T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

Y A Z A R L A R
Bu çemberi kırmak şart

İsrail'in Filistin'e açtığı 'topyekün savaş', bazılarınca, Filistinli intihar komandolarının İsrail içinde gerçekleştirdikleri eylemlere anlık bir tepki. Böyle düşünenlere göre, Hayfa'da meydana gelen 'hamursuz bayramı' saldırısı, İsrail'i, 11 Eylül yöntemlerini kullanmaya sevk etti.

Oysa, gerçekler, İsrail'in Filistin'e karşı giriştiği savaşı çok önceden planladığına işaret ediyor. İsrail Genelkurmay'ı tarafından hazırlanan bir "Filistin'i işgal planı"nın, ortada henüz 11 Eylül yokken, 9 Temmuz 2001 tarihinde, İsrail Bakanlar Kurulu'nda görüşülüp kabul edildiği iyi haber alan kaynaklar tarafından duyurulmuştu.

Haberi ilk duyuran, savunma alanında ciddi kaynaklara sahip Jane's Group'un 'Foreign Report' (FR) adlı bülteni oldu. 12 Temmuz 2001 tarihli FR'de yayımlanan bilgiler, o gün (12 Temmuz 2001), Amerikan CBS kanalında habere dönüştü ve 'Israel Insider' adlı Kudüs merkezli bir özel bülten tarafından da yaygınlaştırıldı. İki gün sonra (14 Temmuz 2001), WSWS adlı internet sitesinde, Christ Marsden, başka kaynaklardan da besleyerek haberi geliştirdi.

Operasyonun uzun adı "Filistin Yönetimi'nin tahrip edilmesi ve silâhlı gücün silâhsızlaştırılması"… Kısa adı ise, 'haklı intikam'. Planı hazırlayan, İsrail genelkurmay başkanı Korgeneral Shaul Mofaz. Operasyonun başlaması için öngörülen gerekçe, çok sayıda kişinin canını alacak bir intihar saldırısı. Operasyonun muhtemel süresi bir ay. Bu süre içerisinde, binden fazla Filistinli'nin hayatını kaybetmesi, sayılarının 40 bin kadar olduğu belirlenen silâhlı gücünün, ya ölerek ya da toplama kamplarına tıkılarak, silâhsız hale getirilmesi amaçlanıyor.

Plana göre, ilk aşamada, F-15 ve F-16 uçaklarıyla Filistin Yönetimi'ne ait yerlere saldırılacak; ardından 30 bin askerden oluşan zırhlı, piyade ve gerilla güçleri kara harekâtını başlatacak. Operasyon sona erdiğinde, İsrail tarafının en fazla 300 zâyiat vereceği hesaplanmış.

Hesaba katılan bir diğer ayrıntı da uluslararası tepki. 11 Eylül'den aylar önce bu planı hazırlayanlar, uluslararası câmianın tepkisinin çok geç geleceğini ve asgaride kalacağını öngörmüşler. "Tepkiler etkisini gösterene kadar İsrail ordusu karada önemli köşebaşlarını tutmuş olur" diyor rapor ve ekliyor: "Filistinlileri korumak için barış gücü gönderilse bile, bu, 'oldu-bitti' (raporda "Fait accompli" deniyor) gerçekleştikten sonra olacaktır."

İsrail ordusunun on gündür sürdürdüğü harekât, geçen yılın temmuz ayında son biçimini almış plana neredeyse milimi milimine uygun devam ediyor.

Planı hazırlayanlar, çevre ülkeler ve İslâm Dünyası'ndan Filistinlilere yardım gelmeyeceği kanaatindeler. Raporda, "Mısır, Ürdün ve Suriye'nin Filistinliler nâmına savaşacakları kuşkulu" deniyor. Mısır Sina'ya asker gönderebilirmiş; o durumda İsrail ihtiyatları silâh altına alacakmış. Irak hareketlenirse Ürdün sınırına ulaşmadan, İsrail uçakları Irak ordusunu yok edecekmiş... Bu öngörü de, muhtemel görülen gelişmeler gerçekleşmeden tutmuş bulunuyor.

İsrail'in on gün önce yürürlüğe soktuğu plan, Yaser Arafat'ın yerini kaybetmesini amaçlıyor. İlk tercih, Arafat'ın sürgüne zorlanması... Katar'da çıkan el-Vatan gazetesi, İsrail'in elinde Arafat'ın yerini alabileceği düşünülen sekiz kişilik bir liste bulunduğunu, 'mülâyim isimler'den oluşan listenin Avrupa ülkelerinin bilgisine sunulduğunu yazdı. Listede, Arafat'ın yardımcısı Abu Mazen'in de adı var.

Sahtekârlığı adından belli 'haklı intikam operasyonu', dünyanın gözleri önünde cereyan eden ilk on gününde, 1,5 yıl önce hazırlanmış planın öngörüleri istikametinde gelişti; bundan sonrasıyla ilgili öngörülerin tutmaması için engelleyici bir sebep ortada görünmüyor.

Sizin bulunduğunuz yerden görünüyor mu? Peki, bu çemberi nasıl kıracağız?


9 Nisan 2002
Salı
 
FEHMİ KORU


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED