T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

B İ L İ Ş İ M

2001 virüslerin yılıydı

Infonet güvenlik değerlendirme uzmanları, 2000 yılının DoS saldırılarının yılı olduğunu, bir çok büyük sitenin son derece basit yöntemlerle çalışmaz hale getirildiğini belirttiler. 2001 ise virüs ve solucanların yılı oldu. Başta Code Red, Nimda, Sircam ve Magistr olmak üzere çok sayıda virüs dünyanın dört köşesindeki bilgisayarlara zarar verdi; kişi ve kurumlara milyarlarca dolarlık masraf yarattı.

Code Red ve Nimda solucanları Internet'te kendilerini yayabilmek için, gerekli yamalarla donatılmamış sunucular ararken bant genişliğini büyük miktarda tükettiler ve yamaları kurulmuş sistemlerin çalışmasını bile zora soktular. Infonet'ten yapılan açıklamaya göre içinde bulunduğumuz yıl tespit edilen virüs sayısı 12 bine yakın.

InfoSecure, açıkları saptıyor

CERT tarafından yayınlanan istatistiklere göre 2001 yılında siber saldırılar 2000'e göre % 100 artış kaydetti. Bunda, virüs ve solucanların yayılmak için yeni açıklar ve yöntemlerden yararlanmaları etkili oldu. Özellikle Microsoft Outlook'taki güvenlik açıkları virüs üreticilerinin en fazla yararlandıkları açıklar olarak göze çarptı.

InfoNet uzmanları bu saldırıların durdurulması için sistem yöneticilerinin e-güvenlik sitelerini dikkatle izlemeleri, yapılan duyuruları sürekli takip etmeleri gerektiğini bildiriyorlar. E-güvenliğin bir uzmanlık işi olduğu belirten uzmanlar, firmaların mutlaka bir güvenlik değerlendirme hizmeti alması gerektiğinin altını çiziyor.

InfoNet Genel Müdürü Taner Özdeş de konuyla ilgili olarak şunları söylüyor: 'Internet'e bağlı bir kurum için % 100 güvenlikten bahsetmek mümkün değil. E-güvenlik denince akla gelmesi gereken kavram bence 'kontrollü erişim' olmalı. Erişimi kontrol edebilirseniz, ëher şey yolunda' diyebilirsiniz. Şirketler e-güvenlik yönetimi ve denetimini uzman şirketlere emanet ederek, asıl işlerine odaklanırlarsa hem daha verimli çalışırlar hem de e-güvenlik konusunda sıkı bir korumaya kavuşmuş olurlar."

SİSTEM YÖNETİCİLERİ DAHA DİKKATLİ OLMALI

InfoNet, virüslerin bu denli etkili olmasını, bilgiişlem ağlarından sorumlu kişilerin güvenlik konularında zaman zaman duyarlı davranmamalarına bağlıyor. Uzmanlar, 6 ay önce duyurulan ve yaması çıkarılan bir açığı henüz sistemlerine kurmamış çok sayıda firmayla karşılaştıklarını belirtiyor ve güvenliği kendi düşüncelerine göre değerlendiren sistem yöneticilerinin, sorumlu oldukları ağları riske attıklarını ifade ediyorlar. Güvenlik değerlendirme uzmanları, sistemlerin InfoSecure benzeri bir güvenlik değerlendirme programıyla analiz edilmesinin de olmazsa olmaz bir gereklilik olarak nitelendiriyorlar.


WEB GEZGİNİ

HAVA DURUMUNU ÖĞRENİN YOLDA KALMAYIN!

Türkiye'de Sibirya soğuklarıyla ve karla boğuştuğu günlerde işte size ihtiyaç duyabileceğiniz bir site. Türkiye'nin hava durumunu uydu görüntüleri ve ayrıntılı grafiklerle veren Wunderground, Türkçe'yi desteklemesi ve şehirlere göre arama yapılabilme özelliğiyle çok işinize yarayacak. Dilerseniz, sürekli güncellenen hava durumu grafiklerini Windows'un active desktop özelliğini kullanarak bilgisayarınızın masaüstüne alabilir veya siteniz varsa, sitenize hava durumu özelliği ekleyebilirsiniz.
http://www.wunderground.com/global/TU.html

WEB TASARIMI ÖDÜLLÜ SİTE theARTIFICIALDREAMS1s

"Merkezi A.B.D; California, Berkeley'de bulunan International Web Masters and Designer's Academy 2001-2002, En İyi Web Sitesi ödülü theARTIFICIALDREAM1st ismiyle tasarlayan Hamza Aytaç'a verildi. International Web Masters and Designerís Academy 2000 yılı Nisan ayında merkezi California, Berkeley'de kuruldu. Halen 130 ülkeyi kapsayan geniş bir üye kapasitesi bulunuyor. Kuruluşun resmi web sitesi; www.academywebaawards.com. Akademiye bu sene 30 ülkeden 4000 çalışma gönderilmiş. Yarışmada içerik, tasarım ve yaratıcılık olmak üzere üç alanda değerlendirme yapılıyor.
http://www.markalite.com


 
SİSTEM GÜVENLİK
Şirketinizi güvenlik duvarları ile koruyun!
Özel donanım ve yazılımlardan oluşan güvenlik duvarları (firewall), firmaların servis sağlayıcıları ve iç yerel ağları arasında konumlandırılarak şirketlere ait önemli bilgilere ve stratejik kaynaklara istenmeyen kişilerin ulaşmasını engelliyor. Sentim Kurumsal Ürün Müdürü Ümit Karakaş, yeni ekonomi ya da İnternet ekonomisi olarak adlandırılan dijital ekonomide en değerli kaynağın bilgi olduğunu ve bunun doğal sonucu olarak işlerimiz sayılaştıkça ortaya çıkan güvenlik sorununun, güvenlik duvarları kullanımını artırdığını belirtti. sentim
NET KİTAP
Adım Adım Excel 2002
Arkadaş Yayınları, Adım Adım Excel 2002 kitabını yayınladı. Yazılımın Windows XP ile birlikte gelen özelliklerinin de yer aldığı kitap, Excel kullanıcı veya kullanıcı adayları için vazgeçilmez bir kaynak olacak gibi gözüküyor. Curtis Frye tarafından yazılan kitap, uygulamak örnekleri içeren bir CD ile destekleniyor. Microsoft'un onayladığı tek kurs kitabı olan bu eserdeki konu başlıkları şöyle: Excel'i tanımak, Çalışma kitabını ayarlamak, Hesaplama yapmak, Belge görünümünü değiştirmek, Süzgeç kullanarak belirli veri üzerinde odaklanmak, Birden çok kaynaktan alınan veriyi birleştirmek, Veriyi yeniden düzenlemek ve özetlemek, Alternatif kümelerini çözümlemek, Özel tablolarla devingen listeler oluşturmak, Grafik oluşturmak, Yazdırmak, Yinelenen görevleri makrolarla otomatikleştirmek, Diğer Microsoft programlarıyla çalışmak, Veritabanı verisiyle çalışmak, Bilgileri webde yayınlamak ve Çalışma arkadaşlarıyla işbirliği yapmak.

arkadas
6 Ocak 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED