AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

B İ L İ Ş İ M
'Bilişerek kalkınalım'

Türkiye'de bilişim sanayiinin oluşması ve teknoloji kullanılarak hızlı büyümenin sağlanması için devlet desteği gerektiğini belirten TÜBİSAD, Bilgi Çağına Uyum Paketi adıyla bir rapor hazırladı. Raporda, modemden işletim sistemine kadar her tür bilişim ürününün Türkiye'de üretilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Bilgi İşlem Hizmetleri Derneği (TÜBİSAD), Bilgi Çağına Uyum Paketi adıyla yayımladığı bir bilişim sektörü raporu hazırladı. Türkiye'de bilişim sanayiinin oluşmasına katkıda bulunmak ve devletin bu konuda ivedi adımlar atmasını sağlamak amacıyla hazırlanan raporda, kalkınmanın yolunun bilişim sektörüne ağırlık vermekten geçtiği vurgulanarak, bilişim sayesinde en düşük yatırımla en yüksek istihdamın ve en fazla katma değerin sağlanabileceği, hedeflenen sıçramanın gerçekleştirilebilmesi için bilişim alanında ulusal bir projenin yaşama geçirilmesi gerektiği ifade ediliyor.

"Verimlilik e-dönüşümle artar"

TÜBİSAD raporuna göre, çağımızın fırsat alanı bilişim, Türkiye'ye iki önemli olanak sunuyor. Bunlardan biri, kurum ve kuruluşların "e-dönüşüm" sayesinde verimliliği artırmaları; diğeri ise sundukları ürün ve hizmetler ile, bilişim sektörünü büyütmeleri şeklinde özetleniyor. Modemden işletim sistemine kadar her tür bilişim ürününün Türkiye'de üretilmesini ve bilişim ürünleri ihracatının geliştirilmesini öngören raporda, atılacak adımlara ilişkin olarak gerek kamu, gerekse özel sektörde kimlerin hangi işleri üstlenmesi gerektiği de belirtiliyor.

"Yeni bir vizyona ihtiyaç var"

Raporun basına açıklanması toplantısında konuşan TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, Türkiye'nin yeni bir vizyona ihtiyaç duyduğunu belirterek, bu vizyonun "bilişimle kalkınmak" olduğunu söyledi. TÜBİSAD raporunun bu yeni vizyonu tüm yönleriyle dile getirdiğini ifade eden Bilecik, şöyle devam etti: "Bilişimle kalkınmanın iki boyutu var. Birincisi, bilişim hizmetlerinin üretimi ve satışı; ikincisi ise mevcut işlemlerin elektronik ortama geçirilerek, verimliliğin artırılması ve maliyetlerin düşürülmesi. Böylece, yeni, büyük ve ihraç potansiyeli olan bir sektör yaratılacağı gibi, Türkiye'nin rekabet gücü ve gelir seviyesi de yükseltilmiş olacak."

Bilişimde atılım için yapılması gerekenler

Türkiye'de bilişim alanında ihtiyaç duyulan sıçramayı gerçekleştirmek için yapılması gerekenler ve bu işleri kimlerin yapabileceği raporda şöyle özetleniyor:

  • Hukuksal Düzenlemeler: Elektronik imzaya hukuksal geçerlilik sağlanması ve diğer kanuni düzenlemelerin yapılması.

  • Altyapıyla İlgili Düzenlemeler: Türk Telekom'un serbest piyasa kurallarına uygun şekilde işlemesinin sağlanması.

  • Bilişimi Teşvik Edici Düzenlemeler: Ülke çapında bilgisayar ve İnternet kullanımını artırmayı teşvik edecek yasal düzenlemelerin yapılması.

  • Devletin İşleyişiyle İlgili Düzenlemeler: Ekonominin kayıt içine alınabilmesi için bilişimden yararlanılması, devlet bünyesinde gerçekleştirilen bazı işlerin teknoloji yardımıyla özelleştirilmesi, devlet tarafından verilen bazı hizmetlerin bütünleştirilerek bölgesel bazda verilmesi.

  • Eğitim Alanındaki Düzenlemeler: E-eğitim faaliyetlerinin yaygınlaştırılması, bilişim eğitimlerine öncelik verilmesi.

  • Yabancı Sermayeyle İlgili Düzenlemeler: Yabancı sermaye yatırımlarını hızlandırıcı tedbirler alınması.

    İNTERNET VE BİLGİSAYAR
    KULLANIMINDA GERİYİZ

    YÜZ KİŞİ İÇERİSİNDE İNTERNET KULLANICI SAYISI

    YÜZ KİŞİYE DÜŞEN BİLGİSAYAR SAYISI



  •  
    TEKNOLOJİ HABERLERİ
    Motorola ve Nintendo birlikte oynayacak
    Portatif oyun piyasasındaki lider durumda olan Nintendo şirketi, Motorola'nın kablosuz iletişim teknolojisini kullanacak. 2.4GHz telsiz frekanslı Motorola işlemci, en fazla beş oyuncunun birbirleriyle kablosuz bir şekilde oyun oynayabilmesini sağlıyor. Yeni "Game Boy Advance" yazılımları "PokÈmon FireRed" ve "PokÈmon LeafGreen" ile birlikte verilecek kablosuz adaptör, Japonya'da 2004'ün ilk yarısında piyasaya çıkacak.
    WEB GEZGİNİ
    İnternette 'Yazarken'
    Yazarken, kültür-sanat ağırlıklı yayın yapan nitelikli bir site. Şiir, öykü, edebiyet, felsefe alanlarında içeriği olan site, elektronik kitaplar da yayınlıyor. Yazarken'in son yayınladığı e-kitap Sadık Yalsızuçanlar'ın Hiç adlı öyküsü. Reha Çamuroğlu ile söyleşi, Cemil Meriç'le son sohbet, Heidegger / Şiir ve Kutsallık sitede yer alanlardan sadece birkaçı.
    yazarken

    PC DERGİLERİ
    Görünmez olun
    PC World dergisi, Ekim sayısında, internette dolaşıpta iz bırakmamanın sırlarını öğretiyor. Derginin kapak dosyasında, bu amaçla kullanılabilecek yazılımların yanısıra ipuçlarına da yer veriliyor. PC World, bu sayıda da iki adet yazılım CD'si ile Flash yazılımı kitapçığı veriyor.
    NET KİTAP
    Kim Korkar Linux'tan? Popülerliği hızla artan ve güvenilirliği ile birçok sunucu bilgisayar sistemlerinde Windowsíun yerini almayı başarmış bir işletim sistemi olan Linux'u öğrenmek için Pusula Yayıncılık'tan çıktı. Mandrake Linux 9.1 dağıtımını konu alan kitap, bu sürümü kurmak için gereken 3 CD ile birlikte geliyor.
    pusula
    7 Ekim 2003
    Salı
     

    Melih B. Dede


    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED