T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Liderler sigara bırakmada örnek olsun

Türkiye ödülü 4 milyar lira, Avrupa ödülü 2 bin 500 dolar, dünya ödülü ise 10 bin dolar olan sigarayı bırakma kampanyasına milletvekilleri büyük ilgi gösterdi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, dünyada her yıl 4 milyon kişi sigaraya bağlı hastalıklardan ölüyor. 25 yıl içinde bu rakam 10 milyonu geçecek. ABD'li sigara tekelleri, tiryakilerin açtığı milyarlarca dolarlık davaları kaybediyor. ABD'de azalan sigara tüketimi, iç pazarı yüzde 30 küçülttü. Ancak 1984'ten bu yana Türkiye'de sigara tüketimi yüzde 80 arttı. Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de yılda ortalama 100 bin ton tütünün dumanı ciğerlerimize gidiyor. Türkiye'de ise her yıl 100 bin kişinin ölüm nedeni sigaraya bağlı. Bu rakam son yüz yıl içinde depremlerde ölen insan sayısandan fazla.

TBMM'de sigara karşıtı kampanya

Ödüllü sigarayı bırakma kampanyasına katılmak için, sağlık kuruluşlarında bulunan formları en geç 2 Mayıs'a kadar doldurmak gerekiyor. Ve 29 Mayıs'a kadar hiç sigara içmemek... Ödül kura sonucu verilecek.

Milletin vekilleri de millete örnek olmak için kampanyaya katılıyor. DSP İzmir Milletvekili Hasan Metin ve Manisa Milletvekili Hasan Gülay ile MHP Niğde Milletvekili Mükerrem Levent ve Erzurum Milletvekili Mücahit Himoğlu'nun başını çektiği "dumansavar" milletvekilleri, en az 30 milletvekilini yanlarına çekmeye çalışıyor.

Milletvekilleri, "asıl örnek olması gereken liderler" diyerek, tiryakilikleriyle tanınan Başbakan Ecevit, MHP lideri Bahçeli ve ANAP lideri Yılmaz'a gönderme yapıyorlar.


ASKER SELAMI DEĞİL MTTB SELAMI
Yer Meclis kulisi. İstanbul Bağımsız Milletvekili İsmail Kahraman ile AK Parti İstanbul Milletvekili Ali Çoşkun karşılaştılar. Kahraman'ı gören Ali Çoşkun, komutanın karşısında selam verir gibi hazırola geçti ve topuklarını sert bir şekilde birbirine vurdu. Gazeteciler hemen Ali Çoşkun'a, "Asker selamı verdiniz hayrola" diye sordular. Coşkun, "Evet bir bakıma böyle diyebilirsiniz" dedi ve devam etti: "Bu selamın başka bir özelliği var. Bu aynı zamanda gençlik yıllarında üyesi olduğumuz Milli Türk Talebe Birliği'nin selamı. Sayın Kahraman o zamanlar bu birliğin başkanı ben de üyesiydim."


DYP gençliği Doğan kavgasını unutmadı
Son yıllardaki en büyük siyasetçi-medya patronu kavgası ise DYP Genel Başkanı Tansu Çiller ile Aydın Doğan arasında yaşanmıştı. Çiller, "kartel" dediği Doğan Grubu'nu meydanlarda halka şikayet etti. Sonra ikili arasındaki kavga TV ekranlarına taşındı. Aydın Doğan, "Sayın Çiller bu iddiaları ispatlarsa kendimi Taksim'de asacağım" demişti. Ancak seçimlerde sonra kavga yerini ateşkes aldı. Çiller, Doğan'la "tavla" oynayarak geçmişe sünger çekti.

Ancak DYP tabanı, kavgayı unutmadı. DYP Gençlik Kolları'nın Antalya'da düzenlediği eğitim seminerinde DYP'li bir genç, "Aydın Doğan'ın ipini ne zaman çekeceksiniz?" diye sorunca, DYP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Ekinci, "Biz MHP gibi değiliz" demekle yetindi.


Bahçeli Durmuş'tan birşey mi saklıyor?
MHP lideri Devlet Bahçeli, geçtiğimiz Cuma günü gazetecileri atlatıp başhekimler ve akademisyen doktorlarla Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü'nün Etimesgut'taki lokalinde yemek yedi. Gazi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Rıza Ayhan, Sağlık Çalışanları Vakfı Başkanı Hasan Biri, Meclis doktoru İbrahim Doğan gibi 50'ye yakın kişinin katıldığı yemeğe, hekim milletvekilleri ile yurt dışında olan Sağlık Bakanı Osman Durmuş katılmadı. Bahçeli, geçtiğimiz yıl da, sağlıkçılarla biraraya gelmiş ancak Bakan Durmuş yine toplantıya katılmamıştı.


Kedisever milletvekili
DSP İstanbul Milletvekili Zafer Güler, enerji konusunda meclisin ender uzman kişilerinden. Rusça'yı anadiili gibi konuşan Güler, rüzgar enerjisi ile ilgili ciddi çalışmalar yaptı. O da yetmedi, nükleer enerji ile ilgili raporlar hazırladı. Ancak Güler'in bu ciddi çalışmaları bir türlü kaile alınmadı. O da baktı olmayacak, kedi köpek dağıtmaya başladı. Güler, "zafergüler.net" isimli internet sitesinde seçmenlerine seslenerek her cins ve yaşta kedi köpeklere sahip olduğunu ve bunları isteyenlere dağıtabileceğini bildirdi. Enerji konusundaki çalışması ilgi görmeyen Güler'e daha şimdiden yüzlerce mektup ve başvuru yapıldı.


Abdüllatif Şener harçlıksız kaldı
Ekonomik kriz, toplumun bütün kesimlerinde kendini hissettiriyor. Asgari ücretle geçinen vatandaş da milyarlarca lira maaş alan bürokrat, milletvekilleri de zaman zaman 'cebinde beş para' bulamıyor. bir dönem Maliye Bakanlığı da yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdüllatif Şener, geçen hafta harçlıksız kalınca ilginç bir yöntem izledi. Genel merkezde akşama kadar çalışan Şener, cebine elini attığında sadece 1 milyon lirası olduğunu gördü. Bunun üzerine özel kalem müdürüne "ne kadar paran var?" diye sordu. 20 milyonu olduğunu öğrenice de 10 milyonu aldı. Olayı duyan genel merkez çalışanları, "Bu ülkede Maliye Bakanlığı yapmış kişilerin durumu ortada. Şener ise harçlık sorunu yaşıyor" demekten kendini alamadılar.


VEKİL DÜŞERSE BAKAN DA DÜŞER Mİ?
Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu hakkında verilen soruşturma önergesinin görüşülmesi sırasında DSP Bursa Milletvekili Ali Rahmi Beyleri Bakanlar Kurulu sırasında yere düştü. Devlet Bakanı Nejat Arseven'in arkasına düşen Beyleri, arkadaşlarının yardımı ile Meclis kliniğine götülürek tansiyonu ölçüldü. Bu kaza, muhalefet sıralarında ise, "Bostancıoğlu'nun bakanlıktan düşeceğine işaret" olarak değerlendirildi.


KIRIŞ, KİRİŞİ KIRDI
Bir süre önce MİT'in uyarısı üzerine görevinden alınan Başbakanlık Güvenlik Daire Başkanlığı görevinden alınan Firuz Kırış, başbakanlık müşavirliğine atanmıştı. Kırış, hakkındaki soruşturma sonuçlanmadan da sürpriz şekilde emekliye ayrıldı. Kırış'ın, soruşturmanın sonucuna göre emekliliğinin yanmaması için bu yola gittiği belirtiliyor.


ERCAN YAVUZ
BİLAL ÇETİN
FARUK MANGIRCI
VELİ TOPRAK
NEVZAT DEMİRKOL
HAKAN GÖKTEPE


15 Nisan 2002
Pazartesi


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED