Yeni Safak Online...
T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

Y A Z A R L A R
İhtiyarlıkta yapayalnız kalmamak için ne yapmalı?

Hangi yaştasınız bilmiyorum ama yine de size "ihtiyarlığınızla" ilgili bir yazı yazmak istiyorum. Bu yazıya Saatli Maarif Takvimi'nde rastladım. Yıllardır yatağımın başucunda bulunan komodinin üzerinde Saatli Maarif Takvimi bulunur. Güne, oradaki ansiklopedik bilgileri okuyarak başlarım. Gerçekten insana çok yararlı oluyor. Örneğin 21 Kasım'ın "Dünya Merhaba Günü" olduğunu bu takvimden öğrendim.

"Gelelim ihtiyarlıkta yalnız kalmamak için neler yapmalı, neler yapmamalı" tavsiyelerine. Aslında bu tavsiyeler sadece "ihtiyarlık" için değil, her yaşta da yalnız kalmamak için yapılması, ya da yapılmaması gereken öğütler. Takvimde bir de şöyle bir not var:

"Aşağıda yapacağınız ve yapmayacağınız 20 öğüdü aynanızın kenarına yapıştırın. Çok müzik dinleyin ve okuyun."

Yapmanız gerekenler:

1 -Dost canlısı olun: Hep gülün, başkaları ile göz kontağı kurun. Konuşmaktan asla korkmayın. Sempati kazanmanın ilk koşulu budur.

2 - Spor yapın: Ne yapın edin sporu ihmal etmeyin. İmkanınız varsa bir spor kulübüne üye olun. Burada yeni insanlarla tanışabilirsiniz.

3 - Kibar olun: Kibarlık insana çok şey kazandırır. Öncelikle insanlar kibar kişilerle daha rahat ilişki kurabilir.

4 - İltifatlar yağdırın: Bir insana yerinde iltifat etmenin hiçbir sakıncası yoktur.

5 - İyi bir dinleyici olun: Herkes kendinden söz etmeyi sever. Eğer iyi bir dinleyici olursanız sevilirsiniz.

6 - Bakımlı görünün: Davranış biçiminiz kadar dış görünümüz de çok önemlidir. İyi bir bakım tüm dikkatleri üzerinize çekecektir.

7 - Bol bol gülün: Dost çevrelerinde hem gülün, hem de güldürün. Örneğin bir fıkra ya da küçük bir öykü anlatın. Size anlatılanlara da kahkahanızı esirgemeyin.

8 - Yeteneklerinizi ortaya koyun: Herkesin belli konularda yeteneği vardır. Bunları içinizde gizlemeyin. Açığa çıkardığınız oranda sevilirsiniz.

9 - Çok yönlü olun: Ne kadar çok insanla ve olayla ilgilenirseniz, o kadar çevrenin etkisini çekersiniz. Popüler olmanın ilk koşullarından biri de budur.

10 - Toleranslı olun: Eleştiriler karşısında öfkelenmeyin. Her zaman her yerde toleranslı davranın. Bu toplumsal hayatın bir kuralıdır.

Yapmamanız gerekenler:

1 - Dedikodu yapmayın: En kötü şeylerden biri dedikodudur. Sürekli laf taşırsanız kimsenin size güveni ve saygısı kalmaz.

2 - Arkadan konuşmayın: Bu da dedikodunun uzantısıdır. Arkadan konuşma illeti çok kısa bir zamanda çevrenizde kimsenin kalmamasına neden olur.

3 - Olumsuz izlenim yaratmayın: Bazı insanlar daha ilk andan itibaren olumsuz izlenimler yaratır. Bunu düzeltmek için de hiçbir çaba harcamazlar. Tabii kimseden de bir ilgi göremezler.

4 - Çok bilmişlik yapmayın: Siz siz olun, çevrenize bilgiçlik taslamayın. Hiç kimse çok bilmiş insanları sevmez.

5 - Asabi görünmeyin: Herkesin sinirli olduğu bir an vardır. Ama kimse sizin bu sinirli halinizi çekmek istemez. Hele bu durumunuz sürekli olursa.

6 - Her şeye karışmayın: En iyisi herkesin kendi işini yapmasıdır. Başkasının işine karışmanız puan yitirmenizi sağlar.

7 - Yapışkan olmayın: Samimi olmak güzel bir şeydir. Ama bunun da bir sınırı vardır. Samimiyet, yapışkanlık sınırlarını zorlarsa sizin için kötü olabilir.

8 - İçinize kapanmayın: Kendisini çevresinden soyutlayıp, içine kapanan insanlar yalnız kalmaya mahkumdur. Çok dostu olanın çok imkanı vardır. Sakın bunu unutmayın.

9 - Düşmanlık beslemeyin: Kişileri düşman belleme çok kötü bir huydur. İnsanda ruhsal sorunlar doğurabilir. Bu huy kesinlikle terk edilmelidir.

10 - Hava atmayın: Başkalarını etkilemek amacıyla herhangi bir eyleme kalkmayın. Çünkü bu size hiçbir şey kazandırmayacağı gibi aksine kaybettirir.


30 Kasım 2002
Cumartesi
 
CAN AKSIN


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED