T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

A K T Ü E L

Aman avcı vurma beni

Kar ve soğuk nedeniyle uyuşmuş ve yiyecek bulamayan av hayvanlarının durumunu fırsat bilen avcılar çok sayıda av hayvanını vuruyor. İpsala Avcılar Derneği Başkanı, "Elle yakalamak varken vurmak yanlış" diyor.

Trakya'da, soğuk havanın göl ve akarsuların buzla kaplanmasına neden olmasıyla yiyecek bulamayan binlerce yaban hayvanı, açlıktan toplu ölüm tehlikesi yaşarken, durumu fırsat bilen avcıların çok sayıda av hayvanını vurarak katliama neden olduğu belirtiliyor. Bir taraftan avcı dernekleri ve ilgililer hayvanların ölmemesi için doğaya tonlarca yem bırakırken, diğer taraftan av yasağına rağmen bazı kişilerin hayvanların zor durumundan yararlanarak, vurmaktan çekinmedikleri gözleniyor.

Edirne'nin Enez ilçesinde Belediye Başkanı Abdullah Bostancı da, ilçedeki av hayvanlarının bulunduğu bölgeye kuşlar için yem bıraktı. Bostancı, hayvanların ağır kış şartları nedeniyle çok zor durumda kaldıklarını belirterek, şunları söyledi: "Yeterli yiyeceği bulamadıkları için havyanlar kilo kaybetmiş.Biz yem bırakırken üstümüzden bu yemleri almak isteyen kazlar geçiyordu. Donmak üzere olan çok sayıda hayvanı gördük. Avlamak için bu hayvanları tüfekle vurmaya bile gerek yok. Yanınıza kadar yem için geliyorlar. Açlıktan kırılmasınlar diye yem bırakma çalışmasını önümüzdeki günlerde de sürdüreceğiz."

İpsala'da da, Kaymakam Mustafa Yel ile Avcılar Derneği'nin ortaklaşa yürüttükleri çalışmada, 10 ton buğday 200 bin dönüm alana 40 avcı tarafından atıldı. İpsala Avcılar Derneği Başkanı Zafer Doğan, av hayvanlarının açlık ve soğuk yüzünden elle yakalanacak durumda olmalarını kullanmanın çok yanlış olduğunu söyledi. Hayvanların kilo kaybettiklerini ifade eden Doğan, şunları kaydetti: "Bizim bölgemizde, yaban kazı, ördek, kuğu, pelikan, flamingo, sakarmeke ve bölgede çok sayıda yaban hayvanı yaşıyor. Bizler yemleri, köy, belde ve fabrikalardan topladık. İnsanlarımız öyle duyarlı ki; evinde yem yoksa gidip alabileceği kadar yem alıyor ve dağıtılması için bize getiriyor. Avcılarımız da avlandıklarından çok, hayvanları yemlemişlerdir. Bölgemizde avcılarımız ve halkımız yasak avlanmaya karşı çok duyarlı. Bölgemizde şu anda yaşam normale dönene kadar silah bırakma seferberliği başlatıldı."

Bazı avcılar yem bırakıyor bazıları vuruyor

Bu arada, son iki günde Edirne'nin Keşan ilçesinde jandarmanın yaptığı kontrollerde, avlandığı belirlenen altı kişi gözaltına alındı. Avcılarla birlikte hayvanları aldatarak, daha kolay vurmak için taşıdıkları, çok sayıda plastik ördek maketi, teyp, hoparlör, ölüyaban kazları ve güvercin ele geçirildi. Keşan'a bağlı Kılıç köyünde yaban av hayvanlarını avlayan Nizamettin Ciner (60), Mustafa Sarı (41), Mustafa Kurt (35) ve Mustafa Boz (35) yakalandı. Keşan Beğendik beldesinde de, kaçak avlanan Sadık Akçay (38) ve Sadi Dinçtosun (57) yakalandı. Bu kişilerin yanlarında, avladıkları altı adet yaban kazı bulundu. Sanıklarla ilgili adli işlemlerin sürdüğü belirtildi.

 
"Casus Lawrence"ın motosikleti Koç Müzesi'nde
Gaziantep Müzesi'nde sergilenen ve "Arabistanlı Lawrence" olarak da bilinen İngiliz casusu Thomas Edward Lawrence'ın kullandığı öne sürülen 1913 model, gazyağı ile çalışan ve buharla hareket eden motosiklet, Rahmi Koç Müzesi'ne götürüldü.
17 yaşındaki liselinin internet vurgunu
ABD'de 17 yaşında bir liseli, internet aracılığıyla çok karlı yatırım senetleri sattığını iddia ederek, binden fazla kişiyi dolandırdı. Yetkililer, California eyaletinin Mission Viejo kasabasında ailesiyle birlikte oturan Cole A. Bartiromo'nun 1 Kasım ile 15 Aralık arasında, yüzde 125 ila yüzde 2500 getirili senet satma sözü vererek, bir milyon dolardan fazla para topladığını belirttiler. Liselinin, internette bir web sitesiyle faaliyet gösteren "Invest Better 2001" isimli bir şirket kurarak, spor karşılaşmaları bahislerinde "güvenceli ve risksiz" getiri sağlayacağını ileri sürdüğü kaydedildi. İnternet vurguncusu liselinin yetkililerle anlaşma yaparak, Kosta Rika'da bir banka hesabına aktardığı 900 bin doları sahiplerine iade etmeyi kabul ettiği, ancak bunun, hakkındaki adli kovuşturmayı engellemeyeceği belirtildi. Yetkililer, bu olayın tüm dünyaya 17 yaşında bir liselinin bile internette dolandırıcılık yapabileceğini gösterdiğini kaydettiler.

9 Ocak 2002
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED