AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

T E L E V İ Z Y O N
Kavgadan popstar çıktı

TRT sanatçısı uzman psikiyatrist Dr. Adnan Çoban'a göre, milyonları ekrana kilitleyen yarışma programı 'Popstar', verdikleri oylar ve belirledikleri 'star'la halkın otorite tarafından ezilmiş, hayata yenilmiş yüzünü ortaya çıkarıyor.

  • AYŞE OLGUN İSTANBUL
    Son bir kaç haftadır gündemden düşmeyen konuların başında Kanal D'de yayınlanan 'Popstar' yarışması geliyor. Anadolu'yu karış karış gezerek yapılan ön elemenin ardından seçilen 13 adaydan kimin popstar seçileceğini merakla bekleyen milyonlarca seyirci, her hafta aynı saatte ekran başına kilitlenerek favorileri olan ismi 'star' yapmak için cep telefonlarıyla mesaj gönderiyorlar. Hatta işi bir adım ileri götürerek tuttukları isimlere tepki gösteren jüriye duydukları öfkeyi silahlı saldırılarla, 'yuha'larla ve oylarla dile getirmeye çalışıyorlar.

    Bundan bir kaç ay önce ön elemeleri yaparken karşılarına çıkan ürkek ve korkak delikanlı ve gençlerle dalga geçip eğlenen jüri ise, şimdi karşılaştıkları vahim tablodan 'sorunsuz' bir şekilde nasıl çıkacağının hesabını yapıyor.

    Öyle ki halkla birlikte ülkenin 'yeni popstar'ını belirlemeye kalkan jüri üyeleri, bu program yüzünden karşı karşıya geldi. Jüri kime kırmızı kart gösteriyorsa halk onu bağrına basıyor, kimi destekliyorsa halk onu oyun dışı bırakıyor. Popstar yarışmasında elenen Serkül'ü halk bağrına bastı ve aldığı oylarla hem yarışmaya dahil edildi hem de ilk haftaların 'popstarı'ı ilan edildi. Yine ilk haftalarda ilk üçe bile giremeyen yarışmacılardan Bayhan, kuzenini öldürdüğü deşifre edilip eleştirilince halkın sevgilisi oldu.

    Bayhan'ın birinci olmasını hazmedemeyen jüri üyesi Deniz Seki'nin yarışmadan çekilmesi geniş yankılar uyandırdı. Başbakan Erdoğan, Seki'ye destek verdiğini açıklarken diğer yandan gazetelerde Seki'nin geçmiş yıllarda bacanağını öldüren dedesiyle ilgili haberler yer aldı. Artık kış gecelerinde evlerde seyredilip eğlendirecek bir müzik programı olmaktan çıkan 'Popstar' halkın farklı yüzünü ortaya koymasıyla uzun süre hafızalarda kalacak.

    Herkes ünlü olma peşinde

    TRT sanatçılarından olan uzman psikiyatrist Doktor Adnan Çoban 'popstar' yarışmasıyla ilgili hem psiko-sosyal hem de müzik adına değerlendirmede bulundu. Çoban, yarışmada yer alan isimlerin halkın her kesimden insanı temsil etmesinden dolayı ilgi gördüğünü belirterek, "Halkın popstarlığa yüklediği manaya baktığımızda 'ünlü olmak', 'tanınmak', 'hayat standardının birden yükselmesi' olduğunu görüyoruz. Yani kısa yoldan ünlü olma hayali onları heyecanlandırıyor" diyor.

    1980'lere kadar kanaatkar bir toplum yapımız olduğunu dile getiren Çoban, "O güne kadar ayaklarını yorganına göre uzatan toplumumuzun hedefi serbest ekonomi furyasıyla birlikte değişime uğradı. Artık insanların hayalindeki meslekler mankenlik, futbolcu, oyuncu ve şarkıcı gibi kısa sürede hayat standardını değiştiren meslekler oldu" şeklinde açıklama yapıyor.

    Ezilenin arkasındayız

    Toplum her zaman kendisini otorite tarafından ezilen, hor görülen haksızlığa boyun eğmiş kişiler olarak gördüğü için medyanın ve jürinin eleştirdiği Bayhan'a destek verdiklerini ifade eden Çoban, halkın jüri üyelerine karşı gösterdiği tavrı ise şu cümlelerle açıklıyor: "Ataerkil bir toplum olduğumuz için otorite çatışmasını yaşıyoruz. Otoriter ortamda çocuk, anne ve babası tarafından sürekli eleştiye maruz kalır ve çocuk da otoriteye karşı muhalefet eder. Toplumumuzdaki bu tutum ekrana da yansıyor. Halkın gözünde jüri otoriteyi temsil ediyor."

    BAYHAN KÖTÜ ŞARKI SÖYLÜYOR

    Türkiye popstarını belirleyen jüri üyelerini ve popstar adaylarını eleştiren TRT sanatçısı uzman Dr. Adnan Çoban şunları söylüyor: "Müzik piyasasında kalite açısından seviyesiz pek çok isim olduğuna bakarsak o zaman bu adayların hepsini dışlamak doğru olmaz. Zaten içlerinde iyi olan 3-4 kişi var. Ama birinciliğe oynayan Bayhan'ın müzik kalitesi kötü. Onun yüceltilmemesi gerekiyor. Evet şarkıları farklı söylüyor ama kötü olan da farklıdır. Yani sırf farklı olduğu için Bayhan yüceltilemez. Jüriden ise müzik bilgisi olanlar Deniz Seki ve Ercan Saatçi. Deniz Seki'nin konuşmalarına bakılırsa iyi şarkı söylese de yeterli müzik bilgisine sahip değil. Ercan Saatçi ise adaylara gösterdiği tavırlara baktığımızda konumunu hazmedemediğini görüyoruz. Henüz pişmemişler. Bence bu program insanlara müziği sevdirecek bir nitelik taşımıyor."

    SON KURUŞ 'STAR'IMIZA

    Milyonlarca insanın sıkı takipçisi olduğu Popstar'a katılan adayları destekleyenlerden, her hafta ortalama 300 bin mesaj gönderildiği açıklandı. Oy verdikleri her aday için, üç mesajlık ücrete tekabül eden tek mesajla 6 kontürü giden vatandaşın cebinden ise, 'star seçme' adına milyarlar gidiyor.

    TV TEL
    TRT: Ank. (312) 490 43 00 İst. (212) 259 72 75 İzm. (232) 463 02 03 KANAL 7: (212) 612 90 90 TGRT: İst. (212) 454 56 00 Ank. (312) 441 34 00 STV: (216) 344 85 60 MELTEM TV: (212)654 96 70 FLASH TV: (212) 256 81 00 CNN TÜRK: (212) 478 50 00 STAR: (212) 448 90 00 KANAL D: (212) 215 51 11 KANAL 6: (212) 448 90 00 atv: (212) 354 30 00 SHOW TV: (212) 355 01 01 tv8: (212) 288 51 52 CNBC- e: (212) 335 00 00 NTV: (212) 335 00 00 KANAL A: (312) 318 69 70 RTÜK: Tel: (312) 297 50 50 ALO RTÜK: 178

  •  
    Küstahlık üzerine...
    ABD ordusunda binbaşı olan Steve Arnold, 2. Dünya Savaşı'nın sonunda Berlin'de "Amerikan Nazilerden Arındırma Komitesi" adına 20. yüzyılın en seçkin orkestra şeflerinden biri olan Furtwangler'i sorguya çekmekle görevlendirilmiştir. Hitler'in dostu ve Almanya'nın önde gelen kültürel değerlerinden biri sayılan Furtwangler, birçok Yahudi müzisyene sığınak sağlamakla birlikte Nazilerin kültürel politikasında suç ortağı olmakla suçlanmaktadır. 17 degişik ülkeden oyuncu kadrosu ile çekilen film, Amerikan kültürsüzlüğü ve küstahlığını işaret ediyor.
    Taraf Tutmak
    Orj. Adı: Taking Sides Yön: Istvan Szabo Oyn: Harvey Keitel, Moritz Bleibtreu, Stellan Skarsgard, Birgit Minichmayr, Ulrich Tukur Görüntü Yön: Lajos Koltai Yapım: 2001 Tür: Dram Süre: 110 dk
    TRT 2 / 22.10

    Karanlık, ürkütücü öyküler
    Alacakaranlık Kuşağı'nın birinci öyküsünde Hitler'in katliamlarını önleyebilmek için zamanda yolculuk yaparak dönemin Avrupa'sına giden bir genç kızın yaşadığı ilginç maceralar anlatılıyor. Dizinin ikinci hikayesi ise, hayatının en önemli kararını vermek üzere olan bir genç kadının bir gece yarısı yürüyüşü ve ardından yaşadıklarını anlatıyor.
    Kanal 7 / 00.00

    Mavi boncuk takılacak türküler
    Sümer Ezgü'nün sunduğu Nazar Değmesin'e, Selda Bağcan konuk olarak katılıyor. Protest müziğin temsilcisi, çağdaş halk müziği sanatçısı Selda Bağcan programda izleyenlere en güzel türkülerden bir demet sunarken Sümer Ezgü ile de hoş bir sohbet gerçekleştiriyor. Programda halk oyunları gösterisi de var.
    Kanal 7 / 22.30
    20 Aralık 2003
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED