışarıdan destekleriz. Yeter ki 3 Kasım'da, seçim yapalım" diye konuştu.

 
SEZER: MECLİS'İ FESHEDERİM
Seçim erteleme girişimine rest çeken Cumhurbaşkanı Sezer, "Şartlar oluşursa Meclis'i feshederim" dedi.
Yılmaz: Kopenhag seçimden önemli
ANAP lideri Yılmaz, "Kopenhag erken seçimden daha önemlidir" dedi ve seçimlerin ertelenmesi önerisini yineledi.
HADEP ve DYP'de aday listesi sıkıntısı
HADEP, listelerde kendilerine "seçilemeyecek yerler" verilmesinden rahatsız. DYP'de ise "kırgınlar" var.
Kanadoğlu'ndan YSK'ya ihbar
YSK kararlarına itiraz yolu kapalı
Ankara'da 'fesih' bombası
Bahçeli: Erken seçimden kaçış yok
Kumral: AK Parti'nin hizmetindeyim
Baykal'dan Sezer'e destek
CHP lideri Deniz Baykal, Cumhurbaşkanı Sezer'in seçimleri erteleme çabalarını destekleme niyetinde olmamasından memnuniyet duyduklarını söyledi. Avrupa Birliği üyesi ülkelerin büyükelçileriyle Danimarka'nın Ankara Büyükelçiliği'nde düzenlenen öğle yemeğinde biraraya gelen Baykal, "Türkiye, bir an önce zamanında seçimleri yapacağını görmelidir, bunu içine sindirmelidir ve bu konuda artık hiçbir tereddüt kalmamalıdır" dedi. Baykal, büyükelçilerin önümüzdeki dönemle ilgili gelişmeleri çok yakından merak ettiklerini ifade ederek, "CHP'nin bu konudaki değerlendirmelerini, düşüncelerini büyük bir ilgiyle izlediler. Ben de Türkiye'nin bir an önce AB'ye üye olarak kabul edilmesi gerektiğini, AB ile ilgili atılan adımların büyük önem taşıdığını ve bunların doğru değerlendirilmesi gerektiğini anlattım" diye konuştu.
Doğan Güreş'e MGK'da oda
3 Kasım seçimlerinde milletvekili adayı olmayan Genelkurmay eski Başkanı ve DYP Kilis Milletvekili Doğan Güreş, "partisiz siyaset" yapmaya hazırlanıyor. DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in Başbakanlığı döneminde Genelkurmay Başkanlığı yaptıktan sonra siyasete atılarak DYP'den iki dönem milletvekili seçilen Güreş, Çiller'e kırgınlığı yüzünden 3 Kasım seçimlerinde adaylık başvurusunda bulunmadı. Özellikle uluslararası ilişkiler konusuna yoğunlaşacağını söyleyen Güreş, üniversitelerde ve konferanslar verecek. Bu arada, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği de, Ankara Eskişehir Yolu üzerinde bulunan binasında Güreş'e bir oda tahsis etti.
  • VELİ TOPRAK


    Gaydalı'nın yerine Salih Yıldırım atandı
    ANAP Şırnak Milletvekili Mehmet Salih Yıldırım, Devlet Bakanlığı'na atandı. Atama kararı, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. Mehmet Salih Yıldırım, 1943'de Şırnak'ta doğdu. Yıldırım, ANAP Genel Başkan Yardımcılığı görevini de yürütüyor. Bu arada, Yıldırım'ın kararnamesinin 9 Eylül'de Köşk'e gönderildiği, ancak Cumhurbaşkanı Sezer'in, kararnameyi üç gün beklettiği öğrenildi.

  • 14 Eylül 2002
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED