AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

H A Y A T
BU GÜRÜLTÜYE
CAN DAYANMAZ

Tıpkı şarkıdaki gibi, "Bir anda dünya kararıyor" o sesleri duyunca. Tüpçü, sütçü, sucu.. hepsi peşpeşe sabahı zehir ediyor. Sonrasında, nöbeti minibüsler alıyor.

  • OKTAY MEHMET
    İstanbullular sabahları gözlerini sucu ve sütçülerin sesleriyle açıyor. Mahalle aralarını mesken tutmuş sütçüler, özellikle ev hanımlarına seslerini duyurmak için çıkardıkları gürültülerle insanları rahatsız ediyor. Sütçülerden sonra devreye sucular giriyor. Bütün bunları en hafif bir şekilde atlatabilen vatandaşlar işe gitmek için evinden çıktığında ise otobüs durağındaki minübüslerin çıkarttığı kulakları adeta sağır eden korna sesleriyle karşılaşıyor. Klakson ve eksoz sesleri İstanbulluların ruh halini bozarken, yaşamı adeta bir kabusa çeviriyor.

    Yolcuyu klaksonla çağrıyorlar

    Özellikle çalıştıkları güzergahlarda ardarda sıralanarak kıyasıya yolcu kapma yarışına giren minibüslerin, klakson sesleri insanların ruh sağlığını bozuyor. Bazı şoförler yolcuların dikkatini çekerek, minübüse binmesini sağlamak için klakson çalmayı bir araç olarak görüyor.

    Cezası otuziki milyon lira

    Trafik polisleri, minibüsçüleri gereksiz klakson çalma alışkanlığından vazgeçirmenin kolay olmayacağını ifade ediyor. Cezaya rağmen sürücülerin gereksiz klakson çalmayı sürdürdüğüne dikkat çeken trafik polisleri, "Trafik Kanunu'nun 72. maddesi ses, müzik gürültü ve haberleşme araçlarını şartlarına uygun olmadan kamunun huzurunu bozacak şekilde kullanılmasını yasaklamıştır. Aykırı hareket edenlerden 32 milyon 100 bin lira para cezasına çarptırılır" diyor.

    'Ani sesler çok tehlikeli'

    Doktorlar, yüksek ses ve gürültünün insanda önemli sağlık sorunlar meydana getirebileceğini ifade ediyorlar. Kulak, Burun, Boğaz Uzmanı Dr. Halil Şiraneci, 50 desibelin üzerindeki sesin insanlarda işitme kaybına neden olabileceğini kaydetti. Normal konuşmanın 50, fısıltı ile konuşmanın 20, yüksek sesle bağırmanın 80 desibele isabet ettiğini kaydeden Şiraneci, kulak zarında yırtılmaya neden olabilecek top patlaması ve jet motorunun çıkardığı sesin ise 170-

    180 desibel arası bir gürültüye neden olduğunu söyledi. Kulağın kendini müdaafa etmesine fırsat vermeyen ani seslerin çok daha tehlikeli olduğunu işaret eden Şiraneci şunları söyledi: "Yüksek ses ve gürültünün zararlı etkileri birikir ve yıllar geçtikten sonra ortaya çıkar. 90-100 desibel arası gürültüde çalışan bir kişide 10 yıl içinde, 100-105 yıl arasındakiler 6 yıl içinde, 105 desibelin altında çalışanlarda ise 4 yıl içinde işitme rahatsızlığı mutlaka kendini gösterir."

    'Minibüsçüler eğitimden geçirilmeli'

    Minibüs şoförlerinin gerekli gereksiz klakson çalmalarına vatandaşlar büyük tepki gösteriyor. Minübüsler arasında daha çok sabah ve akşam saatlerinde yaygın olan bu alışkanlığın ruh hallerini bozduğunu belirten Kemal Onaran isimli vatandaş, "Klakson seslerine bağlı olarak bozulan moralimiz, gün boyu verimimizi de düşürüyor" dedi. Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir uygulama olmadığını kaydeden Onaran, minübüs yerine ulaşımda raylı sistemin yaygınlaştırılması gerektiğini kaydetti. Onaran, İstanbul'daki bütün minübüscülerinin yolculara daha iyi davranmaları için bir eğitimden geçirilmesi gerektiğini kaydetti.


  •  
    Kalbe dokunmayan tedavi
    Türkiye'de henüz birkaç erişkin vakada uygulanan yeni sistemle, sağ ve sol kulakçıklar arasındaki delik, yarım saatlik işlemle tedavi ediliyor
    Gözlerin yeni umudu radyo dalgaları
    Radyo frekansı kullanarak görme bozukluklarının düzeltildiği CK tekniği, Türkiye'de ilk olarak Dünya Göz Hastanesi'nde gerçekleştirildi.Bu teknik yalnızca hipermetrodpik göz bozukluklarında değil, yakın görme problemlerinde de kullanılabiliyor. Ortalama 10 dakika içinde operasyonun bitmesi, lazer tedavisindeki gibi ameliyat sonrası gözün kapatılmaması ve günlük yaşama devam edilebilmesi, CK tekniğinin avantajları olarak görülüyor.
  • ÜRÜN DİRİER


    Limon aromalı ilaçları bilinçli tüketmeli
    Soğuk algınlığı tedavisinde, sıcak suyla karıştırılarak tüketilen toz ilaçların da, diğer ilaçlar gibi bilinçli kullanılması gerektiği bildirildi. Konya İl Sağlık Müdür Vekili Mehmet İshak Mazı, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların tedavisinde, hastaların sıcak içecek tüketimine yöneldiğini söyledi. Eczanelerde satılan içinde greyfurt ve limon esansları bulunan toz içecekleri sıcak su ile karıştırıp içildiğini belirten Mazı, ''Bu tür ilaçlar da diğer ilaçlar gibi mutlaka bilinçli tüketilmeli'' ikazında bulundu.
    Kışın lifli gıdalar yiyin
    Kışın fazla kilo alınmasının önüne geçebilmek için tok tutucu özelliği bulunan çorba ve lifli gıdalar tüketilmesi öneriliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Şirin Kayhan Eser, artan soğukların, vücutta olumsuz etkilere neden olduğunu kaydetti.Kışın vücut ısısının düştüğünü bildiren Eser, normal ısı düzeyine ulaşılması için fazladan enerjiye ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Kış aylarında yemek yeme isteğinin arttığını ve yüksek enerji veren karbonhidratlı gıdaların tüketildiğini ifade eden Eser, bunun da aşırı kiloya yol açabildiğini anlattı.
  • 23 Aralık 2003
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED